Lækker antiinflammatorisk Grøntsagsdip

Vores fødevarer er ikke bare fyld til mavesækken – beregnet til mæthed og tilfredsstillelse. Vores fødevarer har en afgørende betydning for vores sundhed, energiniveau, lykkefølelse og helbred.

Både store og små sygdomme har mulighed for at  forsvinde eller lindres ved kostomlægning (se længere liste her).

Du har altid et valg

Hvorfor ikke prøve at få en tankegang, der siger noget i retning af: “Dræner det her min krop, eller nærer det min krop?” før du sætter tænderne i noget som helst?

Noget der virkelig bliver forsket i er mikroinflammation og hvad det gør ved kroppen (det er ikke småting). Så en snedig kostplan indeholder selvfølgelig antiinflammatoriske ingredienser. Hvilket denne dip er et yderst velsmagende eksempel på:

(TIP: Når skyr blandes med olivenolie, får den samme bløde konsistens som mayonnaise – uhm…)

Opskrift Antiinflammatorisk Hvidløgsdip

hvidløgsdip

200 gram skyr naturel

2 teskefulde citronsaft

1 teskefuld reven øko citronskræl

1 teskefuld reven frisk ingefær

3 fed hvidløg (kan med fordel øges, hvis du er til hvidløg)

3 spiseskefulde øko olivenolie

lidt salt

et par gode vrid peber

Fremgangsmåde:

Hele baduljen røres sammen – og bliver kun bedre af at stå til næste dag.

Kan opbevares på køl ca. 4 dage.

God fornøjelse – og husk at være glad for din krop – den er flink!

Anne Seidelin – Kostvejleder med videnskabenligt fokus – København Ø

Den nemmeste måde at få de nye opskrifter på er på Facebook – kom med her :-)

Resultat den store pakkelløsning

Kategori: Opskrifter

Fyldte boghvedepandekager – med linser og ostegratinerede

Pudsigt som indpakket mad appellerer til sanserne.

Der er simpelthen en kæmpe forskel på, om du serverer denne ret som en linsegryde med madpandekage som tilbehør – eller som her – små ostegratinerede gaver :-)

I vores hovede altså..

Hvis du skal tabe dig, så pas på med mængden af pandekagerne, de indeholder trods alt stadig en del stivelse.

Spis en ekstra portion fyld ved siden af (og frys evt. nogle af ruller ned, så har du til en hurtig gang aftensmad en anden dag)

Men osten behøver du ikke at være bange for.

Boghvedepandekager fyldte

Opskrift fyldte boghvedepandekager

(6 ruller)

En portion boghvedepandekager (se opskriften her)

Boghvedepandekager

Vegetarisk linsefyld:

500 gram grønne linser

1 spiseskefuld økosmør

2 mellemstore løg

2 store porrer

1 liter vand (spæd op, hvis det bliver for tørt under kogningen)

2 bouillionterninger

2 teskefulde karry

2 teskefulde gurkemeje (fordi det er antiinflammatorisk)

2 teskefulde rosmarin

1 dåse kokosmælk

Saft og fintrevet skræl af 2 øko limefrugter (kan være en anden citrusfrugt)

Salt og peber

Din yndlingsost til at rive over retten og gratinere med

Fremgangsmåde:

Løg og porrer hakkes og brunes i smør og krydderier i en stor gryde (skal kunne indeholde den samlede mængde ingredienser).

Tilsæt vand og linser og alle de øvrige ingredienser.

Det hele simrer i gryden til linserne er møre (ca. 25-30 minutter).

Imens har du varmet ovnen til 200 grader og fundet en god ost (de økologiske færdigrevne typer i poser er glimrende).

Fyldet placeres i midten af en pandekager, der rulles forsigtigt rundt om.

Lægges tæt i et fad (så de holder på hinanden).

Osten fordeles.

Derefter 10 minutter i ovnen til de har den lækre farve.

Det hele kan fryses. Enten hver for sig eller som ruller.

God fornøjelse!

Kærlig hilsen, Anne.

Anne Seidelin – kostvejledning og coaching – på Østerbro og i din virksomhed.

NB! Vil du ganske blidt i gang med kostændringer i din hverdag, så tilmeld dig mine 10 gratis mails og få inspiration til selvkærlig mad og indre dialog.

