Brød uden stivelse – stenalderbrød – palæobrød

Stenalderkost, hulemandskost eller palæo – alle sammen fine ord for mad uden sukker og stivelse. Der findes tykke bøger om emnet og nogle af dem minder mere om religion end om sund kost.

Rationale

Bliver altid lidt træt, hver gang noget slår sig op som værende – YAY-DEN-ENDEGYLDIGE-SANDHED-OM-ALTING-ISÆR-KOSTEN!

Det kræver en pæn grundviden og en del dybdegående granskning i emnet for at kunne vurdere retninger indenfor kost og sundhed. Konstant dukker der noget nyt op på markedet, som jeg bliver nødt til at sætte mig ind i. Jeg er vild med bøger og artikler om kost – heldigvis.

For det sælger bøger og dameblade. Vi elsker nemme løsninger på store og komplekse problemer jo. Og forfatterne får deres store eller lille stjerne på ”the walk of fame”.

Suk – som regel..

Virker det?

Nej, der KAN ikke skrives en bog, der rammer alle, men..

Får man skilt skidt fra kanel, fårene fra bukkene osv, så er der næsten altid lidt fra alle de bøger, der er ganske fornuftigt og som rent faktisk virker. Og med virker, mener jeg, resultater der kan måles via blodprøver, blodtryk, taljemål, søvnkvalitet, energiniveau og vægt.

Den viden vil jeg rigtig gerne give videre til dem, der ønsker det og kan have gavn af det.

Vi forsager stivelse

Da stenalderfolket forsager enhver form for stivelse, har de opfundet et brød, som alle andre også kan nyde godt af: et brød bagt udelukkende af kerner, nødder og æg.

Det erstatter fint rugbrød, hvis du i en periode har behov for at skære ned på dit stivelsesindtag.

Har forsøgt mig med flere varianter og byttet lidt ud på ingredienslisten. Her er den bedste, hurtigste og nemmeste udgave indtil videre.

Undgå altid solsikkekerner, hvis du kan. De er altid tilsat i store mængder i de færdige blandinger, fordi de er billige. Men de bidrager ikke med noget.

Opskrift Stenalderbrød:

100 gram græskarkerner

100 gram hasselnøddekerner

100 gram mandler

100 gram valnødder

100 gram hørfrø

100 gram sesamfrø

5 æg

1 dl. Økologisk olivenolie

2 teskefulde salt

Fremgangsmåde:

Sæt en skål på en bagevægt og drys alle de tørre ingredienser i – 100 gram ad gangen.

Ingen af delene skal hakkes, kværnes eller blendes.

Rør med en ske æg, olie og salt i.

Hæld op en i en smurt form eller en teflonbelagt efter eget valg.

Sættes direkte i ovnen på 160 grader i en time.

 

Vupti-vapti-færdigt.

Opbevares på køl i en lille uge.

 

TIP: Jeg skærer det altid i skiver og putter i fryseren. Det smager alligevel bedst ristet.

 

Kan bruges som snack eller i stedet for rugbrød (men der er mange kalorier i – dog sunde kalorier).

Hvis du hellere vil have et kalorielet brødalternativ, så skal du bage mine vildt lækre kiks med kikærtemel. Dem finder du lige her: http://anneseidelin.dk/kiks-af-kikaertemel-og-havreklid-proteinrig-klidkiks/

 

God appetit og nyd med nærvær.

Anne Seidelin – Kostvejleder, Coach og Sygeplejerske – se mere på Facebook.

PS: beklager de elendige billeder, men indlægget er nogle år gammelt.

Del i dit netværk:

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email

Få de hemmelige tricks på mail

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få lige nu mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: