Sunde brunkager – sødet med dadler

Hvorfor laver du ikke bare almindelige brunkager?

Hvorfor spiser du ikke bare den ægte vare?

Hvorfor ikke bare nøjes med et par stykker?

Kan du ikke bare tage dig sammen?

Det er da bare at tage en beslutning!

Siger hende din irriterende veninde, der spiser, hvad der passer hende – uden at tage på. Hende der aldrig kunne finde på at spise mere end 5 småkager – og slet ikke føler sig snydt. Hende der har en dåse brunkager, hun kun åbner, når der er gæster.

Hun stiller den endda på plads igen, når de er gået – selvom der er flere tilbage.

Bare?

For dig en fuldstændig umulig tilstand.

Uopnåeligt.

For du tænker ikke på andet end mad – døgnet rundt.

Planlægger måltider, laver strategier, tjekker opskrifter, registrerer maden på madlog, læser den sidste nye sundhedsbibel, køber Iform, overvejer den næste kur. Bruger en masse energi. Føler dig fanget.

OG er bange for – endnu en gang – ikke at kunne holde dine egne aftaler om sundhed og balance. At fejle, ikke slå til, at mislykkes med endnu et projekt…

Lyder det bekendt?

Så har du det, som de fleste af dem, der opsøger mig.

Ønsket er i bund og grund: At få et naturligt forhold til mad.

At kunne spise helt almindelig mad, i almindelige mængder på almindelige tidspunkter – og få en helt almindelig velfungerende krop.

Det er ikke uopnåeligt.

Eller for stort et ønske.

Ja, det KAN læres.

Men det skal læres fra bunden.

Det tager tid. Der findes ikke et quickfix. Hypnose virker ikke (rigtig mange har prøvet). Selvhjælpsbøger virker ikke. En ny kur virker heller ikke.

At slå sig selv oveni hovedet og bilde sig selv ind “At det kan du da sagtens selv finde ud af – nu tager du dig edermaneme sammen!!!” – det virker SLET ikke.

Det virker at få hjælp.

Hjælp til at se indad.

Finde ud af, hvor dine strategier, overbevisninger og selvsabotage kommer fra. Hvad hjælper de dig med? Hvordan kan de erstattes med strategier, som støtter dig.

Få en indre dialog, som er kærlig og støttende istedet for evigt bebrejdende. Og det kan tage lang tid.

Men gevinsten ved at kunne have et naturligt forhold til mad er stor. Du får frigivet enorme mængder af energi, frihed og indre ro – tænk hvad det kan bruges til.

Indtil dine nye strategier og dialoger er på plads, så giver det stadig mening, at dine treats er lidt anderledes end de andres.

Det er hundrede gange lettere at styre indtaget af brunkager lavet på dadler og mandler end gammeldags brunkager med mel og sukker. Dadler og mandler er jo rendyrket næring, som din krop kan bruge til noget.

Risikoen for at overspise og belaste dit blodsukker er også mindre. Du ved, når først sukkeret rammer hjernen, så vil den have mere og mere og mere. Sukkeret tager styringen og du står – igen – og ser undrende til.

Er du, kære læser, hende den irriterende disciplinerede veninde, så lad mig give dig et godt råd:

Vær gerne det gode eksempel, men ti stille, dine gode råd og undren giver kun endnu mere dårlig samvittighed – som fører til endnu mere overspisning. Bare vis, at det kan lade sig gøre – ord er ikke nødvendige.

Tilbage til brunkagerne..

I min verden, så smager de her brunkager bedre end de rigtige.

Jeg er ret vild med dem – det er mine kunder også – og også mine irriterende veninder (jeg elsker jer).

De er lavglykæmiske og du beholder derfor din gode energi.

Og består kun af mandler, dadler og krydderier og tager max 15 minutter at lave.

Det er dem her:

dadelsmåkager

Opskrift sunde brunkager

(til en lille portion som på billedet)

50 gram dadler

100 gram mandler

2 teskefulde kanel

1 teskefuld stødte nelliker

½ teskefuld stødt ingefær

Fremgangsmåde:

Dadler og mandler hakkes groft med en kniv og blandes med krydderierne.

Form små kugler, der trykkes flade på bagepapiret (eller vær kreativ med udstiksforme).