 

Kategori: Opskrifter

Sandwich med sund lowcarb-bolle, kylling, pesto og mozzarella

Har nørdet med alle mulige forskellige formler på boller og sandwichbrød.

En blanding af kikærtemel og boghvedemel er lige nu min favorit.

Dermed undgår jeg alle bivirkninger fra korn.

Det vil sige ingen oppustethed, ingen puffet mave, ingen rumlen i maven, ingen træthed en halv time efter, ingen hovedpine, ingen humørsvingninger, ingen uren hud og ingen præmenstruel drage om eftermiddagen.

JA, det er faktisk en ret stor regning for at spise en almindelig sandwich – men det er den regning, jeg selv betaler hver gang.

Andres regninger ser helt anderledes ud – OG der er nogen, som slet ikke får en regning (tror de i hvert fald).

Hvis du nu er en af dem, der kan tåle alt, hvad så?

HVORFOR så spise en bolle uden korn?

Argumentet for at vælge den her slags “brød” er, at det simpelthen giver lang tids mæthed og masser af reel næring til din krop. Du bliver mæt og glad – og på sigt mere energi og overskud (det er da en pæn bonus).

Bollen bliver din rolige og flinke proteinkilde – istedet for dine hurtige og voldsomme kulhydrater.

Ikke overbevist?

Smag dem :-)

Opskriften på bollerne finder du her:

http://anneseidelin.dk/proteinboller-med-kikaertemel-og-boghvedemel-til-madpakken/

Sandwich sund bolle

Opskrift på sundt sandwichfyld

(Til 1 proteinbolle)

½ spiseskefuld pesto lavet på olivenolie (min opskrift er her)

2 skiver frisk mozzarella-ost

2 stykker kyllingeinderfilet (stegt i økosmør og tilsat salt, peber og røget paprika)

En håndfuld blandet salat

Alle de små tomater, der er plads til

Lidt frisk timian eller andre grønne krydderurter (de er så sunde)

Fremgangsmåde:

Det giver vist sig selv :-)

Sandwichen kan smøres aftenen før og medbringes som madpakke dagen efter.

Men den smager helt klart allerbedst med en lun og sprød bolle.

Så kan den til gengæld også sagtens fungere som et genemført sundt og lækkert aftensmåltid.

God fornøjelse!

Anne Seidelin – Personlig Kostvejleder – også for virksomheder

Facebookgruppe

Kategori: Opskrifter

Saftig salat med spinat, gulerod og appelsin.

Spinat er super sundt og antiinflammatorisk.

Men det bliver altså også lidt kedeligt en gang i mellem. Og så opstår lysten til at gemme spinaten lidt – bare få den til at forsvinde midt i noget andet og mere dominerende.

Jeg hakkede den fint til ukendelighed i køkkenmaskinen, og blandede den med fintrevne gulerødder – det virkede.

Resultatet blev godt og den sidste rest fra i går kommer med som frokost idag sammen med en dåse tun – glimrende.

Ikke så mange dikkedarer – bare let og funktionelt – sagde hende den lavpraktiske :-)

Gulerodssalat med frisk spinat:

1 pose frisk spinat

½ kilo gulerødder

1 økologisk appelsin (revet skræl og saft)

Fremgangsmåde:

Spinaten skylles grundigt, vrides for vand, puttes i køkkenmaskinen og hakkes fint.

Gulerødderne rives på den fine side af rivejernet.

Appelsinen rives fint for alt det orange af skrællen og saften presses.

Det hele blandes.

Holder sig fint på køl i 3-4 dage.

God appetit – og nyd med nærvær.

Anne Seidelin – Kostvejledning København – fordi det godt må være let.

“…min lille indre 3-årige bliver gladere og gladere og visere og visere. Tusinde tak for at du har lyttet til mig. Tak for din tro på positiv forandring og din visdom om, hvilken retning det er.

Jeg kan varmt anbefale dig til alle der søger en retning mod større velvære og glæde.”

Kærligst Charlotte (efter den store pakkeløsning)

 

Kategori: Opskrifter

Glutenfri burgerboller med kikærtemel – lowcarb

Personligt har jeg intet imod at spise min burger uden bollen.

