Mos af Jordskokker og Pastinak – noget andet end kartoffelmos!

Kan man overhovedet sammenligne kartoffelmos med varianter lavet af andre knolde og rodfrugter – for ikke at nævne mine varianter med blomkål eller broccoli? Faktisk ikke! Og et eller andet sted, bliver jeg selv lidt provokeret, når smarte ernæringsfolk kalder deres sunde mad for traditionelle madnavne, selvom der ingen lighedspunkter er. Fx rawfoodernes såkaldte lasagne eller pasta, der jo bare er en avanceret udgave af en råkostsalat.

Kald det dog, hvad det er!

Det ville være så meget mere reelt, bare at give de retter deres eget navn. Så ville man som kunde heller ikke sidde med en underlig sammenligning, der aldrig falder ud til fordel for den sunde variant.

Men kartoffelmosen, i vores hjem, er altså for længst skiftet ud med mos af andre grøntsager. Et eller andet sted, er det ærgerligt, for det smager jo uforskammet godt. På den anden side, så er det glykæmiske indeks så højt, at der er en alt for høj pris at betale efter måltidet.

Så hellere opfinde nogle andre mos-varianter, der både smager og nærer.

Men de smager altså anderledes – og man skal ikke forvente noget andet – det skal tvært imod ses som en oplevelse – en udfordring. Tager man de nysgerrige gourmetbriller på, ja, så kan de altså smage mere interessant, og effekten er skøn.

Opskrift mos af jordskokker og pastinak:

250 gram jordskokker

250 gram pastinakker

2 spiseskefulde æblecidereddike (Urtekram)

salt

peber

2 spiseskefulde økologisk olivenolie

lidt vand

Fremgangsmåde:

Jordskokker og pastinakker renses og skæres i mindre bidder. Koges i en gryde med lidt vand i bunden til de er møre. Salt, peber og eddike tilsættes og koges med et par minutter. Tages af varmen og blendes med stavblender sammen med olien. Drys evt. mosen med mild paprika for at give den lidt kulør.

På billedet bliver mosen serveret med en økologisk stor hakkebøf og dertil en skål grøn salat – et glimrende lavglykæmisk måltid!

God appetit – og nyd med nærvær..

Anne Seidelin – Erfaren Kostvejleder, Coach og Sygeplejerske.
NB! Der er stadig et par ledige tider i februar – men skynd dig!

Del i dit netværk:

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email

Få de hemmelige tricks på mail

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få lige nu mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: