Sund take-away – hvad med dressingen?

Når man starter hos en kostvejleder, så kan der nogle gange ske det, at barren bliver sat alt for højt.

At ALT skal være sundt, lavet fra bunden, ikke indeholde tilsætningsstoffer osv.

Men her må jeg smide foden på bremsen ovre fra passagersædet :-)

Det må aldrig blive fanatisk – og dermed uopnåeligt og trist – det skal være realistisk og overkommeligt at holde sin kost sund og nærende.

Og der skal være nydelse!

Så take-away skal selvfølgelig stadig være en mulighed.

Altid tage det bedste valg ud af alle mulige.

Er det en pizzabar, jamen så er der altid en salat alligevel.

Er der en shawarmabar i nærheden, så er en shawarmaret med salat, tomat, løg, hummus og kød  lavglykæmisk og fint mættende.

Et sted med bland-selv-salat er selvfølgelig luksus, og lad være med at bekymre dig om dressingen. Der er rigeligt at bekymre sig om derude i verden, dressing er ikke et af dem..

Min frokost i dag (og jeg aner ikke, hvad den indeholder, men den smager godt..)

sund sult

Jamen hvad så med der dersens dressinger? De fleste af salatbarens blandede sager er jo vendt med et eller andet? Ja, og måske er der endda honning i en af dem? Eller solsikkeolie istedet for olivenolie? Og slet ikke økologisk?

Ro på nu – ingen er faldet døde om af en usund dressing – endnu :-)

De eventuelle ulemper bliver så rigeligt opvejet af fordelene: grøntsager, bønner, mæthed, lækkert, let, overkommeligt = stadig ret sundt. Vælg helst de salater, der mætter mest og længst. Det er dem med bønner, linser og kikærter, selvfølgelig.

Salaterne hos 7-Eleven fra Cofoco og Palæo er lavet med en blanding af rapsolie og olivenolie – og de smager godt.

Så tag gerne den nemme løsning med god samvittighed!

NB! Jeg har 3 ledige tider tilbage på torsdag, hvis du skal have en plan til en sund sommer?

(Og så holder jeg en uges ferie med pigerne fra på lørdag).

God fornøjelse derude!

Anne Seidelin – praktiske løsninger til alle problemstilinger – Systemisk Coaching København.

 

Kategori: Tips og tricks

Hurtig sommermad – laks med salater

Den hurtigste fisk på stegepanden – laksebøffen.

Her på Østerbro er det så nemt, for lige rundt om hjørnet er der adskillige salatpushere og fiskehandlere.

Ellers må du ty til den frosne laks i supermarkedet (økologisk) og den hjemmelavede salat.

(Opskrift på sund hummus er her og tzatziki med skyr her)

På tallerkenen ses laksebøf stegt med salt og peber og dryppet med citronsaft.

Ved siden af hummus, tzatziki og rødbedesalat (fra den lokale take-away).

Tilsæt en omgang grønne ærter, så er alt i perfekt orden med sammensætningen af sundt fedt, letoptageligt protein og langsomme kulhydrater – og mæthed…

Vupti-vapti – lige ned i guffeluffen!

Ambitionsniveauet i køkkenet er, med andre ord, ikke særlig højt her i sommerferien..

Til gengæld er mine evner udi kortspillet UNO faktisk ved at være ret fintunede!!

God appetit og nyd med nærvær din sunde take-away!

Anne Seidelin – Kostvejleder og coach – med sygeplejefagligt fokus og nærvær som bonus.

“…Jeg er utrolig glad for, hvad jeg har opnået, og den indsigt jeg har fået i mig selv – noget jeg tager med mig fremadrettet og vil gerne sige dig TAK… (mere feedback her).”

Kategori: Opskrifter

Fyldte boghvedepandekager – med linser og ostegratinerede

Pudsigt som indpakket mad appellerer til sanserne.

Der er simpelthen en kæmpe forskel på, om du serverer denne ret som en linsegryde med madpandekage som tilbehør – eller som her – små ostegratinerede gaver :-)

I vores hovede altså..

Hvis du skal tabe dig, så pas på med mængden af pandekagerne, de indeholder trods alt stadig en del stivelse.

Spis en ekstra portion fyld ved siden af (og frys evt. nogle af ruller ned, så har du til en hurtig gang aftensmad en anden dag)

Men osten behøver du ikke at være bange for.