Bøffen, det grønne og alt snasket er rigeligt, men det er ikke alle i familien, der er enige her..

Så Storepigen og jeg har eksperimenteret med variationer indenfor kikærteboller.

Kikærtebolle

Kikærtemel er smart, da det både indeholder langsomme kulhydrater og letoptagelige proteiner.

Bollen indeholder udover kikærtemel også æg og skyr, der giver endnu mere mæthed med deres proteiner. Og så en portion HUSK, der sikrer nok fibre og god fordøjelse.

Kikærtemel kan købes færdigt i store supermarkeder eller i alle helsekostbutikker (også online), MEN… du kan lave det selv for en brøkdel af prisen (se her hvordan).

De her kikærteboller smager ikke helt som hvidt brød, men de ligner og føles som hvidt brød – det i sig selv er lækkert (for en gammel stivelses-junkie altså…).

Tilsæt rigeligt med smag via tilbehøret, så kan du godt overbevise dig selv om, at det er den ægte vare (se eksempel på burger med fyld her):

Kikærtebolle halveret

Opskrift blød kikærtebolle

(6 styk)

150 gram kikærtemel (lav det selv, se her hvordan)

6 øko æg

8 spiseskefulde skyr naturel

8 teskefulde HUSK (den grove grønne eller et andet groft loppefrø-produkt)

3 teskefulde bagepulver

½ teskefuld salt

Fremgangsmåde

Æggene piskes for sig, til de er luftige.

Tilsæt de øvrige ingredienser og pisk det grundigt sammen.

Lad dejen hvile i 5-10 minutter til den har samlet sig og blevet mere fast.

Sættes på bagepapir i 6 klatter.

Bages i ca. 20 minutter ved 180 grader (til de er lidt mere brune end på billedet).

De falder sammen, hvis du tager dem ud af ovnen for tidligt.

Bør opbevares på køl eller fryses ned (smager godt ristet på brødristeren).

TIP: De ville også være rigtigt gode til at lave sandwich med. Især laks og avokado er godt fyld, da det smager kraftigt nok til at fjerne fokus fra kikærterne.

TIP 2: De kan også bages til pølsebrød, hvis trangen til hotdogs en dag skulle blive for voldsom :-)

God fornøjelse – og nyd dem med nærvær.

Anne Seidelin – Kostvejleder med speciale i stabilt blodsukker – Østerbro

“…Jeg er så glad for, at netop du poppede op i mit feed, den dag i februar jeg søgte på kostvejleder og jeg er fuldstændig vild med det shitload (kan faktisk bruges i positiv forstand) af viden og værktøjer du har givet mig. Så tak for det… (mere feedback her).”

Kategori: Opskrifter

Pastatærte med linse- og ærtepasta (Lasagnette look-a-like)

Alle kan vist være med her på dagens opskrift, det bliver ikke lettere. Det her er den super hurtige udgave af noget, der minder om lasagnette, men på den sunde måde.

OG det er en ret, som pigerne jubler over – selv om den er sund.

Skulle det en dag være nødvendigt, at det går endnu hurtigere med aftensmaden, så kunne du lave den som pasta med tomatsovs + drysse med ost inden serveringen.

En vegetarret der mætter længe, fordi der er masser af fibre og masser af letoptagelige proteiner i. Du kan selvfølgelig også lave den med en klassisk kødsovs, hvis det føles mere trygt og rigtigt i din verden.

Pastatærte

Pastatærte Vegetarisk

Bund:

1 pose pastaskruer lavet af ærter eller linser (jeg blandede halvt af hver)

(Er det en ny verden for dig, så læs om det her)

Tomatsovs:

1 dåse flåede tomater

1 rød peberfrugt

½ dåse øko kokosmælk (aldrig light)

1 stort løg

En lille klat smør til stegning af løg

2-4 fed hvidløg

1 spiseskefuld æblecidereddike

1 teskefuld røget paprika

1 teskefuld tørret basilikum

½ teskefuld tørret rosmarin

1 bouillonterning (høns eller grøntsags)

Salt og peber

Gerne en masse chili (kan udelades)

Topping:

En pose reven ost (frit valg, men altid øko for at få en bedre fedtsammensætning i produktet)

Fremgangsmåde

Pastaen koges 5 minutter (et par minutter mindre end angivet), og lægges i bunden i et tærtefad.

