Sellerimos kan erstatte kartoffelmos – ret nemt

Savner du kartoffelmos?

ØV!

Fortvivl ikke, hjælpen er nær:

Erstat kartoflerne med knoldselleri.

Erstat mælken med kogevand og olivenolie, badabum, så er der look-a-like-kartoffelmos på vej. Nu med indbygget sundhed – og velvære i maven.

Derfor virker den:

Kartoffelmos sender dit blodsukker helt op i sukkerhimlen og direkte ned i træthedshelvedet – med cravings og hele balladen.

Selleri derimod er sværere at optage og indeholder samtidig mange flere mikronæringsstoffer og fibre.

Sellerimos

Opskrift sellerimos

1 knoldselleri

1 bouillonterning (gerne grøntsags)

½ dl. god frisk øko jomfruolivenolie

1 spiseskefuld økosmør

1 spiseskefuld æblecidereddike (den fra Urtekram er god)

Salt og peber

Fremgangsmåde:

Knoldselleri skrælles/skæres fri for skræl og urenheder. Skæres i mindre bidder.

Koges i vand (fyld op så 3/4 af sellerien er dækket) og bouillion i ca. 30 minutter til de er helt møre.

Si vandet fra og gem det.

Brug en håndmixer eller stavblender. Start med at tilsætte 1/6 af kogevandet, eddike, smør og al olien, så kan du tilsætte mere kogevand, indtil du er tilfreds med konsistensen.

Smag til med salt og peber, samt evt. grønne krydderurter.

God fornøjelse og nyd med nærvær – og langsommelighed!

Anne Seidelin – Kostvejledning med systemisk tilgang – København.

Feedback Merete nyhedsbrev

Du kan stadig tilmelde dig mit nyhedsbrev – og få gratis opskrifter og kostplan.

Kategori: Opskrifter

Sund lakridsfudge – lavglykæmisk (Lange Jan variant)

Jeg laver aldrig den samme opskrift 2 gange i træk, men står tit med de samme gode ingredienser.

Så bliver der istedet arbejdet med konsistens, kombinationer, optimering og smag.

Forleden kom jeg til at tænke på “Lange Jan”.

De der lange flade karamelstænger med lakridssmag – de var fantastiske – et godt minde fra min barndoms slikposer.

Efter lidt søgen på nettet måtte jeg konkludere, at de desværre ikke eksisterer længere – helt ærligt..

Men det gav mig lyst til at prøve at genskabe smagen – selvfølgelig i min egen halvforkølede sunde udgave (jeg gider ikke bøvle med ubehaget fra et svingende blodsukker på en hverdag).

Jeg manglede et twist af salmiak, men det kan fixes ved at tilsætte ammoniumclorid (købes billigst på apoteket i en grøn kemiflaske med gult børnesikret låg..).

Med lidt god vilje kan min lakridsfudge godt kaldes “Lange-Jan-agtig”.

Uden god vilje er det lakrids-marcipan :-)

Ville dog ønske, at den ægte udgave stadig var på markedet, så ville den bestemt være at finde som min fredagstreat på fredag.

NB! De er mere blodsukkervenlige end mine chokokugler, til gengæld er de lettere at spise for mange af.

Lakridsfudge

Opskrift lakridsfudge

100 gram tørrede dadler (dem fra Urtekram i Netto fx)

400 gram mandler

2 dl øko koldpresset jomfrukokosolie

½-1 dl rålakridspulver (smag dig frem undervejs)

½ teskefuld salt

½ teskefuld ammoniumclorid (salmiakpulver)

Evt lidt vand (hvis det bliver for kompakt i konsistensen)

Fremgangsmåde

Mandlerne køres til det fineste mel på køkkenmaskinen og tages fra.

Dadler og kokosolie køres til en jævn karamelmasse.

Tilsæt lakridspulver, salt og salmiak til karamelmassen.

Smag til med ekstra lakrids eller salmiak (gentag smagningen efter mandelmelet er kommet i).

Tilsæt mandelmelet, og kør det hele sammen til, der er en sej sammenhængende masse.

Smag til igen.

Herfra kan du enten fylde massen i chokoladeforme eller rulle det ud i tynde stænger mellem 2 lag madpakkepapirer.