Boghvedepandekager fyldte

Opskrift fyldte boghvedepandekager

(6 ruller)

En portion boghvedepandekager (se opskriften her)

Boghvedepandekager

Linsefyld:

500 gram grønne linser

1 spiseskefuld økosmør

2 mellemstore løg

2 store porrer

1 liter vand (spæd op, hvis det bliver for tørt under kogningen)

2 bouillionterninger

2 teskefulde karry

2 teskefulde gurkemeje (fordi det er antiinflammatorisk)

2 teskefulde rosmarin

1 dåse kokosmælk

Saft og fintrevet skræl af 2 øko limefrugter (kan være en anden citrusfrugt)

Salt og peber

Din yndlingsost til at rive over retten og gratinere med

Fremgangsmåde:

Løg og porrer hakkes og brunes i smør og krydderier i en stor gryde (skal kunne indeholde den samlede mængde ingredienser).

Tilsæt vand og linser og alle de øvrige ingredienser.

Det hele simrer i gryden til linserne er møre (ca. 25-30 minutter).

Imens har du varmet ovnen til 200 grader og fundet en god ost (de økologiske færdigrevne typer i poser er glimrende).

Fyldet placeres i midten af en pandekager, der rulles forsigtigt rundt om.

Lægges tæt i et fad (så de holder på hinanden).

Osten fordeles.

Derefter 10 minutter i ovnen til de har den lækre farve.

Det hele kan fryses. Enten hver for sig eller som ruller.

God fornøjelse!

Kærlig hilsen, Anne.

Anne Seidelin – kostvejledning og coaching – på Østerbro og i din virksomhed.

NB! Vil du ganske blidt i gang med kostændringer i din hverdag, så tilmeld dig mine 10 gratis mails og få inspiration til selvkærlig mad og indre dialog.

 

Kategori: Opskrifter

Boghvedepandekager med hjemmelavet boghvedemel

Er boghvede godt eller skidt i en vægttabsperiode?

Er det sundt eller sundere?

Eller kan du ligeså godt vælge helt almindeligt korn og mel?

Boghvede vil altid slå almindeligt korn på næringsindholdet, antallet af gavnlige mikronæringsstoffer, vitaminer og mineraler – basta!

Boghvede smager endda godt.

Så ja, vælg boghvede, der hvor det giver mening og kan lade sig gøre.

MEN, skal du tabe dig, og drejer det sig om mavefedt, så hold dig væk.

Der er stadig en stor mængde stivelse i boghvede, og stivelse er ikke din ven under et vægttab.

Mavefedt indikerer, at du ikke er god til at omsætte stivelse, at der er ubalance i din blodsukker/insulin-system.

Er din mave forholdsvis flad og vil du bare gerne tage valg, der er sunde i hverdagen, så vælg boghveden.

I gamle dage var blinis altid lavet på boghvede (for smagens skyld).

Pandekager, især til det salte køkken, smager super godt lavet på boghvede.

Hjemmelavet boghvedemel:

Du blender simpelthen bare de hele korn eller gryn.

De skal ikke sættes i blød eller forbehandles på anden vis.

Blend indtil det ligner mel.

Kan du ikke få de sidste klumper med, så sigt dit mel, inden du putter det i (ved de her pandekager gør det ikke den store forskel).

En kaffemølle kan tit være god til de sidste stædige rester.

Boghvedepandekager

Opskrift på boghvedepandekager

(Til ca. 6 mellemstore pandekager)

100 gram boghvedemel

3 øko æg

2 dl. vand (måske mere, men vent til efter hviletiden)

1 nip salt

Evt. friske/tørrede grønne krydderurter fx rosmarin eller basilikum

Evt. varme krydderier som kanel, vanilje og kardemomme, hvis du vil spise dem som del af en sød ret

Økosmør til at stege dem i

Fremgangsmåde

Æg piskes luftige sammen med saltet og evt. krydderier.

Tilsæt mel (evt igennem en sigte) og pisk grundigt sammen med æg.

Tilsæt vand.

Lad dejen stå i en halv times tid, så er den lettere at arbejde med på panden.

Steges ved middelvarme i smør.

Kan fryses eller holde sig på køl i ca. 5 dage.

Bruges som du ville bruge en hvilken som helst anden madpandekage eller tortilla.

De er også gode kolde som en del af en lille sund eftermiddagssnack.

Her har jeg brugt linser som fyld (se opskriften her)

Boghvedepandekager fyldte

God fornøjelse!