Løg og peberfrugt skæres i små tern, og svitses i smør, til de tager farve.

Øvrige ingredienser tilsætter og det hele simrer i 5- 10 minutter.

Smages til med salt og peber + lidt ekstra af de øvrige smagsgivere, hvis du synes.

Sovsen fordeles over pastaen.

Drysses med ost.

Bages i ovnen på 200 grader i ca. 20 minutter.

Serveres med noget sprødt grønt – gerne bare nogle gulerødder i stænger.

Resterne kan fint fryses ned til en anden god gang. Eller sættes på køl og holde sig i 3 dage.

Smager også godt koldt som en madpakke dagen efter.

God fornøjelse!

Anne Seidelin – Kostvejledning og individuelle kostplaner – Østerbro

NB! Tilmeldingen til mit nyhedsbrev giver dig stadig en kostplan og opskrifter gratis– vil du med? Du kan tilmelde dig her på siden :-)

Kategori: Opskrifter

Salat med kikærter, grillet peberfrugt og basilikum

“Anne, du laver de vildeste nyhedsbreve!!!! Jeg har allerede tabt 3 kio på de første 3 mails, du er min nye helt. Har du flere opskrifter på salater med kikærter?”… (Mia, 28 år, Kbh 6/6-18)

Det har jeg da, så her er der en opskrift til Mia og alle os andre, der gerne vil smide et par kilo inden sommerferien:

Super simpelt, gode råvarer, masser af smag – mæthed.

Stabilt blodsukker, høj næringsværdi, mange fibre – god fordøjelse.

Jævn energi og stabilt humør – hold da op.

Det er endda billig mad og kan stå som selvstændig ret.

Den ligner lidt 7-Elevens Proteinsalat, som lykkes meget godt med at tilføje chilihummus. Jeg tror en spinathummus ville sidde lige i skabet til min udgave (se opskrift her).

kikærtesalat med peberfrugt

Kikærtesalat med grillet peberfrugt

480 gram kogte kikærter (2 dåser, men kog dem gerne selv, det smager bedst)

1 mellemstort rødløg i tern

6 røde øko peberfrugter

3 pressede fed hvidløg (gerne mere, hvis du er glad for hvidløg)

2 spiseskefulde ikke for stærk sennep

½ dl god olivenolie

2 spiseskefulde æblecidereddike

1 nip salt

Et par vrid peber

En håndfuld frisk basilikum

50 gram pinjekerner

Fremgangsmåde:

Peberfrugter skæres i tern, lægges på bagepapir og sættes i ovnen på grillfunktion (eller højeste varme). Lad dem stå til de er brune i kanterne men ikke sorte (det går stærkt fra brun til sort).

Kikærter ristes på en pande uden fedtstof.

Imens blandes en dressing af olie, eddike, sennep, salt og peber.

De varme peberfrugter og kikærter blandes med dressingen.

Tilsæt det finthakkede rå rødløg og halvdelen af den friske basilikum.

Rist pinjekernerne og drys dem ovenpå sammen med det sidste basilikum.

Spises varm eller kold.

Super god til frokosten og madpakken næste dag også.

God fornøjelse – og nyd den (slip din telefon og skærm imens).

Anne Seidelin – kostvejledning i dit eget tempo – København.

PS: Jeg kommer gerne ud på din arbejdsplads og holder fyraftensmøder og workshops. Send mig en mail eller ring mig op, så finder vi på noget inspirerende og underholdende, der kan få rusket lidt op i de gamle vaner og mønstre derude.

“Hvad er sundhed og hvad er rigtig ernæring?

Det ved Anne Seidelin.

Visse personer i personalekredsen var nok lidt rædselsslagne ved tanken om at der kom en ”skrap spelt moster”, deres tanker blev gjort til skamme.

Anne har en afslappet indgangsvinkel til sundhed og ernæring. Hun tager ikke alle over en kam, men tilretter en handlingsplan til den enkelte. Er der ikke for meget ”skyr og spelt” i det danske samfund, vil nogen nok mene?

Jo måske, men hvis det bliver vist på den kreative, inspirerende og afslappede måde, som Anne er fantastisk til, vil folk ikke føle det som et pres men mere som et behageligt skift til en sundere livstil.