Jeg lavede begge dele og det fungerede godt både som pæne chokolader og som stænger.

Sættes i fryseren, og spises direkte fra fryseren, så har det den helt rigtige seje konsistens.

Kan drysses med lidt ekstra lakridspulver umiddelbart før servering.

God fornøjelse og nyd med fuldt nærvær!

Anne Seidelin – Kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

Der er ingen tvivl om, at både kost og livsstil påvirker min Crohn’s i høj grad, og at jeg ved at leve rigtigt, kan mindske symptomerne betragteligt… (mere feedback fra forløb her)

Kategori: Opskrifter

Sund koldskål med kefir, æg og citron

Jeg bliver altid lidt forbandet, når smarte sundhedsapostle kommer med snedige sunde udgaver af et eller andet lækkert.

Det ender som regel med en underlig flad og skuffende fornemmelse i krop og sind efter sådan en omgang pseudofis.

Derfor gør jeg mig heller ikke i den slags – så hellere den ægte udgave (men ikke så tit og så voldsomt).

Meeeeeen, så var det, at Føtex havde økologisk kefir på tilbud i går. Og hende den mindste på 8 år spurgte, om det var det samme som koldskål?

Nej, det er IKKE koldskål, men det smager næsten ligesådan, hvis man nu tilsatte noget citron, fedme og sødme….

Arggggggg… så lå den sgu lige til højrebenet at arbejde videre med.

Ok, det lykkedes så faktisk at få et ganske hæderligt koldskålslignende produkt ud af eksperimentet – som endda ligger stabilt i blodbanen.

Altså, jeg kan godt selv lide den – ret godt.

Så hvis du lover mig, ikke at forbande min latterlige look-a-like-koldskål, så må du gerne prøve den.

(NB: Kefir er vanvittig godt for vores tarmbakterier)

Koldskål med kefir

Opskrift Koldskål med Kefir

(2 portioner)

2 hele æg

1 teske sort vaniljepulver

1 spiseskefuld agavesirup

½ liter økologisk kefir

Smages til med økologisk citronsaft (ca 1 spiseskefuld)

Evt lidt fintreven citronskræl

Fremgangsmåde

Æg, vanilje og agave piskes eller blendes sammen til der er en skummende og homogen masse.

Tilsæt kefir.

Smag til med citronsaft og evt skræl.

Drikkes med det samme mens den er kold og skummende.

God fornøjelse!

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

PS: Vidste du, at der er nogen, som får virkeligt meget ud af at følge mine nyhedsbreve?

Anmeldese FB Kirsten

Du kan tilmelde dig her på siden, det koster gratis (bortset fra din mailadresse) – hvis du altså kan se fidusen :-)

 

Kategori: Opskrifter

Bønner i pandekager – til morgenmad

Oh yes, det kan man faktisk godt.

Det er de færreste, der lige kan ondulere en gang chili con carne, men pandekager?

Og med ristede hasselnødder i?

Now we’re talking :-)

Bønner mætter utroligt godt, stabiliserer blodsukkeret – og giver god næring til vores flinke tarmbakterier.

Butterbeanspandekager med hasselnødder

Pandekager med butterbeans og hasselnødder

(3 portioner)

1 dåse butterbeans

6 æg (økologiske selvfølgelig)

½ banan

100 gram ristede hasselnødder (groft hakkede)

1 spiseskefuld HUSK (den grønne)

1 teskefuld kardemomme

1 teskefuld kanel

1 teskefuld sort vaniljepulver (uden sukker)

1 teskefuld bagepulver

1/3 teskefuld salt

Fremgangsmåde:

Skyl væden af butterbeans’ne.

Alle ingredienser undtagen nødder blendes.

Tilsæt nødderne med håndkraft.

Steges i smør som små klatter.

Måtte tilsætte lidt vand undervejs, da det tyknede en del, efterhånden som HUSK´en sugede væsken til sig.

Serveres fx. med små tern af frisk frugt, lidt limesaft og en klat peanutbutter (eller andet godt).

Kan gemmes på køl eller fryses.

Gode til madpakken – eller om eftermiddagen som en hurtig snack.

God appetit og nyd med nærvær!