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – København Ø

“…Det er ved at være noget tid siden du har hørt fra mig, hvilket der er en rigtig god grund til. Her går alt nemlig lige præcis som det skal – og jeg bliver ved med at føje succeser til samlingen :o …(mere feedbackhistorie her).”

Kategori: Opskrifter

Lowcarb burger med kikærtebolle

Hvis du har en god smagfuld hakkedreng, rigeligt med snask og lidt knasende grønt, så er kan du let smugle en sund lowcarb kikærtebolle udenom.

Er du en af dem, der får en puffet mave, hovedpine, cravings eller væske i kroppen, når du spiser kornprodukter, så ER der jo ikke den store nydelse ved en almindelig burgerbolle.

Den smager godt – JA – men regningen er lidt ærgerlig, da det som regel tager et halvt døgns tid, før maven er rolig igen.

Jeg har selv betalt den regning ufatteligt mange gange, ikke fordi jeg er allergisk eller intolerant overfor gluten, men min mave har det svært med selve kornet i alle dets afskygninger.

Det behøver jeg ikke en diagnose for.

Jeg undgår korn, fordi min kloge mave fortæller mig, at den har et anstrengt forhold til det.

Hvis du fint tåler korn, eller ikke trænger til at tabe noget mavefedt, så tag endelig en af de almindelige (de smager bedst).

Vil du gerne smide noget mavefedt, så er lowcarb kost en god løsning – og dermed også den her slags brød.

Så må du gå lidt på kompromis med smagen (det kan ikke skjules, at bollen er baseret på kikærter, hvilket kan skille vandene).

Jeg synes faktisk, den smager godt, men jeg er heller ikke så sippet med den slags.

Min ældste datter var højlydt begejstret for resultatet.

Min yngste datter gad den SLET ikke, og spiste sin burger uden brød..

Kikærteburger åben

Derfor skal du gøre lidt ekstra ud af intensiteten på fyldet.

Kikærtebollen på billedet er fra denne opskrift på bloggen.

I den her burger brugte jeg:

En hakkebøf af økologisk oksekød fra fritgående kvæg

En god skive ost (lagt på bøffen, mens den stadig er på panden, så den smelter)

Et par blommetomater

Nogle blade icebergsalat

En klat hummus med godt med hvidløg (min egen opskrift tilsat 6 fed hvidløg)

Den nederste bolle blev smurt med skyr/mayo-dressing (se opskrift her)

Den øverste bolle blev smurt med Pesto Rosso fra Løgismose (Netto)

Tilføj gerne en ekstra portion salat on the side, men burgeren mætter helt enormt, fordi bollen også mætter i sig selv.

Kikærteburger

Den er med andre ord helt simpel.

Skyrdressing kunne erstattes med en købt eller hjemmelavet aioli, lavet på olivenolie.

Hummus kan købes færdig.

En chilimayo havde også været lækkert.

Bare sørg for masser af smag.

Når måltidet er lowcarb, behøver du ikke være så bange for fedtet, så længe, det er det sunde fedt.

God fornøjelse!!

Anne Seidelin – Kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

“…Efter et forløb på tre måneder har jeg nu tabt mig 6 kg og jeg har det virkelig godt med mig selv og min krop. Så nu har jeg flyttet mit mål til at tabe mig yderligere 3 kg… (se mere feedback her).”

 

 

 

Kategori: Opskrifter

Glutenfri burgerboller med kikærtemel – lowcarb

Personligt har jeg intet imod at spise min burger uden bollen.

Bøffen, det grønne og alt snasket er rigeligt, men det er ikke alle i familien, der er enige her..

Så Storepigen og jeg har eksperimenteret med variationer indenfor kikærteboller.

Kikærtebolle

Kikærtemel er smart, da det både indeholder langsomme kulhydrater og letoptagelige proteiner.

Bollen indeholder udover kikærtemel også æg og skyr, der giver endnu mere mæthed med deres proteiner. Og så en portion HUSK, der sikrer nok fibre og god fordøjelse.

Kikærtemel kan købes færdigt i store supermarkeder eller i alle helsekostbutikker (også online), MEN… du kan lave det selv for en brøkdel af prisen (se her hvordan).

De her kikærteboller smager ikke helt som hvidt brød, men de ligner og føles som hvidt brød – det i sig selv er lækkert (for en gammel stivelses-junkie altså…).