Jeg kan kun give Anne de bedste anbefalinger med herfra.”

Michael Ansbøl, Køkkenchef hos Akademikernes A-Kasse (forløb med hele virksomheden i 6 måneder)

Kategori: Opskrifter

Sund koldskål med kefir, æg og citron

Jeg bliver altid lidt forbandet, når smarte sundhedsapostle kommer med snedige sunde udgaver af et eller andet lækkert.

Det ender som regel med en underlig flad og skuffende fornemmelse i krop og sind efter sådan en omgang pseudofis.

Derfor gør jeg mig heller ikke i den slags – så hellere den ægte udgave (men ikke så tit og så voldsomt).

Meeeeeen, så var det, at Føtex havde økologisk kefir på tilbud i går. Og hende den mindste på 9 år spurgte, om det var det samme som koldskål?

Nej, det er IKKE koldskål, men det smager næsten ligesådan, hvis man nu tilsatte noget citron, fedme og sødme….

Arggggggg… så lå den sgu lige til højrebenet at arbejde videre med.

Ok, det lykkedes så faktisk at få et ganske hæderligt koldskålslignende produkt ud af eksperimentet – som endda ligger stabilt i blodbanen.

Altså, jeg kan godt selv lide den – ret godt.

Så hvis du lover mig, ikke at forbande min latterlige look-a-like-koldskål, så må du gerne prøve den.

(NB: Kefir er vanvittig godt for vores tarmbakterier)

Koldskål med kefir

Opskrift Koldskål med Kefir

(2 portioner)

2 hele æg

1 teske sort vaniljepulver

1 spiseskefuld agavesirup

½ liter økologisk kefir

Smages til med økologisk citronsaft (ca 1 spiseskefuld)

Evt lidt fintreven citronskræl

Fremgangsmåde

Æg, vanilje og agave piskes eller blendes sammen til der er en skummende og homogen masse.

Tilsæt kefir.

Smag til med citronsaft og evt skræl.

Drikkes med det samme mens den er kold og skummende.

God fornøjelse!

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

PS: Vidste du, at der er nogen, som får virkeligt meget ud af at følge mine nyhedsbreve?

Anmeldese FB Kirsten

Du kan tilmelde dig her nedenunder, det koster gratis (bortset fra din mailadresse) – hvis du altså kan se fidusen :-)

 

Kategori: Opskrifter

Salat med kolde kartofler, citron og pinjekerner

Den stakkels kartoffel.

Den må snart være meget forvirret. Dens selvtillid er væk. Dens tro på fremtiden lider…

Måske det er på tide at hjælpe den lille fyr – han er nemlig slet ikke så tosset (når han lige er kølet af).

Han er rigtig nok fuld af letoptagelig stivelse, der omdannes til sukker nede i mavetarm-kanalen, når han er varm. Så drop den varme kartoffel – desværre.

Resistent stivelse

Stivelsen bliver til gengæld resistent, når den først er kold (der er en længere biokemisk forklaring, den sparer jeg jer for, men den er god nok).

Resistent stivelse virker som en form for fiber nede i tarmen, optages langsomt, giver god mæthed og giver foder til de gavnlige tarmbakterier (som bl.a. styrker dit immunforsvar).

Endvidere indeholder kartoflen en god portion C-vitamin.

Hvor mange kartofler må jeg få?

Afhængig af din størrelse, fysiske aktivitetsniveau, følsomhed for sukker og alle de andre parametre, der skal tages hensyn til, ved enhver form for rådgivning indenfor kost…

For de fleste vil 2 kolde kartofler (på størrelse med et æg) passe fint til frokost eller aftensmad.

Kolde kartofler er kedelige

Ja, de smager ikke af meget, så de skal have lidt hjælp.

En god smagfuld dressing, lidt sennep, rødløg, rucolasalat og citrus er altid godt i dens selskab.

Brug kartoflen i salater og lad dem trække i dressingen før servering. Lige præcis som i opskriften nedenunder:

salat med kartofler

Kold sund kartoffelsalat

300 gram kolde kogte kartofler

1 stort bundt rucolasalat

½ rødløg i tynde skiver (lægges i 2 spiseskefulde æblecidereddike i 15 minutter)

½ dl god økologisk olivenolie

Saft og reven skræl af ½ øko citron

1 teskefuld sennep

Salt og peber efter smag

30 gram ristede pinjekerner

(TIP: Lidt god fetaost eller ristet parmaskinke vil også være lækkert ovenpå)

Fremgangsmåde

Bland dressingen først af olie, citrus, sennep, salt og peber.