Anne Seidelin – Kostvejleder, Sukkercoach og Sygeplejerske – Østerbro

“Kære Anne

Jeg er utrolig glad for, hvad jeg har opnået, og den indsigt jeg har fået i mig selv – noget jeg tager med mig fremadrettet og vil gerne sige dig TAK.

Der er ingen tvivl om, at jeg tog den rigtige beslutning, da jeg valgte dig som min kostvejleder og coach.”

Med venlig hilsen
Birgit Lassen (efter den store pakkeløsning 23/5-17)

 

Kategori: Opskrifter

Pandekager uden mælk, mel og sukker – mætter og giver ro

Smager som slik – mætter som en mursten.

Om eftermiddagen skal der nogle gange bare ekstra energi til.

Især hvis du er træt, har været presset, er ked af det, eller føler dig utryg.

Dit sukkercenter i hjernen vil måske skrige på slik, hvidt brød og kage, men det har du ikke hverken behov for – eller reelt lyst til.

Hvis du er klog, nægter du at hænge på den efterfølgende træthed, som altid følger lige i hælene på  de hurtige kulhydrater.

Hvad så?

Brug 5 minutter – ja! 5 minutter – på at bikse et par solide pandekager sammen.

Jeg lover dig lang tids mæthed, ro i maven – og sjælen – og enhver sukkertrang all gone.KlidpandekagerOpskrift klidpandekager

(1-2 portioner)

2 æg

½ banan

½ dl. havreklid

½ dl. vand

2 teskefulde HUSK

2 teskefulde kardemomme

1 teskefulde kanel

½ teskefuld bagepulver

Evt. lidt revet skal fra en limefrugt

Et nip salt

Fremgangsmåde:

Det hele blendes. Steges til små tykke pandekager i smør.

Tilsæt evt. lidt mere vand undervejs, hvis det bliver for tykt.

Serveres med lidt agavesirup, smør og  frisk frugt.

God appetit og nyd med nærvær!

Anne Seidelin – Kostvejleder og EMCC-certificeret coach – Indre Østerbro

 

Se erfaring og projekter på LinkedIn

“Anne har været fast kostvejleder hos Akademikernes A-kasse, og har indført sunde kostvaner og spændende, nye mad-alternativer hos både medarbejdere og køkkenpersonale. Anne har gjort meget ud af at forklare hendes ‘metoder’ så logikken og fornuften er givet videre til medarbejderne, der hurtigt har fundet motivation til at komme med på projektet i fællesskab.

Annes kalender har været helt booket ud i den tid vi har brugt hende – hun er virkelig populær.

Anne er empatisk og god til at tale med alle. Og så er Anne dybt engageret og man kan virkelig mærke at hun selv får energi og glæde ved sit arbejde. Jeg kan kun give Anne min varmeste anbefalinger og håbe for andre at de vil benytte muligheden for at få mere sundhed og energi ind i deres virksomhed.”

Sofie Acosta, grafiker, Akademikernes A-Kasse (efter et forløb med hele virksomheden i 6 måneder 2015)

Kategori: Opskrifter

Luftigt skyrbrød med kardemomme – alt for lækkert..

Mine piger og jeg er vilde med det nye skyrbrød, så jeg har fået lov til at bage det, og videreudvikle på det, mange gange siden sidst.

Nanna på 13, er den grundige type, så hun insisterede på, at få pumpet en masse luft ind i æggemassen.

Jeg fandt på natron og mere HUSK.

Intet mindre end genialt.

Nu smager det af mormorboller, og er så sprødt og luftigt, at det er fuldstændigt uimodståeligt, når det kommer ud af ovnen.

Faktisk er det så godt, at nogle af mine kunder nu slet ikke taber sig, fordi de spiser for meget skyrbrød… arhmen altså, let skal det ikke være… (men de er til gengæld sunde, glade og fulde af stabil energi).

Skyrbrød version 2

Opskrift luftigt skyrbrød version 2

500 gram skyr naturel

4 øko æg

Ca. 3 dl havreklid

1 dl. HUSK (den grønne)

3 teskefulde natron

1 teskefuld salt

4 teskefulde kardemomme

Blå birkes eller tilsvarende som pænt drys

Fremgangsmåde

Æg piskes luftige.

