Hummus fra Netto – godt nok!

Sæt nu barren så lavt, at det bliver realistisk!

På andre områder, så sæt barren helt op!

Når det gælder måltider, så kan de ikke altid være lige i skabet – sådan er det bare.

Men en hurtig tur i Netto kan redde det meste.

I går blev min frokost ½ bøtte hummus fra Løgismose og noget gnavegrønt.

Det smager godt, er nemt og ligger stabilt og fint i både mave og blodbane.

En anden dag (eller aldrig) kan jeg så lave den økologiske på hjemmekogte kikærter og hele molevitten, men “godt nok” er godt nok.

Tjek altid, hvilken olie, der er brugt i din færdigkøbte hummus. Olivenolie er det sundeste, dernæst rapsolie – alt andet skal du ikke røre med en ildtang..

hummus løgismose

 

Hvor skal barren så sættes højt?

Det skal den med din indre dialog – du skal aldrig bullshitte dig selv – ALDRIG!

Du skal aldrig tale grimt til, eller om, dig selv – ALDRIG!

Du skal følge dit indre kompas og gøre det, der føles rigtigt for dig – ALTID!

Ha’ en rigtig dejlig dag, Anne.

Anne Seidelin – Kostvejleder med særligt fokus på konstruktiv indre dialog

D. 3/1-18 besluttede jeg mig for, at nu er det nu. Jeg “faldt” over din blog/hjemmeside og skrev op som du anbefaler det. Mere energi var guleroden.

Jeg startede på 84 kg. Da jeg kun er 1,63 m er det jo aaaaalt for meget. Jeg har IKKE rørt slik, kage og chips siden denne dato og 3,2 kg er væk. Det er ikke fordi fristelserne er væk, men det har været forbavsende let ikke at “falde i… se mere feedback her

Kategori: Tips og tricks

Lavglykæmisk kost – insulin og blodsukker

Mere sundhed

Mine erfaringer med kostændringer hos både raske og syge voksne og børn er, at det er kostens indhold af stivelse og sukker, som betyder mest for energiniveau og velvære.

Et svingende blodsukker belaster krop og psyke, mere end du aner.

Når mængden af stivelse og sukker nedsættes, så blomstrer folk op – helt mirakuløst.

Og hvorfor så det??

Insulin er skurken

Stivelse og sukker optages meget hurtigt i kroppen ved hjælp af insulin.

Spiser du for meget sukker og stivelse, kan insulinet ikke følge med og der kommer blodsukkersvingninger.

Insulinets anden funktion er at få fedtet ind i fedtdepoterne, så har du spist et stykke franskbrød med smør og syltetøj, så bruger kroppen brødet og syltetøjet til brændstof og lagrer smørret som fedt i depoterne.

Så længe der er insulin tilsted i blodbanen, så forbrænder du intet fedt kun kulhydrater.

Insulins primære fedtdepot er maven. Et stort fedtdepot på maven gør dig insulinresistent, dermed skal der laves ekstra insulin til næste måltid – never ending story!

Stabilt blodsukker

Havde du spist et æg med mayo (uden brød), havde kroppen været nødt til at bruge proteiner og fedtstof som brændstof – og blodsukkeret havde været uændret.

Da hjernen primært kører på kulhydrater, er det dog tilrådelige at spise nogle grøntsager ved siden af ægget, eller endnu bedre en masse grøntsager, så er der fin balance.

Grøntsager indeholder også sukkerstoffer, men de frigives meget langsomt.

Hjernen kører også fint på ketoner, der er dannet fra fedt (fra depotet eller via kosten), men det kræver lidt tilvænning for de fleste.

Hormonelle ændringer

Meget insulin i kroppen giver rod i kønshormonerne.

Uren hud er den mildeste konsekvens.

Ufrivillig barnløshed en af de værste.

Når kvinder med PCO spiser lavglykæmisk kost, øges deres chancer for graviditet betragteligt.

Mænds testestoronproduktion påvirkes også af insulin og giver dårlig sædkvalitet – og de knap så attraktive mandebryster.

Væk med skavankerne

Ligeledes kan personer med for højt blodsukker, prædiabetes og diabetes nedsætte deres medicinforbrug af metformin og insulin markant, når kosten bliver blodsukkervenlig.

Højt indtag af sukker øger mængden af det skadelige LDL kolesterol og triglycerider – og dermed stiger risikoen for blodpropper.

Overgangsalder

Problematikker omkring overgangsalder såsom hedeture afhjælpes, når hormonproduktionen ikke forstyrres af høje insulinniveauer.

I Japan og enkelte andre asiatiske lande findes begrebet overgangsalder og hedeture slet ikke. Deres kost har altid været så fuld af grøntsager, soja, bønner og fisk, at generne ikke er opstået – interessant!