Skær de kolde kartofler i små firkanter og bland dem med dressingen, så de kan suge noget smag. Det kan evt. gøres dagen i forvejen.

De tynde løgskiver bliver også til gudespise, når de får lidt syre, så læg dem i æblecidereddike i mindst 15 minutter før du blander dem i salaten.

Løg og rucolasalat blandes med kartoflerne. Pinjekernerne drysses over salaten til sidst. Brug gerne et fladt kønt fad, det visuelle betyder nemlig også noget for smagsindtrykket.

God fornøjelse!

PS: Det er muligt at få styr på den kost – en gang for alle – men det kræver som regel et forløb hos sådan en som mig :-)

Anne Seidelin – bryd dine gamle mønstre og overbevisninger – København Ø

 

Kategori: Opskrifter

Skyrbrød – lavglykæmisk / lowcarb brødløsning

Det er uhyggeligt let at leve af brød – og dermed leve ensidigt og underlødigt – det gør de fleste faktisk.

Brød til morgenmad, brød til frokost, en bolle om eftermiddagen, brød til aftensmaden og knækbrød til aftenkaffen..

OG der er ikke en eneste, der løfter et øjenbryn af ovenstående.

Siger man derimod, at man ikke spiser brød – så ryger begge bryn faretruende højt op!

OG så kommer kommentarerne om, at så må man da leve helt vildt ensidigt, når man ikke får brød?

Eller om man nu er en af de der anti-gluten-spelt-damer?

Men virkeligheden er, at der er hundredevis af gavnlige næringsstoffer i grøntsager – og grøntsager er mine følgesvende istedet for brød – så er det ensidigt? Næ, det er ret sundt!

Nogle gange tager det bare for lang tid at gumle grøntsager, så der har jeg et lille snydebrød i fryseren, som hurtigt kan tøs og ristes i brødristeren.

Det smager uhyggeligt godt, så det nemmeste i hele verden ville være, at bilde mig selv ind, at jeg aldrig havde tid til grøntsagerne, og så bare leve af blødt skyrbrød eller spødt palæoknæk – men hvor er vi så?

Tilbage til det ensidige og underlødige..

Men som en sjælden, og kærkommen, gæst i køkkenet er skyrbrød smart og lækkert.

Der er ikke særligt mange kulhydrater i. Og det er rolige kulhydrater, der er pakket ind i protein og sundt fedt, så de ligger stabilt i blodbanen – og mætter glimrende.

Skyrbrød

Skyrbrød med havreklid

500 gram skyr naturel

4 øko æg

4½-5 dl havreklid

2 spiseskefulde HUSK (den grønne)

1 teskefuld bagepulver

3 teskefulde kardemomme eller kanel

1 teskefuld salt

Blå birkes eller tilsvarende som pænt drys

Fremgangsmåde

Det hele røres sammen med en elmixer, til du får en tyk grød.

Bredes ud på en bageplade på bagepapir i ca. 1 cm. tykkelse.

Drysses med noget pænt og lækkert fx. blå birkes, sesam eller nigella.

Bages på 220 grader i ca. 20 minutter til det har en lækker gylden farve.

Skæres i firkanter, og kommes i fryseren, når det er koldt.

TIP: Tilsæt 200 gram ristede valnødder og englene synger..

Nydes med fuldt nærvær!

PS: Lige nu får du en gratis kostplan og opskrifter, når du tilmelder dig mit nyhedsbrev.

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

Børnene har nu fået en glad mor, der gider lege, og manden en kone der endelig er tilfreds med sig selv (mere feedback her).

Kategori: Opskrifter
Gratis kostplan og nyhedsbrev:
"Sund uden at lide afsavn"

Kostplan, opskrifter og 10 nyhedsmails med mine bedste og mest effektive råd. Tilmeld dig uforpligtende her:

* felt skal udfyldes
Nye indlæg
Kategorier
Skriv til Anne
Loading...