Tilsæt skyr, salt, kardemomme og HUSK.

Derefter røres klidene i lidt efter lidt. Stop når konsistensen er som en tyk grød.

Rør derefter natron i.

Bredes ud på en bageplade på bagepapir i ca. 1 cm. tykkelse.

Drysses med noget pænt og lækkert fx. blå birkes, sesam eller nigella.

Bages på 220 grader i ca. 20 minutter til det har en lækker gylden farve.

Skæres i firkanter, og kommes i fryseren, når det er koldt.

Nydes med fuldt nærvær!

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

“…Jeg startede hos Anne tirsdag d. 4. April med en kampvægt på 103,8 kg og målte 111 cm om maven. I går var jeg så hos Anne igen og efter lidt over 5 uger med at leve efter Annes råd og vejledning, hedder vægten nu 96,4 kg og 104 cm rundt om maven. 7 kilo lettere og 7 cm mavefedt mindre, og jeg er helt oppe at køre… helt powerpose-agtig oppe at køre faktisk :-)…”(mere feedback fra Simon her).

 

Kategori: Opskrifter

Let salat med ristede kikærter – næring og god energi

Når alt kommer til alt handler vores mad om næring.

Næring til en masse fantastiske processer i kropper.

Næring til øverste etage.

Næring til energi og overskud i hverdagen.

OG næring til sociale, kulturelle og følelsesmæssige processer.

Skal det være en fesen omgang – eller vil du have det bedste af det bedste?

Luksusnæring til din frokost kunne bestå af det her:

Salat med kikærter

Salat med ristede kikærter

(1 person)

150-200 gram kikærter (dem fra dåse er ok)

En skive parmaskinke (kan udelades, kun med for den gode smags skyld)

Lidt øko smør til stegning

2 teskefulde gurkemeje

Nogle gode vrid sort peber

1 teskefuld karry

1 spiseskefuld tamari eller soyasauce

Salatblade (gerne sprøde som hjertesalat eller romaine)

1 håndfuld små smagfulde tomater

1½ spiseskefuld frisk øko jomfruolivenolie

½ spiseskefuld æblecidereddike eller citronsaft

Lidt salt og peber

Evt. friske krydderurter (hvis du har nogen)

Evt. alle mulige andre grøntsager, som alligevel er i køleskabet?

Fremgangsmåde

Kikærter skylles fri for lage (hvis de er fra dåse).

Ristes i smør på en pande med parmaskinke, krydderier og tamari.

Imens skylles og arrangeres salaten.

Lav en dressing ved at røre olivenolie og eddike/citron sammen + evt krydderurter.

Kikærterne lægges kønt på salaten – og dressing hældes over..

Spis og nyd – og mærk hvordan din energi stadig er helt intakt og stabil efter måltidet.

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – København

“…Jeg havde problemer med mavesår og PCO og ville gerne gøre noget. De nye vaner giver mig mere overskud (se mere feedback her)…”

Kategori: Opskrifter

Skyrbrød – lavglykæmisk / lowcarb brødløsning

Det er uhyggeligt let at leve af brød – og dermed leve ensidigt og underlødigt – det gør de fleste faktisk.

Brød til morgenmad, brød til frokost, en bolle om eftermiddagen, brød til aftensmaden og knækbrød til aftenkaffen..

OG der er ikke en eneste, der løfter et øjenbryn af ovenstående.

Siger man derimod, at man ikke spiser brød – så ryger begge bryn faretruende højt op!

OG så kommer kommentarerne om, at så må man da leve helt vildt ensidigt, når man ikke får brød?

Eller om man nu er en af de der anti-gluten-spelt-damer?

Men virkeligheden er, at der er hundredevis af gavnlige næringsstoffer i grøntsager – og grøntsager er mine følgesvende istedet for brød – så er det ensidigt? Næ, det er ret sundt!

Nogle gange tager det bare for lang tid at gumle grøntsager, så der har jeg et lille snydebrød i fryseren, som hurtigt kan tøs og ristes i brødristeren.

Det smager uhyggeligt godt, så det nemmeste i hele verden ville være, at bilde mig selv ind, at jeg aldrig havde tid til grøntsagerne, og så bare leve af blødt skyrbrød eller spødt palæoknæk – men hvor er vi så?