Sættes i ovnen 15 minutter på 200 grader til de er sprøde udenpå og seje indeni (bliver lidt karamelagtige).

TIP: Er du akut lækkersulten en aften, så kan du nøjes med at lave et par stykker. Bare tag en halv håndfuld dadler og en hel håndfuld mandler, hak og bland evt. med andre smagsgivere (fx lakrids, ingefær, mynte eller appelsinskal).

TIP 2: Hvis du vil spise et almindeligt antal, fordi du træner det med at have et naturligt forhold til søde sager, så spis 2-3 stykker og pak resten sammen til en anden dag.

TIP 3: Har du brug for støtte, så tilmeld dig mine gratis 10 nyhedsbreve her på siden. De indeholder al min viden og de bedste af mine opskrifter – og de virker.

God fornøjelse – og husk intens nydelse er sundt!

Anne Seidelin – Certificeret Systemisk Coach – København

“Kære Anne, 

Det er mig som siger mange tak!  Hver gang er der som om jeg opdager noget nyt om mig selv, og det er jeg dig evig taknemlig for.

Tak fordi du følger med i min rejse med ægte interesse! Tak tak tak, tak fordi du er så sød og ærlig. Tak! 

 Tak for dine råd. Jeg vil gøre mit bedste for at efterleve dem. Jeg vil gerne ha alt min energi tilbage og stå op om morgenen og føle at jeg ikke svigter mig selv.

Det er jeg overbevist om at dine råd kan hjælpe mig med. 

 Jeg ser frem til vores næste møde! :-) ha en dejlig dag. 

 Knus, Maja” 

(Maja, Kbh, 24/6-15 efter 2 samtaler i Den Store Pakkeløsning)

Kategori: Opskrifter

Hvorfor har jeg dårlig ånde – er det så slemt?

Mænd har en kæmpe udfordring med deres ånde.

Lad mig bruge Ulriks historie til at forklare det med.

Ulrik er 35 år gammel

Han er lige blevet far for et år siden.

Han har et krævende job og arbejder alt for meget.

Hans kone gider ikke kysse mere

Ulrik har droppet sine løbeture og besøgene i fitnessworld for at få hverdagen til at hænge sammen.

Mad er ikke noget der fylder i Ulriks verden.

Måltider og snacks skal overstås hurtigst muligt og bare holde ham mæt.

Jeg møder Ulrik første gang for 3 måneder siden

Maven buler 6-7 kilo for meget ud over buksekanten (selvom han trækker skjorten lidt ud for at camouflere den, er maven stadig synlig for enhver).

I alt sad der cirka 10 kilo for meget på manden.

Ulriks krav til vores forløb var meget konkret:

- min mave skal være flad igen

- jeg skal have min energi tilbage

Den udfordring fik vi klaret på 8 uger, for Ulrik tager ansvar og handling. Han havde bare behov for en metode og en lavpraktisk plan, der var realistisk i hans turbulente hverdag.

Men han tog 4 uger mere og fik alt på plads – inkl. 2 ekstra kilo, så han stod knivskarpt.

Hvad med den dårlige ånde?

Ja, den troede Ulrik ikke var så slem.

Han kunne ikke selv lugte det, og hans netværk var for høflige til at påpege den.

En gang i mellem havde han godt lagt mærke til at folk trak sig lidt tilbage, når han kom for tæt på. Eller at konen ikke havde lyst til at kysse så længe. Når han spurgte, sagde alle bare ”nej, nej..”.

Han stangede tænder, gumlede tyggegummi og brugte tandtråd for at være på den sikre side.

Men jeg kunne lugte det og jeg fik formidlet mine observationer, fysiologiske forklaringer og løsningsforslag.

3 uger efter kom der denne Messengerbesked:

Dårlig ånde 1

3 måneder efter er Ulrik helt i mål:

Dårlig ånde 2

Dårlig ånde 3

Så hvad er der med dårlig ånde og mænd?

Den hyppigste forklaring er, at mænd sluger deres mad

Tygger maden meget kortvarigt og skyller efter med godt med væske.

Det havde Ulrik altid gjort.

Ham og hans brødre havde altid konkurreret om, hvem der kunne spise hurtigst og mest derhjemme. Det var sejt at kunne skovle en kæmpe portion indenbords på få sekunder!

Nu var det blevet en vane og hans travle hverdag indbød ikke ligefrem til langsommelighed og nydelse.

Stress nedsætter vores produktion af spyt og fordøjelsesenzymer.

Store stykker mad i fordøjelseskanalen har ikke en jordisk chance for at blive nedbrudt ordentligt

Vi får dermed ikke særligt meget næring ud af maden. Og de store klumper ligger bogstaveligt talt og rådner og gasser hele vejen fra mavesækken, til den ender ildelugtende og stinkende i tønden.

Stillesiddende arbejde giver langsom tarmpassage.

Lugter dine prutter og afføring meget dårligt, så overvej, om du tygger din mad grundigt, har for travlt og bevæger dig for lidt?

En anden årsag kunne være, at Ulrik også spiste mange sukkerholdige treats og snacks, når han havde langt imellem sine måltider. Eller købte pølsehorn og kanelsnegle hos 7-Eleven som frokost, når han ikke var på kontoret.

Sukker og stivelse giver høj bakterievækst fra mund til endedestination, og det er ikke de sunde tarmbakterier, man gavner desværre.

En tredje årsag kunne være at vi stinker af sødlig acetone, når vi forbrænder ketonstoffer, der er en energikilde, kroppen danner af fedt.

Og den sidste oplagte årsag er, at vi lugter af ammoniak, når vi forbrænder proteiner i kroppen.

Fedt og proteiner forbrænder vi som energikilde, når der ikke er kulhydrater til stede i blodbanen. Ulrik sprang tit morgenmaden over og lugtede dermed som en død gnu før frokost.

Med andre ord er det ikke så underligt, at Ulrik havde dårlig ånde

Virkelig dårlig ånde.

Og jeg kan godt forstå, at hans kone ikke havde lyst til at kysse længere tid, end hun kunne holde vejret.

Nu kysser de!

Ulrik har fået sin flotte krop tilbage, hans gode energi og skarpe mentale ydeevne.

Han er en glad mand <3

Kan du relatere til noget fra Ulriks historie, så start med at tygge din mad grundigt. Overvej derefter, hvad din kost indeholder. Sørg for at spise så grønt og sundt som muligt. Og se hvad der sker.

Virker det ikke, så tag fat i mig, så laver jeg en kostplan, der virker.

PS: Ulrik opfordrede mig kraftigt til at skrive denne artikel og bruge hans historie. Han kan nemlig lugte sine kollegers ånde nu..

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro.

NB! Lige nu følger der en gratis kostplan med, når du tilmelder dig mit nyhedsbrev, den kan få dig et godt skridt på vej mod en god ånde.

Kategori: Tips og tricks

Saftig mandelkage – med citron og vanilje

Ved du, at du burde få nogle nye og sundere vaner?

Er du ikke helt klar til de underlige rå kager eller helt at undvære kager?

Men vil du gerne prøve at tage et lillebitte skridt i retningen af at være sundere, få mere stabilt blodsukker og få mere energi i hverdagen?

KLART! Hvem vil ikke gerne det?!

hjerte mandelkage

Et lille skridt på vejen, som føles helt trygt og komfortabelt, er at lave en sundere kage, som kan erstatte bagerens elendige sukkersnask eller Haribo Mixet (fixet…).

En kage lavet på gode reelle råvarer, der giver din krop og sind ny god næring, mæthed og glæde.

Frys evt. små portioner ned og tag op ved behov.

Er det svært for dig at komme igennem dagen uden sukker eller føler du dig kronisk træt og udmattet, så overvej, om jeg skal hjælpe dig i gang med de nye vaner stille og roligt.

Det giver en kæmpe fordel at have et kompetent menneske til at følge dig på vej, når vi taler om livslange vaner, som helst vil blive, hvor de er.

Gamle vaner giver ikke op uden kamp.

Når du starter i et forløb hos mig, er du aldrig alene, du kan altid kontakte mig, når noget bliver uoverskueligt.

Se eksempler på mine forløb her

mandelkage

Opskrift Mandelkage med citron og vanilje:

200 gram mandler

500 gram dadler

2 øko citroner (saft og skræl)

1 spiseske sort vaniljepulver

½ teske stødt kanel

1/4 teskefuld salt

2 spiseskefulde, med top på, kokosolie

5 æg

Fremgangsmåde:

Mandlerne blendes til mel i køkkenmaskinen. Tilsæt citronsaft og finrevet citronskræl, vanilje, kanel, salt og kokosolien. Blendes godt sammen. Tilsæt dadlerne lidt ad gangen til der er en jævn masse. Derefter tilsættes et æg ad gangen mens kniven kører.

