Lavglykæmisk kost – insulin og blodsukker

Mere sundhed

Mine erfaringer med kostændringer hos både raske og syge voksne og børn er, at det er kostens indhold af stivelse og sukker, som betyder mest for energiniveau og velvære.

Et svingende blodsukker belaster krop og psyke, mere end du aner.

Når mængden af stivelse og sukker nedsættes, så blomstrer folk op – helt mirakuløst.

Og hvorfor så det??

Insulin er skurken

Stivelse og sukker optages meget hurtigt i kroppen ved hjælp af insulin.

Spiser du for meget sukker og stivelse, kan insulinet ikke følge med og der kommer blodsukkersvingninger.

Insulinets anden funktion er at få fedtet ind i fedtdepoterne, så har du spist et stykke franskbrød med smør og syltetøj, så bruger kroppen brødet og syltetøjet til brændstof og lagrer smørret som fedt i depoterne.

Så længe der er insulin tilsted i blodbanen, så forbrænder du intet fedt kun kulhydrater.

Insulins primære fedtdepot er maven. Et stort fedtdepot på maven gør dig insulinresistent, dermed skal der laves ekstra insulin til næste måltid – never ending story!

Stabilt blodsukker

Havde du spist et æg med mayo (uden brød), havde kroppen været nødt til at bruge proteiner og fedtstof som brændstof – og blodsukkeret havde været uændret.

Da hjernen primært kører på kulhydrater, er det dog tilrådelige at spise nogle grøntsager ved siden af ægget, eller endnu bedre en masse grøntsager, så er der fin balance.

Grøntsager indeholder også sukkerstoffer, men de frigives meget langsomt.

Hjernen kører også fint på ketoner, der er dannet fra fedt (fra depotet eller via kosten), men det kræver lidt tilvænning for de fleste.

Hormonelle ændringer

Meget insulin i kroppen giver rod i kønshormonerne.

Uren hud er den mildeste konsekvens.

Ufrivillig barnløshed en af de værste.

Når kvinder med PCO spiser lavglykæmisk kost, øges deres chancer for graviditet betragteligt.

Mænds testestoronproduktion påvirkes også af insulin og giver dårlig sædkvalitet – og de knap så attraktive mandebryster.

Væk med skavankerne

Ligeledes kan personer med for højt blodsukker, prædiabetes og diabetes nedsætte deres medicinforbrug af metformin og insulin markant, når kosten bliver blodsukkervenlig.

Højt indtag af sukker øger mængden af det skadelige LDL kolesterol og triglycerider – og dermed stiger risikoen for blodpropper.

Overgangsalder

Problematikker omkring overgangsalder såsom hedeture afhjælpes, når hormonproduktionen ikke forstyrres af høje insulinniveauer.

I Japan og enkelte andre asiatiske lande findes begrebet overgangsalder og hedeture slet ikke. Deres kost har altid været så fuld af grøntsager, soja, bønner og fisk, at generne ikke er opstået – interessant!

Og så er der hele den store kasse med humørsvingninger, træthed, afhængighed og koncentrationsbesvær.

Et nyt studie foretaget på 49 testpersoner viser at vores evne til at holde fokus og vores reaktionstid er påvirket af vores indtag af sukker.

Vi bliver simpelthen sløve mentalt, når blodsukkeret stiger og oversvømmer vores hjerne. Lige som alle andre former for narko.

(Se studiet her)

Få energien tilbage

Jeg har hjulpet mange mennesker, med alverdens gener, ud af sukker og stivelse.

Det mest forunderlige i de processer har været at se, den mængde af energi de fik undervejs og hvor glade de blev.

Tendens til depressioner eller almindelige triste tanker kan forøvrigt også kobles sammen med et for stort indtag af sukker

Desværre så vender samtlige symptomer tilbage, den dag, kosten ryger tilbage i de gamle vaner – og det sker jo. Hvis presset udefra eller indefra bliver stort nok, så søger vi trøst i vores gamle vaner – og især sukker og stivelse.

Lykkefølelse

Sukker og stivelse frigør nemlig hormoner i hjernen der øger lykkefølelsen og velværet – midlertidigt.

Mere overraskende er det, at forventningens glæde FØR indtaget, reelt frigører flere velværehormoner end selve fixet.

Hvis man ender med at overdrive indtaget (når du ikke stopper, selv om du godt ved at man burde og kvalmen for længst er sat ind). Så stopper velværehormonerne og tristhed og selvlede tager over.