Tilbage til det ensidige og underlødige..

Men som en sjælden, og kærkommen, gæst i køkkenet er skyrbrød smart og lækkert.

Der er ingen kulhydrater i, så det ligger roligt i blodbanen – og mætter glimrende.

Skyrbrød

Skyrbrød med havreklid

500 gram skyr naturel

4 øko æg

4½-5 dl havreklid

2 spiseskefulde HUSK (den grønne)

1 teskefuld bagepulver

3 teskefulde kardemomme eller kanel

1 teskefuld salt

Blå birkes eller tilsvarende som pænt drys

Fremgangsmåde

Det hele røres sammen med en elmixer, til du får en tyk grød.

Bredes ud på en bageplade på bagepapir i ca. 1 cm. tykkelse.

Drysses med noget pænt og lækkert fx. blå birkes, sesam eller nigella.

Bages på 220 grader i ca. 20 minutter til det har en lækker gylden farve.

Skæres i firkanter, og kommes i fryseren, når det er koldt.

TIP: Tilsæt 200 gram ristede valnødder og englene synger..

Nydes med fuldt nærvær!

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

Børnene har nu fået en glad mor, der gider lege, og manden en kone der endelig er tilfreds med sig selv (mere feedback her).

Kategori: Opskrifter

Når vægten står stille.. (så kan det også være lige meget…)..

Frustration og irritation.

Hvad sker der?

Du gør alt det rigtige, men der sker ikke en rygende fis med vægten!!

Det er hørt før..

I starten siger det vupti og kiloene smelter af helt af sig selv. Så går der et par måneder..

Der sker rigtigt meget i en krop, der får en ny kost, og måske også starter på noget motion. Rigtig mange af mine kunder er heller ikke vant til at få morgenmad. Eller springer andre måltider over. Så der er meget at se til indvendigt.

Vaner og regnskab

Når alle de nye vaner er på plads, så er der som regel gået et par måneder – og vægttabet går måske i stå.

Ligegyldigt hvor meget, jeg hader at måle og veje maden – og tælle kalorier – så er er der alligevel et regnskab, der skal gå op.

Hvad der kommer ind, skal bruges, ellers stiger vægten eller stagnerer. Helst skal der jo mindre indenbords, end der forbrændes.

Kroppen vænner sig til mængden og arten af kost og tilpasser sig. Dvs. at  portionstørrelserne og tallerkenindholdet skal justeres løbende, så der igen sker noget på vægtfronten. Det kræver simpelthen mindre mad at vedligeholde en mindre krop..

Er der stress i dit liv, vil din mave også meget gerne holde på sit fedt.

Men der findes ikke et særligt antal kilo, som du ikke kan komme under – det er en skrøne.

Hvad skal er til?

-Mængden af stivelse og hurtige kulhydrater skal endnu længere ned

- Mellemmåltiderne skal på plads (for store/for små/ forkerte?)

- Alt andet end grøntsagerne/salaten skal mindskes på tallerkenen

- Motionen skal øges

- Spis kun til du er tilfreds i maven – ikke stopmæt

- Spis endnu langsommere, tyg bidderne til atomer

- Ro og nærvær ved måltiderne

- Flere fibre og flere grove grøntsager

- Du må ikke være sulten

- Og få så fat på din kostvejleder, inden du ryger i “Så kan det også være ligemeget fælden!”

“Det virker jo ikke alligevel!!!” Det er din reptilhjernes yndlingsargument = så kan du lige så godt spise, det du plejede..

Kan du høre den stemme, så ved du, at du skal passe ekstremt meget på! Så er det kun et spørgsmål om tid..

Hænger du fast i komfortzonen?

Jeg har aldrig mødt nogen, der med den rette instruktion, ikke har kunnet fortsætte sit vægttab - helt ned til det ønskede mål!

Det koster selvfølgelig på magelighedskontoen og hyggekontoen – men den er de fleste jo også massivt trætte af.

Slut med at opholde sig i midten af komfortzonen.