Bør bages i en tærteform (går i stykker, hvis man prøver at vende den ud af en form)

Sættes i ovnen på 180 grader i 30-40 minutter (hold øje med farven).

Skal det være ekstra godt, så laver du en topping af skyr, vanilje, citron/appelsin og evt. lidt agavesirup (eller en klat flødeskum).

God appetit og god fornøjelse!

Anne Seidelin – Narrativ Samskabende Coach – Østerbro

Nyhedsbrev Marlene

 

Kategori: Opskrifter

Når vægten står stille – så kan det også være lige meget!!

Frustration og irritation.

Hvad sker der?

Du gør alt det rigtige, men der sker ikke en rygende fis med vægten!!

Det er hørt før..

I starten siger det vupti og kiloene smelter af helt af sig selv. Så går der et par måneder..

Der sker rigtigt meget i en krop, der får en ny kost, og måske også starter på noget motion.

Rigtig mange af mine kunder er heller ikke vant til at få morgenmad.

Eller springer andre måltider over.

Så der er meget at se til indvendigt.

Vaner og regnskab

Når alle de nye vaner er på plads, så er der som regel gået et par måneder – og vægttabet går måske i stå.

Ligegyldigt hvor meget, jeg hader at måle og veje maden – og tælle kalorier – så er er der alligevel et regnskab, der skal gå op.

En kalorie er ikke en kalorie, der er kæmpe forskel på, hvordan en sukkerkalorie eller en grøntsagskalorie opfører sig i kroppen.

Men hvad der kommer ind, skal bruges, ellers stiger vægten eller stagnerer. Helst skal der jo mindre indenbords, end der forbrændes. Og du kan sagtens spise dig tyk i sund kost..

Kroppen vænner sig til mængden og arten af kost og tilpasser sig. Dvs. at  portionstørrelserne og tallerkenindholdet skal justeres løbende, så der igen sker noget på vægtfronten. Det kræver simpelthen mindre mad at vedligeholde en mindre krop..

Er der stress i dit liv, vil din mave også meget gerne holde på sit fedt.

Men der findes ikke et særligt antal kilo, som du ikke kan komme under – det er en skrøne.

SELVFØLGELIG kan du komme helt i mål!

OGSÅ selvom du ikke har vejet det antal kilo, siden du var 21.

Hvad skal der til?

- Helt ærligt? Er du stadig lige så skarp, som da du startede processen? Eller er du blevet lidt sløset?

(tro mig, det er oftest her hunden ligger begravet!)

- Mængden af stivelse og hurtige kulhydrater skal endnu længere ned

- Mellemmåltiderne skal på plads eller væk (for store/for små/ forkerte?)

- Alt andet end grøntsagerne/salaten skal mindskes på tallerkenen

- Motionen skal øges

- Spis kun til du er tilfreds i maven – ikke stopmæt

- Spis endnu langsommere, tyg bidderne til atomer

- Ro og nærvær ved måltiderne

- Flere fibre og flere grove grøntsager

- Du må ikke være sulten

- Og få så fat på din kostvejleder, inden du ryger i “Så kan det også være ligemeget fælden!”

“Det virker jo ikke alligevel!!!” Det er din reptilhjernes yndlingsargument = så kan du lige så godt spise, det du plejede..

Kan du høre den stemme, så ved du, at du skal passe ekstremt meget på! Så er det kun et spørgsmål om tid..

Hænger du fast i komfortzonen?

Jeg har aldrig mødt nogen, der med den rette instruktion, ikke har kunnet fortsætte sit vægttab - helt ned til det ønskede mål!

Du kan godt få det resultat, du ønsker dig.

Det koster selvfølgelig på magelighedskontoen og hyggekontoen – men den er de fleste også massivt trætte af.

Slut med at opholde sig i midten af komfortzonen.

Lige så snart, du kan mærke et ubehag i din krop, over at du ikke gør, det der er rigtigt for dig, så skal du handle.