Og så er der hele den store kasse med humørsvingninger, træthed, afhængighed og koncentrationsbesvær.

Et nyt studie foretaget på 49 testpersoner viser at vores evne til at holde fokus og vores reaktionstid er påvirket af vores indtag af sukker.

Vi bliver simpelthen sløve mentalt, når blodsukkeret stiger og oversvømmer vores hjerne. Lige som alle andre former for narko.

(Se studiet her)

Få energien tilbage

Jeg har hjulpet mange mennesker, med alverdens gener, ud af sukker og stivelse.

Det mest forunderlige i de processer har været at se, den mængde af energi de fik undervejs og hvor glade de blev.

Tendens til depressioner eller almindelige triste tanker kan forøvrigt også kobles sammen med et for stort indtag af sukker

Desværre så vender samtlige symptomer tilbage, den dag, kosten ryger tilbage i de gamle vaner – og det sker jo. Hvis presset udefra eller indefra bliver stort nok, så søger vi trøst i vores gamle vaner – og især sukker og stivelse.

Lykkefølelse

Sukker og stivelse frigør nemlig hormoner i hjernen der øger lykkefølelsen og velværet – midlertidigt.

Mere overraskende er det, at forventningens glæde FØR indtaget, reelt frigører flere velværehormoner end selve fixet.

Hvis man ender med at overdrive indtaget (når du ikke stopper, selv om du godt ved at man burde og kvalmen for længst er sat ind). Så stopper velværehormonerne og tristhed og selvlede tager over.

Har man først opdaget fordelene ved at undvære det søde, så vender man heldigvis tilbage til det sukkerfrie liv igen – for hvem gider være træt og fuld af skavanker.

Ostemadden

En lille nem måde at spise lavglykæmisk på er, at sørge for at hvert måltid indeholder sundt fedt og letoptagelige proteiner til at dæmpe responset fra kulhydraterne.

Drop brød.

Selv det grove fuldkornsbrød giver for højt blodsukker, hvis du har mavefedt.

Er du slank og veltrænet (ikke tyndfed), så kan du godt spise rugbrød.

For alle os andre tyndfede, småfede, halvfede og helfede så erstat brød med fx. et stykke palæoknækbrød (se vældig nem opskrift her), godt toppet med hjemmelavet pesto og ost, dertil en masse skiver agurk, tomat og rød peber.

Det både smager godt, og ligger længe og stabilt i blodbanen.

Glykæmisk indeks

Jeg har ikke selv et skema over glykæmisk index, altså hvor meget de enkelte fødevarer belaster blodsukkeret, men det kan Googles.

Vær opmærksom på, at værdierne bliver helt anderledes, ligeså snart vi taler om et sammensat måltid.

Værdierne tager heller ikke højde for, at vi sjældent optager alle sukkerstofferne. Fx en rå gulerod, som ligger pænt højt i glykæmisk index, men mange af de sukkerstoffer kommer med ud i den anden ende med afføringen simpelthen. Det gælder de fleste grøntsager, du kan godt halvere deres glykæmiske index i grove træk.

Skyr har et nærmest umåleligt glykæmisk niveau.

Har du lyst til at afprøve teorien, så start med et par opskrifter fra min samling. Læg mærke til hvordan din krop reagerer – den bliver glad!

Hvis nogle skulle have lyst at studere videnskaben lidt nærmere bag disse facts, så er der her en lille hyggeliste:

Skov AR et al.: Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat
reduced diet for the treatment of obesity. Int J Obes Relat Metab Disord
1999;23(5):528-36.
Baba NH et al.: High protein vs high carbohydrate hypoenergetic diet for the
treatment of obese hyperinsulonemic subjects. Int J Obes Relat Metab Disord
1999;23(11):1202-6.
Samaha FF et al.: A low-carbohydrate as compared with a low fat diet in severe
obesity. N Engl J Med 2003;348(21):2074-81.
Piatti PM et al.: Hypocaloric high-protein diet improves glucose oxidation and
spares lean body mass: comparison to hypocaloric high-carbohydrate diet.
Metabolism 1994;43(12):1481-7
Golay A et al.: Similar weight loss with low- or high-carbohydrate diets. Am J
Clin Nutr 1996;63(2):174-8.
Farnsworth E et al.: Effect of a high-protein, energi restricted diet on body
composition, glycemic control, and lipid concentrations in overweight and obese
hyperinsulonemic men and women. Am J Clin Nutr 2003:78(1):31-9
Bouche C et al.: Five-week, low-glycemic index diet decreases total fat mass
and improves plasma lipid profile in moderately overweight nondiabetic men.
Diabetes Care 2002;25(5)822-8.

Det er slet ikke så svært (jeg læser det alt sammen for dig).