Har man først opdaget fordelene ved at undvære det søde, så vender man heldigvis tilbage til det sukkerfrie liv igen – for hvem gider være træt og fuld af skavanker.

Ostemadden

En lille nem måde at spise lavglykæmisk på er, at sørge for at hvert måltid indeholder sundt fedt og letoptagelige proteiner til at dæmpe responset fra kulhydraterne.

Drop brød.

Selv det grove fuldkornsbrød giver for højt blodsukker, hvis du har mavefedt.

Er du slank og veltrænet (ikke tyndfed), så kan du godt spise rugbrød.

For alle os andre tyndfede, småfede, halvfede og helfede så erstat brød med fx. et stykke palæoknækbrød (se vældig nem opskrift her), godt toppet med hjemmelavet pesto og ost, dertil en masse skiver agurk, tomat og rød peber.

Det både smager godt, og ligger længe og stabilt i blodbanen.

Glykæmisk indeks

Jeg har ikke selv et skema over glykæmisk index, altså hvor meget de enkelte fødevarer belaster blodsukkeret, men det kan Googles.

Vær opmærksom på, at værdierne bliver helt anderledes, ligeså snart vi taler om et sammensat måltid.

Værdierne tager heller ikke højde for, at vi sjældent optager alle sukkerstofferne. Fx en rå gulerod, som ligger pænt højt i glykæmisk index, men mange af de sukkerstoffer kommer med ud i den anden ende med afføringen simpelthen. Det gælder de fleste grøntsager, du kan godt halvere deres glykæmiske index i grove træk.

Skyr har et nærmest umåleligt glykæmisk niveau.

Har du lyst til at afprøve teorien, så start med et par opskrifter fra min samling. Læg mærke til hvordan din krop reagerer – den bliver glad!

Hvis nogle skulle have lyst at studere videnskaben lidt nærmere bag disse facts, så er der her en lille hyggeliste:

Skov AR et al.: Randomized trial on protein vs carbohydrate in ad libitum fat
reduced diet for the treatment of obesity. Int J Obes Relat Metab Disord
1999;23(5):528-36.
Baba NH et al.: High protein vs high carbohydrate hypoenergetic diet for the
treatment of obese hyperinsulonemic subjects. Int J Obes Relat Metab Disord
1999;23(11):1202-6.
Samaha FF et al.: A low-carbohydrate as compared with a low fat diet in severe
obesity. N Engl J Med 2003;348(21):2074-81.
Piatti PM et al.: Hypocaloric high-protein diet improves glucose oxidation and
spares lean body mass: comparison to hypocaloric high-carbohydrate diet.
Metabolism 1994;43(12):1481-7
Golay A et al.: Similar weight loss with low- or high-carbohydrate diets. Am J
Clin Nutr 1996;63(2):174-8.
Farnsworth E et al.: Effect of a high-protein, energi restricted diet on body
composition, glycemic control, and lipid concentrations in overweight and obese
hyperinsulonemic men and women. Am J Clin Nutr 2003:78(1):31-9
Bouche C et al.: Five-week, low-glycemic index diet decreases total fat mass
and improves plasma lipid profile in moderately overweight nondiabetic men.
Diabetes Care 2002;25(5)822-8.

Det er slet ikke så svært (jeg læser det alt sammen for dig).

Anne Seidelin – Kostvejleder, Sukkercoach og Sygeplejerske – København.

Darwin 13 januar 2018

Posted in Sukker
No Comments » for Lavglykæmisk kost – insulin og blodsukker
3 Pings/Trackbacks for "Lavglykæmisk kost – insulin og blodsukker"
  1. [...] dip/dyppelse indeholder proteiner og sundt fedt, så bliver det samlede måltid mere lavglykæmisk og mætter generelt [...]

  2. [...] Spiser du lavglykæmisk med få elementer af stivelse og sukkerholdige produkter – så er dit kolesteroltal på ingen måde i fare. [...]

  3. [...] Måske bare i en periode, indtil mavefedtet er væk og insulinresponset fungerer igen. [...]

Tab 5 kilo på 10 uger:
"Sund uden at lide afsavn"

Kostplan, opskrifter og 10 nyhedsmails med mine bedste og mest effektive råd. Tilmeld dig gratis og uforpligtende her:

* felt skal udfyldes
Nye indlæg
Kategorier
Skriv til Anne
Loading...