Smerten ved ikke at gøre det rigtige dræner dig for energi og tro på dig selv.

Spring over gærdet hvor gærdet er lavest – men spring.

Hvad kan du opnå på 3½ uge med en kostplan?

En virksomhedsejer og hans ene ansatte har nu været i gang med en kostomlægning 3½ uge.

Det har været en øjenåbner for dem begge, at kosten kan have SÅ stor indflydelse på energien og produktiviteten.

Så han inviterede mig til at være gæst i ugens podcast hos www.startupsnakken.dk

Du kan høre hele interviewet her

Mikrofon startupsnakken

Som jeg forklarer i interviewet, så synes jeg selv, det er forunderligt at være vidne til alle de forandringer, der sker under de her forløb.

Det er så lidt, der skal til.

Mavefedtet forsvinder og energien kommer tilbage.

Hvis du har lyst til at prøve selv, så start med at lave nogle af opskrifterne fra bloggen.

Se hvordan din krop reagerer, og fortsæt, hvis det føles godt.

Pas på dig selv og din krop – I fortjener det! 

Anne Seidelin – Kostvejleder og coach for private og virksomheder

“Kære Anne

En hurtig tilbagemelding: I morges stod vægten på 70,2 – dvs 2 kilo er forsvundet og 4 cm i taljen….. på 4-5 dage!

Jeg har godt kunnet mærke, at der sker noget – og det går direkte efter mavefedtet. Så jeg kan ikke være gladere og mere taknemmelig for, hvad vi ved fælles hjælp har sat i gang.

Tusind tak, Anne – jeg vender tilbage om et par dage.

Knus, Lise”

Lise Baumann 16/10-17 (6 dage efter den første samtale)

(Se mere feedback her)

 

Kategori: Tips og tricks

Peanuts – må man det?

Hvad med chips, saltstænger og ostepops?

NEJ!

Hvad med popcorn?

NEJ!

Hvad med peanuts?

JA! Det må du faktisk godt.

Altså, hvis du ikke kan lade være, eller alternativet er chips eller værre.

I min verden er der ingen forbud, men der er bestemt noget, som er mere smart at indtage end andet.

De her saltede snacks indeholder en voldsom masse kulhydrat og stivelse. Det påvirker dit blodsukker, din appetitregulering, dit belønningscenter i hjernen, dine hormoner og giver dig mavefedt. Du bliver selvfølgelig også træt og utilpas..

Peanuts giver kun en brøkdel af den kvababbelse.

Alt med måde, tænker du så måske?

Narrrhhh….

Alt med måde, når det angår chips og popcorn?

Narrrrhhhh…

Hvor mange kender du, der kan nøjes med 3 chips eller en håndfuld popcorn?

Jeg kender ikke en eneste – og i hvert fald slet ikke mig selv.

Peanuts derimod, det går lidt lettere, selv om der snildt ryger for mange ned der også.

Hvad med dig?

Hvis du kan nøjes med ganske lidt, så er det fint.

Går du amok på posen, når den første chip knaser lystigt mellem tænderne – så hold dig væk (ligesom alkoholikeren, der ikke skal tage den første slurk, det er samme center i hjernen, der bliver påvirket…).

Chips er forøvrigt designet ned til mindste detalje for at udløse den helt rigtige reaktion hos brugeren. Tykkelse, størrelse, krydring, knaset og posens måde at knitre på – ren juleaften i belønningscenteret!

Så peanuts kan være et rigtig godt valg – men sunde bliver de aldrig!

De aftener, hvor du ved, der bliver serveret alkohol og snacks (og du gerne vil være med til det hele), så medbring en pose peanuts, så du ved, du har et bedre alternativ, og ikke falder i chipsskålen…

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – stabilt blodsukker

Facebook Lise

 

Kategori: Tips og tricks

Lowcarb muffinboller – gode til madpakken

Savner du det lille stykke brød i madpakken?

Eller mangler du den hurtige bolle til at tage med på farten?

Men holder du dig generelt fra brød, fordi det gør dig træt eller utilpas?

Så kan skyrbrød være en god løsning.

Enten i den originale løsning, hvor du breder dejen ud på en bageplade og skærer i firkanter bagefter.

Eller som her i små dekorative muffinforme.