Anne Seidelin – Kostvejleder, Sukkercoach og Sygeplejerske – København.

Facebook anmeldelse

Kategori: Sukker

Nytårsforsæt i 4 trin – sådan lykkes du med vægten

Hvis du vil lykkes med dit vægttab, skal du ville det 100%.

Hvis det ikke er 100% vigtigt for dig, vil det aldrig lykkes at gennemføre.

Spørg dig selv, hvad det i virkeligheden er, du gerne vil, og har brug for.

Lad det komme fra hjertet.

Hvorfor er det vigtigt for dig?

Nu er det Januar 2018 og tid til de store strege i sandet.

Vægttab, mere motion og at kvitte smøgerne, i nævnte rækkefølge, er ifølge undersøgelser de 3 mest almindelige nytårsforsæt.

Det er også de 3 projekter, som der er flest, der starter på, og som går i vasken igen. Så hvad er det, der skal til for at det lykkes?

Lad os nøjes med vægttab i denne omgang, og det mentalt grundlæggende, som skal være på plads.

Vægttab er trods alt min spidskompetence.

Her er mit bud på, hvad der virker bedst:

1)     Du skal have et mål, og det mål skal ikke bare være et diffust ”Jeg vil gerne tabe mig i det nye år”.

Nej, det skal være helt præcist ”den 1/7 vil jeg gerne veje x antal kilo til min sommerferie, og det vil jeg, fordi det vil give mig en følelse af glæde og ro!”.

Du skal vide HVORFOR du gør det, og hvorfor det er vigtigt for dig.

2)     Læg en slagplan: tag udgangspunkt i de situationer, hvor du ved det er sværest og samtidig mest givende at ændre noget.

Fx: I kantinen vælger jeg x, x og x (i stedet for x.x.og x). Eller jeg vil sørge for at spise sund morgenmad hver dag.

Lad det være meget simpelt og realistisk. Tag udgangspunkt i andre svære projekter, du er lykkedes med tidligere.

Du skal vide HVORDAN.

3)     Sæt datoer på: startdato, delmål og slutdato.

Det skaber klarhed og effektivitet at vide HVORNÅR.

Lav fx et excelark med dine data. Gør det synligt for dig selv at se udviklingen. Involver gerne dit netværk (så forpligter det mere).

Giv dig selv små belønninger for hvert delmål, der opnås. Du er din egen chef her.

Hvordan kan du bedst motivere og belønne dig selv for dine fantastiske og vedholdende handlinger?

4)     Få professionel hjælp, hvis du har mange nederlag med i baggagen.

En personlig træner er so last year. Det nye sorte er din egen kostvejleder og coach. Når det handler om vægttab, så betyder motion kun 20% og kosten 80%.

Det giver ro at vide HVEM, der støtter dig.

I punkt 1 bruger jeg bevidst en følelse i målformuleringen.

Det gør jeg fordi positive følelser er ekstremt attraktive. De kan ikke købes nede i Netto eller i H&M.

I et svagt øjeblik kan din reptilhjerne jo let overbevise dig om, at en ny bikini og en sarong let kan løse problemet. Men vil det give dig glæde og ro helt nede i maven?

Vil det være det rigtige valg? Et valg fra hjertet? Sjældent..

Dit HVORFOR er det allervigtigste i hele processen – det er her du skal lægge mest tid.

Gør det skarpt

I punkt 2 skal du have en løsning på de fælder, som du bare ved, vil opstå.

Du skal faktisk skrive dem ned, så du ikke skal til at diskutere med dig selv, om du nu alligevel gerne må få pommes frites til din burger – og milkshake – når nu alle de andre ved bordet må få det (og det er på tilbud, er økologisk, din yndlingssmag osv af fremragende bullshit-argumenter).

Formålet med punkt 3 er, at du ikke må give op, hvis nu det hele står lidt stille i en periode.

Livet er aldrig en motorvej – det er dit liv, og det er altid uforudsigeligt – heldigvis. Men har du lavet en graf eller kurve, der viser dine fremskridt, så giver det altid et lille ekstra skub, at du kan se, det nytter.

Her er Mette Maries graf:

 

Når du gør det rigtige, tager de rigtige valg, så går vægten nedad (og omvendt, der er intet, der er gratis).

Punkt 4 giver næsten sig selv.

Alle projekter har større sandsynlighed for at lykkes, når du har de mest kompetente folk med på holdet

Et team med lige præcis de evner og den viden, du selv mangler. Dem der giver dig styrke, vilje og lyst til at knokle for det.

En sparringspartner som kun er til for dig, og som løfter projektet op, hvor det hører til, så du kan lykkes med og få styr på det hele – en gang for alle.

Hvis ikke du har professionel hjælp, så få støtte fra dit netværk – det virker at være et team.