Lige så snart, du kan mærke et ubehag i din krop, over at du ikke gør, det der er rigtigt for dig, så skal du handle. Den smerte vil nemlig kunne dræne dig fuldstændig for energi og tro på dig selv..

Spring over gærdet – men tag gerne den laveste ende (se mere om motivation hér).

Tro på dig selv! Nyd dit vægttab! Klap dig selv på skulderen! Bid tænderne sammen! Og fortsæt!

Anne Seidelin – kostvejledning med kærlig autoritet (se mere om mine pakkeløsninger hér)

Jeg tager med mig en masse indsigt og inspiration videre, og jeg har en følelse af, at det er en langvarig ny vej, jeg har kommet ind på. Skulle jeg imidlertid falde i igen på et tidspunkt, eller føle at jeg trænger en hjælpende hånd for at tage styringen, tager jeg kontakt igen. :) Tak fordi du er der (mere feedback her)…

 

 

 

Kategori: Tips og tricks

Sund raw brownie – og et sundt vægttab

Hvis jeg skal leve sundt, så ryger alt det sjove..

Hvis jeg skal tabe mig eller få en flad mave, så kommer jeg til at være sulten..

OG jeg skal sige farvel til alle mine lækre små treats og snacks..

Eller???

IKKE I MIN VERDEN.

Mine kunder kommer ofte på et tidspunkt, hvor de har overvejet deres situation grundigt – i meget lang tid – og i det øjeblik, de beslutter sig for at få noget professionel hjælp, så skal der altså også være RESULTATER!

Og resultater betyder for de fleste, at der ryger en masse kilo meget hurtigt.

Men det er jo en gammel strategi, som virker i lige præcis det tidsrum, man evner at køre total nazi på sig selv.

Bagefter ryger det hele på igen – og gerne lige lidt til..

Slut med at nøjes med noget som helst i dit liv!!!

Hvorfor ikke BÅDE tabe sig, få den flade mave, få mere energi OG spise god, nærende og lækker mad.

Ikke at føle, du mangler noget – eller går glip af noget – føle dig mæt og glad og veltilpas.

Det er mit må for enhver kostvejledning.

Det SKAL føles godt at være dig – hele vejen igennem forløbet.

Og dine resultater skal fortsætte og holde ved – og fortsat gøre dig glad og give dig dagligt velvære.

Derfor laver jeg også altid plads til små, søde (men sunde) treats i mine kostplaner.

Den sidste nye i opskriftsamlingen er en blød og kraftig brownie, der kan holde selv de værste cravings fra døren:

Brownie

Raw brownie med valnødder

200 gram dadler

1 dl vand (lidt mere, hvis dadlerne er tørre)

100 gram ren kakao

1 nip salt

2 spiseskefulde kokosolie (øko, koldpresset)

100 gram valnødder (hakkes med i maskinen)

100 gram valnødder (der skal røres forsigtigt og hele i massen)

Fremgangsmåde

Dadler, vand, salt og kokosolie blendes (i en stærk køkkenmaskine) til karamelagtig konsitens.

Tilsæt kakao og blend igen.

Tilsæt 100 gram valnødder og kør til de ikke kan ses mere.

Så vender du (med håndkraft) forsigtigt de hele valnødder i.

Massen lægges i et pænt serveringsfad, og drysses med noget kønt fx. flere hakkede nødder og frysetørret hindbær.

Sættes på køl eller frys (hvis du har travlt) indtil den er kold og fast.

Skæres i små firkanter.

Skal du ikke bruge den til gæster, så læg alle de små firkanter i fryseren (bagest bag alle grøntsagerne og de forkogte kikærter..).

Så kan du tage en enkelt haps op, når du har behov for den.

Nydes med den fineste samvittighed!

Anne Seidelin – fornuftig kostvejleder, coach og sygeplejerske – Kbh. Ø

Med god humor og kompetent viden, har du vist vejen og skabt et grundlag for mig, til at finde ud af hvad god kost er og til at styre min ”indre labrador” (se mere feedback her).

Kategori: Opskrifter
Gratis E-hæfte:
"Få mere energi i hverdagen"

Kostplan, opskrifter og 10 mails med mine bedste og mest effektive råd. Tilmeld dig uforpligtende her:

* felt skal udfyldes
Nye indlæg
Kategorier