Der er stadig kulhydrater i (jeg er ikke LCHF’er eller no-carb’er, jeg er til smartcarbs, highgreens og healthyfats, hvis jeg skal være noget). Men rolige kulhydrater i disse mængder føles stadig godt i kroppen.

De kan spises som de er, eller flækkes og fyldes med fx hummus eller peanutbutter (i princippet alt, hvad du normalt ville putte i en bolle).

Lowcarb muffin

Skyrmuffins med havreklid

500 gram skyr naturel

4 øko æg

5 dl havreklid

2 spiseskefulde HUSK (den grønne)

1 teskefuld bagepulver

4 teskefulde kanel

½ teskefuld salt

Sesam til at drysse med

Fremgangsmåde

Det hele røres sammen med en elmixer, til du får en tyk grød.

Dejen fyldes i muffinforme ca. 2/3 op (de hæver en del).

Drysses med sesam.

Bages på 200 grader i ca. 15 minutter til de har en lækker gylden farve.

TIP: Kan fryses og smager supergodt efter en tur på brødristeren.

Nydes med fuldt nærvær!

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

FB vægttab

Det kan være super effektivt at tage sin samlever med til samtalerne, og det koster det samme, om I kommer en eller to i mine forløb.

 

Kategori: Opskrifter

Skyrbrød – lavglykæmisk / lowcarb brødløsning

Det er uhyggeligt let at leve af brød – og dermed leve ensidigt og underlødigt – det gør de fleste faktisk.

Brød til morgenmad, brød til frokost, en bolle om eftermiddagen, brød til aftensmaden og knækbrød til aftenkaffen..

OG der er ikke en eneste, der løfter et øjenbryn af ovenstående.

Siger man derimod, at man ikke spiser brød – så ryger begge bryn faretruende højt op!

OG så kommer kommentarerne om, at så må man da leve helt vildt ensidigt, når man ikke får brød?

Eller om man nu er en af de der anti-gluten-spelt-damer?

Men virkeligheden er, at der er hundredevis af gavnlige næringsstoffer i grøntsager – og grøntsager er mine følgesvende istedet for brød – så er det ensidigt? Næ, det er ret sundt!

Nogle gange tager det bare for lang tid at gumle grøntsager, så der har jeg et lille snydebrød i fryseren, som hurtigt kan tøs og ristes i brødristeren.

Det smager uhyggeligt godt, så det nemmeste i hele verden ville være, at bilde mig selv ind, at jeg aldrig havde tid til grøntsagerne, og så bare leve af blødt skyrbrød eller spødt palæoknæk – men hvor er vi så?

Tilbage til det ensidige og underlødige..

Men som en sjælden, og kærkommen, gæst i køkkenet er skyrbrød smart og lækkert.

Der er ikke særligt mange kulhydrater i. Og det er rolige kulhydrater, der er pakket ind i protein og sundt fedt, så de ligger stabilt i blodbanen – og mætter glimrende.

Skyrbrød

Skyrbrød med havreklid

500 gram skyr naturel

4 øko æg

4½-5 dl havreklid

2 spiseskefulde HUSK (den grønne)

1 teskefuld bagepulver

3 teskefulde kardemomme eller kanel

1 teskefuld salt

Blå birkes eller tilsvarende som pænt drys

Fremgangsmåde

Det hele røres sammen med en elmixer, til du får en tyk grød.

Bredes ud på en bageplade på bagepapir i ca. 1 cm. tykkelse.

Drysses med noget pænt og lækkert fx. blå birkes, sesam eller nigella.

Bages på 220 grader i ca. 20 minutter til det har en lækker gylden farve.

Skæres i firkanter, og kommes i fryseren, når det er koldt.

TIP: Tilsæt 200 gram ristede valnødder og englene synger..

Nydes med fuldt nærvær!

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

Børnene har nu fået en glad mor, der gider lege, og manden en kone der endelig er tilfreds med sig selv (mere feedback her).

Kategori: Opskrifter

Tegn på afhængighed – mad, træning – alt hvad du misbruger

Som en krølle på halen til mine opslag om afhængighed på Facebook, så ringede de fra Radio Nova, om jeg ville udtale mig om afhængighed i forbindelse med træning.

Misbrug og afhængighed kan ske af alle former for rusmidler og ydre stimuli.

I princippet kan ALT der frigiver velværehormoner i vores hjerner misbruges.