Fortæl om dit projekt, stå ved det og dig selv – commit dig!

Ændring af vaner er altid en bitch

Vaner og rutiner styrer det meste af vores liv og enhver ændring kræver en vældig masse energi de første måneder. Energi som du måske har svært ved at trampe op ad jorden.

Men hvad vil det give dig at lykkes med det? Se det for dig og hold fast i det billede.

En god hjælpesætning, når du skal ændre vaner er: ”Vil det her dræne mig eller nære mig?!”

Svaret giver altid sig selv, og valget er hermed blevet lidt tydeligere for dig.

Du kan stadig vælge noget, der dræner dig en gang i mellem, men nu gør du det, trods alt, med bevidsthed.

Sundhed og vægttab skal ikke være nede i en stram lille kasse – det skal passe til dit liv.

Du sprang ind i det nye år i søndags.

Få det du ønsker i 2018.

Du ved, at 2018 bliver et fantastisk år, hvis du følger dit hjerte og inderste intention om forandring.

Krammer, Anne.

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – København

NB! Jeg har stadig enkelte pladser til nye forløb i kalenderen.

(Det er Mette-Maries graf, jeg har fået lov at bruge som eksempel. Hun tog et forløb i 2016 og holder stadig vægten. Se hendes feedback til forløbet her)

 

Kategori: Coaching

Syg af fedt – eller af sukker, alkohol og stivelse?

“Anne er du LCHF’er – eller hvad er du egentlig?” Spurgte en journalist i telefonen.

Det affødte en ret lang samtale, for jeg har ikke en enkelt kostreligion, der giver mig alle svarene.

Jeg har lært mine metoder på den gammeldags trial and error måde (som det hedder på jysk).

Da jeg startede i den her kostverden for 11 år siden var lavkalorie slankekure den almindelige måde at tabe sig på.

Jeg var sygeplejerske i et lægehus, der selvfølgelig fulgte Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Kalorietælling og vingummier

Folk tabte sig også fint, de første par uger eller måske i et par måneder, med de helt traditionelle metoder med kalorietælling og tabeller over forbrænding af kalorier ved forskellig fysisk aktivitet – begge dele nøje udregnet og i fine skemaer.

Jeg havde SÅ meget styr på alle mine tal.

Præcis som de officielle myndigheder stadig anbefaler.

Hvis patienterne gerne ville have rødvin, vingummier og hvidt brød i deres kostplaner, så skar vi da bare ned på de andre fødevarer, eller lod dem gå en ekstra daglig tur, så kalorierne passede.

En kalorie var en kalorie – meget enkelt.

Kortvarige resultater

Det prøvede jeg så at arbejde med, selvom jeg med min sygeplejefaglige baggrund ikke kunne forlige mig med de der vingummier og rødvin.

Og sådan gik der et halvt års tid.

Vægttabene holdt aldrig.

Blodprøver og blodtryk var elendige.

Det virkede ikke!!

Patienterne følte sig skamfulde og skyldige.

De fik en følelse af nederlag og manglende rygrad – de kunne jo tydeligvis ikke følge kostplanen.

Mildest talt ikke særlig rart at være vidne til, som hende sygeplejersken, der burde kunne hjælpe.

De traditionelle kure, kostplaner og kostomlægninger var ikke nok – det virkede ikke på den lange bane.

Ingen kunne holde ud at leve på den restriktive og kontrollede måde.

Alle var konstant sultne og småtriste.

Fed af fedt eller sukker?

Jeg gik i gang med at undersøge alt, hvad jeg kunne få fat i af nye studier.

Tilmeldte mig de store internationale forskningsmedier og det viste sig, at den nye forskning på området omhandlede noget så vildt som lowcarb.

Jeg dykkede dybere og dybere ned i materialet og tænkte, at her var der er attraktiv vej ud af kalorieforskrækkelsen.

Det er 10½ år siden.

Dengang æg stadig var farlige!!!

Der var endnu ingen bøger eller anbefalinger på området. Så jeg måtte lave mit eget materiale udfra de forskellige forsøgsresultater.

Ud med sukker og stivelse og ind med de sunde fedtstoffer

Så begyndte der at ske noget med patienterne – både deres vægt og deres humør.

Det var ikke antallet af kalorier – det var sammensætningen af kosten.

Slut med at være flink med det daglige glas rødvin eller det hvide brød til morgenmaden.

Ind med det sunde fedt og grøntsagerne.

Lægerne var skeptiske – meget skeptiske – men jeg kan jo være en lille smule stædig og insisterende…

Hvilken øjenåbner

Mange af dem, jeg arbejdede med hos lægerne, havde skavanker, der gjorde at jeg med jævne mellemrum, blev nødt til at tage blodprøver på dem.

De havde diabetes – både type 1 og type 2.