Tilsæt rigeligt med smag via tilbehøret, så kan du godt overbevise dig selv om, at det er den ægte vare (se eksempel på burger med fyld her):

Kikærtebolle halveret

Opskrift blød kikærtebolle

(6 styk)

150 gram kikærtemel (lav det selv, se her hvordan)

6 øko æg

8 spiseskefulde skyr naturel

8 teskefulde HUSK (den grønne)

6 teskefulde bagepulver

½ teskefuld salt

Fremgangsmåde

Æggene piskes for sig, til de er luftige.

Tilsæt de øvrige ingredienser og pisk det grundigt sammen.

Lad dejen hvile i 5-10 minutter til den har samlet sig og blevet mere fast.

Sættes på bagepapir i 6 klatter.

Bages i ca. 20 minutter ved 180 grader (til de er lidt mere brune end på billedet).

De falder lidt sammen, hvis du tager dem ud af ovnen for tidligt.

Bør opbevares på køl eller fryses ned (smager godt ristet på brødristeren).

De ville også være rigtigt gode til at lave sandwich med. Især laks og avokado er godt fyld, da det smager kraftigt nok til at fjerne fokus fra kikærterne.

God fornøjelse – og nyd dem med nærvær.

Anne Seidelin – Kostvejleder med speciale i stabilt blodsukker – Østerbro

“…Jeg er så glad for, at netop du poppede op i mit feed, den dag i februar jeg søgte på kostvejleder og jeg er fuldstændig vild med det shitload (kan faktisk bruges i positiv forstand) af viden og værktøjer du har givet mig. Så tak for det… (mere feedback her).”

Kategori: Opskrifter

Hjemmelavet kikærtemel – uden iblødsætning

Kikærter er en slags ært (skægt nok), og de indeholder ikke de samme problematiske stoffer, som bønner gør.

Det vil sige, at bønner kræver iblødsætning natten over og kogning for at vi kan tåle dem.

Kikærter skal bare tilberedes (hvilket i de fleste retter så kræver at de har været sat i blød natten over).

Men skal du bruge kikærtemel, tager du de tørre og hårde kikærter og blender dem, indtil det ligner mel – ikke så mange dikkedarer.

Det kræver bare en blender, kaffemølle, minihakker eller foodprocessor.

Ok, det larmer helt sindsygt, så overvej tidspunktet for udførelsen..

Min egen køkkenmaskine (en helt almindelig Braun) klarer snildt 150 gram kikærter ad gangen (passer til de 6 lowcarb kikærteboller, se opskriften her).

Kikærtemel

Hvis du vil være sikker på, at der ikke er store stykker i melet, så kan du sigte melet efterfølgende og blende de store stykker en ekstra gang. Det gør nu ikke den store forskel i det færdige produkt.

Jeg kender ikke holdbarheden på melet endnu, da jeg indtil videre bare har blendet den nødvendige mængde til bollerne. Men jeg vil skyde på en uges tid i en lufttæt beholder på køl.

Hvis du tester det, så skriv gerne dine erfaringer i kommentarfeltet.

Kikærtemel kan også bruges til at lave sprøde pandekager, pizzabund og vafler med også,

Jeg skal nok poste flere opskrifter stille og roligt, efterhånden som jeg eksperimenterer og finder de bedste løsninger.

Hvis du har nogle gode ideer eller ønsker, så skriv dem endelig til mig.

Anne Seidelin – Kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

“…Igennem flere år oplevede jeg at min vægt kun gik op, op, op. Efter at jeg havde fulgt Annes nyhedsbrev et lille års tid, tænkte jeg, at nu skulle hun få chancen til at ændre det umulige… (se mere feedback her).”

 

Kategori: Opskrifter

Grøn citronkage – en slags citronmåne med flødeskum?

Hvad er det på toppen?

Et eller andet sundt?

Nej, absolut ikke, det er flødeskum på spray, sat i små toppe. Hverken økologisk eller i begrænset mængde – bare skægt og let.

En gang i mellem skal man altså slappe lidt af med for megen sundhed..

Jeg fandt nogle ekstremt aromatiske grønne citroner i Brugsen, det gav kagen er stort løft, men mon ikke almindelige gule citroner også går an.

Den smager lidt citronmåne-agtigt (eller sådan som jeg husker citronmåne, for det er godt nok mange år siden..). Min farmor må vende sig i graven ved sammenligningen :-)

citronkage

Opskrift Grøn Citronkage:

200 gram mandler

1 teskefuld vaniljepulver (sort)

Skræl og saft af 2 små grønne citroner (gule går også an)

200 gram dadler uden sten

ca. ½ dl. vand

Fremgangsmåde:

Mandlerne blendes til mel, tilsættes vanilje, skæl og saft af citronerne, der blendes med til det er godt blandet. Brug en køkkenmaskine/foodprocessor.