Signalstoffer der enten dulmer os eller gør os høje på lykkefølelse.

Træning, sex, spil, shopping, mobiler, mad, sukker, narko, alkohol, smøger – BARE DET VIRKER.

Vi er alle disponeret for afhængighed.

Vores trigger er forskellig, vi har alle en præference, og noget er mere socialt accepteret end andet.

Vi kan have et sundt eller et usundt forhold til de her stimuli.

Afhængigheden og misbruget opstår, når det tager magten og kontrollen over os – når det medfører negative konsekvenser i vores øvrige liv.

Du kan høre hele interviewet her:

Aftenklubben 3/10-17.

Mikrofon

Kender du nogen, eller du selv ude i et misbrug?

Så ræk hånden ud og tag imod hjælp – ellers vil det ødelægge dig.

Handler det om mad og sukker, så find en kompetent kostvejleder, gerne en med et terapeutisk syn på kost.

Andre misbrug eller afhængigheder kræver en terapeut med lige netop dit felt som speciale.

Føler du, at du er ude på et skråplan?

Start med at spørge din alleklogeste veninde eller ven – hvad deres vurdering er af dit forhold til mad, træning, alkohol?

Og lyt!

Eller brug den test fra Yale University, jeg omtaler i interviewet, og erstat ordet mad med dit yndlingsdrug (se testen her).

Pas på dig – der er kun af en dig på denne planet!

Anne Seidelin – kostvejleder med speciale i sukkerafhængighed – København Ø

“…Jeg er SÅ glad for at være kommet i gang hos dig! Sukker har styret mig i flere år, men nu er det som om, at min før så elskede chokoladebar ikke interesserer mig mere…” (se mere feedback her).

 

 

 

Kategori: Coaching, Sukker

Tag testen – er du afhængig af sukker eller mad?

Kan man være afhængig af mad?

Misbruge sukker?

Blive høj, skæv eller dulmet af for store portioner?

Som en anden narkoman..

Kan mad virkelig det?

Vi skal jo ligesom have mad – alle sammen – hver dag – i rigelige mængder – og hvad så, er det ikke naturligt og godt?

Jo, jo, jo.. for nogen er der absolut ingen udfordringer her. De spiser bare mad, fordi de er sultne og stopper, når de er mætte igen. Den type mennesker, der simpelthen ikke forstår, hvorfor mad kan være et problem.

Men alle os, der ikke kan stoppe, når der er lækre kulhydrater foran næsen på os?

Hvad handler det så om?

Du ved, man skal bare lige smage eller måske have 3 stykker af det der lækre chokolade – KUN 3!

Og en halv time efter er hele æsken tom – hvad skete der lige der?

Det er sgu da ikke fordi, vi ikke ved, hvor dumt det er. Eller vores rygrad er fraværende. Eller vi ikke bliver trætte og utilpasse bagefter.. Og gang på gang erklærer vi ALDRIG mere!!

Det ER afhængighed – sorry – Adrkkkk!

Selv om det ikke er en anerkendt diagnose at være sukkermisbruger, madmisbruger – altså afhængig.. Så har forskere på Yale alligevel udarbejdet en afhængighedstest, der er baseret på de fødevarer, vi ved af erfaring giver de største vanskeligheder med at styre indtaget:

Se skemaet fra Yale her:

http://www.midss.org/sites/default/files/yale_food_addiction_scale.pdf

Jeg må erklære, at jeg kan genkende mig selv fra mine yngre dage i det skema.. Føj, hvor har jeg spist meget slik, brød, kage og chokolade – NYDT det, men også været frygtelig bevidst om, hvor dumt det var..

Livet er så meget bedre uden narko!!!

Måske lidt “blød hjemmedyrker pot” i ny og næ (også kaldet raw cake eller mandelkage…)..

Jeg troede seriøst, at jeg var født træt.. Indtil jeg tog mig selv seriøst en dag og lagde min kost om – WOOOOOW!!!! ENERGIIIII!!!

Skal du ud af din afhængighed, så gør det meget nænsomt og selvkærligt – med masser af sunde treats.