Hjertekarsygdomme.

Mave-tarmsygdomme.

Forhøjet kolesteroltal.

Fertilitetsproblemer.

Og mange andre tilstande, der kunne relatere til livsstil.

Dem tjekkede jeg i forvejen tit for at følge deres tilstand og for at justere deres medicin.

Lægerne havde ingen forhåbninger om, at kosten kunne bidrage med noget, men de var åbne for mine ideer og forslag.

Når patienterne kom til tjek, fik jeg lov til at instruere dem i mine kostprincipper og tjekke deres biokemi med blodprøver og blodtryk.

I grove træk handlede det om at skære kulhydraterne kraftigt ned og erstatte med grøntsager, sunde fedtstoffer, fibre og bælgfrugter.

Der var resultater på blodtryk, kolesteroltal, triglycerider, fasteblodsukker og langtidsblodsukker (HbA1c) allerede efter ganske få uger.

En kæmpe øjenåbner – for alle.

Nogle af resultaterne var så markante, at lægerne kaldte patienterne ind til en ekstra kontrol, før de accepterede, at det kunne være sandt.

Rigtigt mange type 2 diabetikere kunne undvære insulin, så længe de fulgte den nye kost.

Endelig en metode der virkede

Slut med kalorietælling og slankekure – for altid.

Og pludselig var jeg slet ikke i tvivl om, hvad jeg skulle bruge resten af mit arbejdsliv på.

Det var ikke som sygeplejerske, det var som kostvejleder.

“Smartcarb, healthyfats, moderat protein and lots of veggies” kunne man vel kalde mig (stadig på jysk).

Men mad er jo bare vores brændstof, hvad med resten af livet?

Mad er aldrig bare mad – mad handler tit om følelser og andet irriterende, der forstyrrer vores rationelle valg.

De historier får I en anden dag :-)

Tak for de første 6 år som selvstændig!!

Og tak for kvinden i røret, der fik mig ned ad Memory Lane.

Anne Seidelin – Kostvejledning København – aldrig mere kur og kalorietælling

“Resultatet af min livsstil – betød også at jeg fik de mest almindelige livstil-sygdomme, nemlig for højt kolesterol samt diabetes 2 – hvilket jo ikke kan undre nogen.

Så konsulterede jeg dig. Du vendte op og ned på nogle forestillinger jeg havde i mit hoved – med stor succes. Lad mig lige forklare (se mere om Henning, der spiste sig ud af diabetes her)”

 

Kategori: Sukker

Tallerkenmodellen – den lavglykæmiske udgave

Hvordan skal jeg spise lavglykæmisk?

Hvad betyder det? Er det ikke frygteligt besværligt – og hvad med Moster Odas middag?

Lavglykæmisk mad er helt almindelig mad bare uden stivelse og sukker.

Du kan spise alt det du plejer, men fjerner bare det hvide fra tallerkenen – altså pasta, ris, kartofler og brød.

Hvad så?

Det erstatter du så med flere grøntsager eller salater – vupti slut!

Nårh… er det bare det?! Jeps!

Et eksempel er Vupti-Vapti-Fisk (se opskrift hér) serveret med rigelig mængde grønne ærter

Det er vist kun min egen mor, som mener, det er helt ude i hampen ikke at få ris til :-)

En ny form for mæthed

Den form for mæthed du oplever, efter et måltid uden stivelse, er en helt anden lettere følelse i hele kroppen.

Der er ikke behov for at slå mave på divaneseren eller nappe sig en lille “morfar”.

Du bliver ikke mad-skæv.

Der er simpelthen stadig energi på tanken og frihed til at foretage sig nogle fornuftige ting efter måltiderne. Dermed højere produktivitet og mere sundhed på samme tid – win-win..

Hvis du så oven i købet erstatter kød med bønner, linser og kikærter – så vil du virkelig kunne mærke forskel i energiniveau.

Din krop reagerer

Efter en ganske kort periode på lavglykæmisk kost vil du ikke tilbage til stivelse og sukker igen.

Du kan mærke i kroppen med det samme, at det er “no-go”.

Dermed ikke være sagt, at lysten til de hurtige sager forsvinder, for det gør den desværre aldrig.

Derimod forsvinder lysten til de bivirkninger sukkeret efterlader dig med.

Hvad så med chokoladen, juicen, slikket og….?

Tjek blogindlæg under “sukker” :-)

Så prøv så en ny tallerkenmodel og læg nøje mærke til din krops reaktioner – den bliver så glad!