Derefter tilsættes dadlerne lidt efter lidt.

Er massen ikke helt blød, glat og sammenhængende, så tilsæt vand.

Presses ned i en tærteform.

Kagen er raw, så ingen ovn, bare på køl med den.

Kan drysses med hakkede nødder/mandler(den sunde variant) eller serveres med flødeskum – meget gerne øko, så er der flere omega-3 fedtsyrer i.

Opbevares på køl i max. 14 dage eller fryses til senere hygge.

God appetit og nyd med den med ro i sindet!

Anne Seidelin – Narrativ Samskabende Coach – Østerbro - en god investering i dit liv!

 ”..Der er selvfølgelig stadig dage, som er flottere end andre, men jeg kommer lynhurtigt tilbage på sporet. Ikke mindst fordi jeg ved, at her er klart bedst at være og jeg savner øjeblikkeligt mit høje energiniveau, dybe søvn og velværefølelsen, hvis jeg har kørt alle de gode vaner på et sidespor.. (se mere af Stinas feedback her)”

 

Kategori: Opskrifter

Fritter af søde kartofler – smørstegte endda

Hvis man ikke må få almindelige kartofler i fase 1, så må man da SLET ikke få søde kartofler!?!

Sagde den tydeligvis forundrede kvinde i stolen foran mig.

Men JO, det måtte man:

Søde kartofler fritter

Opskrift på smørstegte fritter af søde kartofler

1 øko sød kartoffel pr snude (de kan være ret store, så vurder selv)

1 skefuld økosmør pr snude

1 drys god havsalt

1 drys cayennepeber eller røget paprika (eller begge dele)

Fremgangsmåde

Hvis skrællen er pæn, så nøjes med at skrubbe de søde kartofler med en grøntsagsbørste eller skrubbehandsker (dem til kroppen fra Tiger eller Søstrene Grene er super til det formål).

Der sidder en masse gode sager i skrællen (det gælder de fleste grøntsager og frugter).

Skær kartoflen i stænger på 1 x 1 cm x længde (først skiver på den lange led og derefter stænger af skiverne).

Steges ved mellemvarme på stegepanden i økosmør.

Vend dem hyppigt, så alle sider bliver lækre.

Når de er ved at være sprøde, brune og gode, så drysser du med salt og krydderi (find selv på din yndlingskrydring).

Og steg dem så helt perfekte.

Spises som selvstændig snack med hummus eller guacamole til.

Eller som tilbehør til næsten hvad som helst.

God fornøjelse – derude i din verden!

Og pas på kostreligioner – aldrig blive fanatisk og rigid..

Anne Seidelin – kostvejledning på Østerbro – der virker.

“Jeg troede ikke jeg kunne - men Anne fik chancen til at vise det modsatte.

Et forløb hos Anne har ændret en hel del af min egen opfattelse af, hvad jeg troede jeg kunne udrette, når det gjaldt om at bestemme over min egen kropsvægt.(se mere af Lenes udtalelse her)”

Kategori: Opskrifter

Bare giv den gas i sommerferien?!

Jeg kan foreslå svaneræs på søerne :-)

Men er alt tabt, hvis man slipper noget ansvar og sundhed i sommerferien?

Hvor meget er for meget?

Og hvor meget er for lidt?

Få min opskrift på den gode ferie her:

Anne Seidelin Radio Nova

Og hold så den bedste – og mest selvkærlige – ferie ever <3

Kærlig hilsen, Anne.

Anne Seidelin – kostvejledning og coaching Østerbro – (se mine pakkeløsninger hér)

Jeg tager med mig en masse indsigt og inspiration videre, og jeg har en følelse af, at det er en langvarig ny vej, jeg har kommet ind på. Skulle jeg imidlertid falde i igen på et tidspunkt, eller føle at jeg trænger en hjælpende hånd for at tage styringen, tager jeg kontakt igen. :) Tak fordi du er der (mere feedback her)…

Kategori: Coaching, Tips og tricks
Gratis E-hæfte:
"Få mere energi i hverdagen"

Kostplan, opskrifter og 10 mails med mine bedste og mest effektive råd. Tilmeld dig uforpligtende her:

* felt skal udfyldes
Nye indlæg
Kategorier