De små fine cookies kan anbefales, hvis du ikke har den store maskinpark derhjemme:

Hjertesmåkage

Opskrifter er her

Det kan tage mange år at acceptere og gøre sig mentalt klar til at droppe sine yndlings-pleasures – tag dig god tid – men vend dig aldrig tilbage, når beslutningen er taget <3

Anne Seidelin – kostvejleder, ex-sukkernarkoman, coach og sygeplejerske – Østerbro..

“…så er jeg 300 gram fra mit drømmemål, som jeg i foråret ALDRIG i min vildeste fantasi troede ville være muligt, da jeg førhen altid lavede yo-yo vægt og endte med flere kilo på bagdelen end jeg havde smidt på mirakelkuren… (se mere feedback fra mine forløb her)”

Kategori: Sukker

Linser, kylling, kokos og lime – i én stor gryde

“Hej Anne, vi er ved at renovere vores køkken, så jeg er lidt lost på hele projekt sundhed. Vi har kun et campingblus og bruger al vores tid på at lege håndværkere. Har du et godt råd?”

Kærlig hilsen, Vibeke”

Sådan tikkede det ind på min mail i morges fra en af mine skønne medlemmer i den lukkede gruppe på Facebook. Svaret var store gryderetter, og så dykkede jeg ned i mine opskrifter fra Sverige:

Min ødegård i sverige har kun to gasblus. Derfor er gryderetter et kæmpehit.

Kan de laves, så råvarerne triller ned i gryden, efterhånden som de snittes og ristes, ja, så er det endnu bedre – så sparer vi nemlig på opvasken..

Hermed en sådan sag. Vi indtog den i aftensolen, siddende på græsset (så slap vi også for rengøringen).

Portionen er kæmpestor, så resterne kan fryses ned i portioner til en anden gang – endnu en let løsning.

Lavglykæmisk, blodsukkervenlig, antiinflammatorisk – oh yes!

Åh, hvor jeg dog savner sommer og varme – tror jeg smider en stor chili i næste gang, så kommer den indre varme da op.

Håber Vibeke kunne bruge rådet – ellers kan du måske? Vi har jo alle perioder, hvor ressourcerne er små, og tid og overskud til sund mad er begrænset. Gør det let for dig selv – altid!

Opskrift Sverigesgryden:

500 gram grønne linser

500 gram kyllingeinderfilet

1 spiseskefuld smør

2 store løg

4 store porrer

750-1000 ml. vand

2 bouillonterninger

2 teskefulde karry

1 teskefuld rosmarin

1 dåse kokosmælk

saft og fintrevet skræl af 2 øko limefrugter (kan være en anden citrusfrugt)

salt og peber

Fremgangsmåde:

Linser og vand kommes i en stor gryde (skal kunne indeholde den samlede mængde ingredienser), bringes i kog.

Kylling brunes på en pande i lidt smør samt karry og rosmarin, hæld den bagefter ned i gryden til linserne.

Løg hakkes og brunes på den efterladte pande.

Imens skylles og snittes porrerne.

Løg ryger i gryden.

Porrer steges på panden.

Ned i gryden.

Det hele simrer i gryden til linserne er møre (ca. 30 min. ialt).

Hvis du kun har et blus, så start med at brune på panden. Læg det hele over i gryden. Tilsæt linser og vand og kog 20-30 minutter.

Du behøver ikke tilbehør – den er all inclusive.

Vi havde mad til 2 voksne og 2 børn i 2 dage. Kan opbevares 3 dage på køl eller i fryseren flere måneder.

God appetit – og nyd med nærvær!

Anne Seidelin – kostvejleder københavn Ø – nu med endnu større opskriftsamling i pakkerne

NB! Er du til den lette måde at være sund på, så tilmeld dig mine gratis nyhedsmails, modtag en gratis kostplan, derefter et lille blidt puf bagi, hver gang du modtager en ny mail.

NB2! Vil du bare gerne have styr på den del af dit liv, hvor kost er indblandet NU!!! Så skriv til mig, og finder vi en god dag til at starte et effektivt forløb op på. Se mine forløb her.

Anmeldelse FB Kirsten

Kategori: Opskrifter
Gratis kostplan og nyhedsbrev:
"Sund uden at lide afsavn"

Kostplan, opskrifter og 10 nyhedsmails med mine bedste og mest effektive råd. Tilmeld dig uforpligtende her:

* felt skal udfyldes
Nye indlæg
Kategorier