Anne Seidelin – Kostvejleder København – og biokemisk velfunderet sygeplejerske

“…Der er selvfølgelig stadig dage, som er flottere end andre, men jeg kommer lynhurtigt tilbage på sporet. Ikke mindst fordi jeg ved, at her er klart bedst at være og jeg savner øjeblikkeligt mit høje energiniveau, dybe søvn og velværefølelsen, hvis jeg har kørt alle de gode vaner på et sidespor… se mere feedback her

 

Kategori: Sund mad, Tips og tricks

Hjemmelavede fyldte chokolader – blodsukkervenlige og næsten sunde

Jeg elsker fyldte chokolader.

Men Summerbird og alt det andet lækre chokolade i butikkerne er dyrt.

Og trods en beskeden mængde – får det stadig mit blodsukker alt for højt op efterfølgende.

Så kompromiset mellem chokoladetrang af høj kvalitet, økonomi, fredagsslik og biokemisk sundhed er, lige for tiden, blevet til hjemmelavede fyldte chokolader.

Hjemmelavet marcipan er hurtigt at lave og temmelig uimodståeligt.

Du behøver i princippet ikke at dyppe kuglerne i chokolade.

Det smager SÅ godt, når de bare er trillet i hakkede nødder eller kakaopulver.

Men i dag er der 3 dage til jul, så der kom chokolade på.

Fredagsslik er droppet i morgen. Til gengæld skal den have gas på søndag.

Aner du ikke, hvad jeg taler om, når jeg taler om fredagsslik (hun ER sgu da kostvejleder ikk’?), så er det fordi du ikke har åbnet Mail 1 i mine 10 gratis mails med opskrifter og gode råd.

Tilmeld dig her på siden, hvis du ikke har modtaget den. Eller find mail 1 i din indbakke.

De 10 mails kan få dig til at ændre vaner – lettere end du tror.

Mandelkugler med appelsin

Opskrift hjemmelavet marcipan med appelsin og chokoladedyp

150 gram mandler

1 teskefuld vaniljepulver (sort)

Lidt fintrevet appelsinskal (undgå det hvide)

Saft af ½-1 øko appelsin (lidt ad gangen)

50 gram 86% mørk chokolade

Pynt med smuttede mandelsplitter og lidt appelsinskræl

Fremgangsmåde:

Mandlerne blendes til fint mel med vanilje og appelsinskal.

Derefter tilsættes appelsinsaften lidt efter lidt til det danner en blød sammenhængende masse.

Det kan godt tage lidt tid, før olien fra mandlerne frigives.

Brug en køkkenmaskine/foodprocessor.

Chokoladen smeltes over vandbad.

Tril små kugler af mandelmassen, tag en strikkepind eller lignende og dyp kuglerne i chokoladen.

Sættes på madpapir/bagepapir.

Opbevares på køl i max. 14 dage eller fryses til senere hygge.

Smager også godt uden chokoladen!

God appetit og nyd med dejligt nærvær!

Anne Seidelin – Narrativ Samskabende Coach og Kostvejleder – Østerbro

Hos Anne føler man sig støttet, forstået og aldrig dømt. Anne – din langsigtede, selvkærlige tilgang er noget, jeg vil tage med mig resten af livet. Tak og knus!” (se mere af Rebeccas mail her)

Feedback Merete nyhedsbrev

Kategori: Opskrifter

Konfekt med 3 slags hjemmelavet marcipan uden sukker

“Store konfektdag” med mine søskende begyndte med at jeg fabrikerede min egen hjemmelavede marcipan.

Fyldte dadler er en af mine yndlingstreats til jul.

Jeg har prøvet forskellige former for raw cake som fyld, men det er tit blevet for sødt eller for kedeligt.

Måden at kompensere for det, har været at riste forskellige nødder og lægge dem ind i midten, hvilket hjælper gevaldigt på det søde.

MEN i år skulle være anderledes.

Jeg startede fra bunden med at blende mandler (med den bløde skal på selvfølgelig) til atomer i køkkenmaskinen og smagte på det. Det er faktisk lidt sødt i sig selv.

Hvis marcipanen skal være lys og ikke brun, så må mandlerne smuttes først, men så fjerner man en masse af de gavnlige stoffer og alle fibrene.

Mandelpulveret kræver kun ganske lidt væske for at samle sig til marcipanmasse.

Så lavede jeg 3 udgaver derfra:

- børnemarcipanen, som er mandler, vanilje og vand

- lakridsmarcipanen, som er mandler, rålakridspulver og vand

- voksenmarcipanen, som er mandler og rom

Alle 3 slags fungerede super godt sammen med de søde dadler.

Altså dem med rom er selvfølgelig ikke sunde, men sammenlignet med andre stykker konfekt lavet af traditionelle råvarer, så vinder de stadig – både på sundhed og smag.

Hvis man vil lave almindelig konfekt uden dadler, der kræver, at marcipanen skal være sød, så tilsæt et par dadler eller lidt agavesirup, indtil den er sød nok.

Overtrækker du dine konfektstykker med chokolade, så vil den være sød nok til gøre hele stykket tilpas sødt.

Ikke alle i min familie spiser lige lavglykæmisk, så jeg lavede forskellige varianter – også med smeltet 85 procent chokolade til at dyppe i eller til at lave striber med.

Dadler fyldt med hjemmelavet marcipan

Opskrift på marcipan (børnemodel)

150 gram mandler

1 teskefuld sort vanilje

1 spiseskefuld vand (prøv dig forsigtigt frem, den skal kun lige hænge sammen)

Fremgangsmåde

Mandler blendes så fint som muligt i en foodprocessor.

Tilsæt vanilje og en lille smule vand.

Blend og tilsæt et par dråber vand ad gangen til massen samler sig.

Marcipanen skrabes ned i en frysepose, samles i en klump, og den får lov til at tage smag og samle sig lidt ekstra i en halv times tid (eller flere dage på køl).

Opskrift på lakridsmarcipan

150 gram mandler

½-1 spiseskefuld rålakridspulver

1 spiseskefuld vand

Samme fremgangsmåde.

Opskrift på marcipan med rom

150 gram mandler

1 spiseskefuld rom (til marcipanen samler sig)

Samme fremgangsmåde.

Den færdige konfekt kan nok kun holde sig en lille uges tid på køl, så lav ikke mere end nødvendigt.

Nyd processen – nyd smagen – og nøjes med et par stykker.

Anne Seidelin – kostvejleder med speciale i stabilt blodsukker – Østerbro

“da jeg meldte mig til Annes program, troede jeg egentlig ikke, at det ville lykkes at ændre min vægt til nedadgående. Det er, noget andre kan, men ikke jeg.

Jeg satte baren lavt, hvis bare jeg kunne tabe mig 5 kg, så var mit mål nået.

Efter et forløb på tre måneder har jeg nu tabt mig 6 kg og jeg har det virkelig godt med mig selv og min krop. Så nu har jeg flyttet mit mål til at tabe mig yderligere 3 kg.

Nu ved jeg, at jeg kan ;-)

Tusind tak Anne for dit professionelle arbejde.”

(Se mere feedback her)

 

Kategori: Opskrifter

Mandelkage sødet med dadler og appelsin

Kage er godt!

Og der skal altid være plads til kage i en kvindes liv.

Men en traditionel kage er kun smag med smag på.

Der er ingen næring at hente og dit blodsukker får den vildeste rutchetur.

Derefter får du det vildeste dårlige humør og den vildeste træthed… (og så vild med den kage, var du måske heller ikke?)

Træt af at være træt?

Kunne du være modig og bage en kage, der giver næring?

Den her kage indeholder masser af kalorier, så spis ikke mere end et enkelt stykke.

The french way, som en af mine kunder sagde i fredags, lidt men godt og med fuld nydelse!

Den smager lidt guddommeligt.

Jeg har ikke mødt en eneste, som kunne forstå, at den var sund.

Egentlig underligt, at alle forventer, at sunde kager er kedelige og smagsløse kager? Dadler smager jo som karamel og mandler af marcipan – jeg er fan!

IMG_1666

Mandelkage med kakaonips og appelsin

(Mange portioner, frys evt. ned)

200 gram mandler

500 gram dadler

2 øko appelsiner (saft og skræl)

1 spiseske sort vaniljepulver

½ teske kanel

1 dl. rå kakaonips

1/4 teskefuld salt

2 spiseskefulde, med top på, kokosolie

5 æg

Fremgangsmåde:

Mandlerne blendes til mel i køkkenmaskinen.

Tilsæt appelsinsaft og finrevet appelsinskræl, vanilje, kanel, salt og kokosolien.

Blendes godt sammen.

Tilsæt dadlerne lidt ad gangen til der er en jævn masse.

Derefter tilsættes et æg ad gangen mens kniven kører.

Til sidst røres kakaonips i manuelt, så de forbliver hele.

Sættes i ovnen på 180 grader i 30-40 minutter.

Serveres evt med frugtsalat (frugt i små stykker vendt med flødeskum og vaniljepulver) .

Nyd den med god samvittighed og fuldt nærvær!

Anne Seidelin – Kostvejleder, der får dig til at sætte det ene ben foran det andet – hver dag!
Darwin Linkedin

 Se Darwins video ved at trykke her 

Darwin video

Darwin Toft, 24/11-17 efter de første 3 samtaler.

 

 

Kategori: Opskrifter

Sundere juleslik – lidt sundere – Mmmmm..

Kører du nazimetoden, når du har en af dine sunde perioder?

Virker den?

Eller falder du i med et brag, når grænsen for selvpineri er nået?

Er chokolade farligt? Og en forbandelse?

Næh, det er mængderne og hyppigheden, der er problemet – ikk’

Hvad sker der her til December?

Må du så gerne spise slik, småkager og rigelige mængder punchtoppe? Fordi, det må man da i December?

Tag en beslutning

Hvad skal dit forhold til slik være i December? Resten af året? Beslut dig.

Fredagsslik er smart – også i December. Hold dig til at ryge i lækkerierne om fredagen, eller endnu bedre, lav noget sundt sødt.

Jeg opfandt sidste jul en særlig udsøgt variant af raw chokokugler, som i den grad også giver stor lykke på almindelige dødelige fredage resten af året. Der er hjemmelavet marcipan i – og ingefær – jeg er fan…

Hvis du kun dypper dem meget kortvarigt i den smeltede chokolade, så bliver chokoladelaget tyndt nok til, at de ikke belaster dine sukkersystemer for meget.

Lav dem nu, mens du har de gode intentioner:

Ingefærkugler med chokodyp

Opskrift Raw Ingefærskugler Med Chokodyp:

200 gram mandler

1 teskefuld vaniljepulver (sort)

200 gram dadler

Frisk ingefær, ca. 5 x 1 cm stort stykke, revet fint

ca. ½ dl. vand

50 gram 86% mørk chokolade

Pynt fx. smuttede mandler

Fremgangsmåde:

Mandlerne blendes til mel med vanilje og ingefær, der blendes med til det er godt blandet. Brug en køkkenmaskine/foodprocessor.

Derefter tilsættes dadlerne lidt efter lidt. Er massen ikke helt blød, glat og sammenhængende, så tilsæt lidt vand.

Chokoladen smeltes over vandbad.

Tril små kugler af mandelmassen, tag en strikkepind eller lignende og dyp kuglerne i chokoladen.

Sættes på madpapir/bagepapir.

Opbevares på køl i max. 14 dage eller fryses til senere hygge.

Smager også godt uden chokoladen!

God appetit og nyd med dejligt nærvær!

Anne Seidelin – Narrativ Samskabende Coach – Østerbro

Hos Anne føler man sig støttet, forstået og aldrig dømt. Anne – din langsigtede, selvkærlige tilgang er noget, jeg vil tage med mig resten af livet. Tak og knus!” (se mere af Rebeccas mail her)

Kategori: Opskrifter

Stærke lakridskugler – dadelkugler med mandler og lakridspulver

Jeg er nu næsten færdig med en kæmpe revidering af mine opskrifter.

Hold nu op, det tager lang tid.

Jeg har dræbt mine små darlings, og skabt plads til en masse nyt.

Min grafiker er tilfreds.

Så i morgen er E-bogen på 125 sider klar til at blive sendt ud i indbakken til de nye forløb – det glæder den sig til.

Her er en af de nye. Den er inspireret af de “Dadler med lakridspulver”, som er kommet frem i forskellige varianter i supermarkedet de sidste års tid (altså de smager jo vildt godt, men de er for hårde ved blodsukkeret).

Og så manglede jeg selv noget mere lakridssmag, så det er der i dem her:

Lakridskugler

Lakridskugler

(kæmpe portion så der er til fryseren)

200 gram mandler

1 dl engelsk lakridspulver

½ teskefuld salt

300 gram friske dadler (husk at fjerne sten)

Evt. lidt vand (hvis massen ikke samler sig nok)

Ekstra lakridspulver til at trille i

Fremgangsmåde

Mandler, lakrids og salt køres til mel i en foodprocessor..

Tilsæt dadlerne lidt efter lidt.

Tilsæt evt. lidt vand, hvis massen ikke vil samle sig helt.

Trilles i lakridspulver (kan trække fugt i køleskabet, så tril kun den mængde, du skal spise indenfor et par dage, eller tril i hakkede mandler)

Kan også fryses og trilles i lakrids senere.

God fornøjelse derude!

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygepelejerske – Østerbro

“…Jeg har sådan lyst til at fortælle dig om alle de ting vores samtaler + den workshop jeg var med i, har sat gang i.

Nærvær med mine børn, nydelse i hverdagen og masser af refleksion, er jeg blevet rigtig god til.

Tænker på vores samtaler som igangsættelse af en lang proces – og sjovt nok drejer mit liv sig ganske langsomt – og uden jeg egentlig tænker over det – i de retninger vi snakkede om, jeg gerne ville…” (se resten af Sofies feedback her)

 

 

 

Kategori: Opskrifter
Gratis kostplan og nyhedsbrev:
"Sund uden at lide afsavn"

Kostplan, opskrifter og 10 nyhedsmails med mine bedste og mest effektive råd. Tilmeld dig uforpligtende her:

* felt skal udfyldes
Nye indlæg
Kategorier
Skriv til Anne
Loading...