Nytårsforsæt i 4 trin – sådan lykkes du

Hvis du vil lykkes med dit nytårsforsæt, skal du ville det 100%. Hvis det ikke er 100% vigtigt for dig, vil det aldrig lykkes at gennemføre.

Spørg dig selv, hvad det i virkeligheden er, du gerne vil, og har brug for. Hvorfor er det vigtigt for dig?

Vægttab, mere motion og at kvitte smøgerne, i nævnte rækkefølge,  er ifølge undersøgelser de 3 mest almindelige nytårsforsæt.

Det er også de 3 projekter, som der er flest, der starter på, og som går i vasken igen. Så hvad er det, der skal til for at det lykkes?

Lad os nøjes med vægttab i denne omgang, og det, der grundlæggende, skal være på plads.

Her er mit bud på, hvad der virker bedst:

1)      Du skal have et mål, og det mål skal ikke bare være et diffust ”Jeg vil gerne tabe mig i 2017”. Nej, det skal være helt præcist ”1/7 vil jeg gerne veje x antal kilo til min sommerferie, og det vil jeg, fordi det vil give mig en følelse af glæde og ro!”. Du skal vide HVORFOR du gør det, og hvorfor det er vigtigt for dig.

2)      Læg en slagplan: tag udgangspunkt i de situationer, hvor du ved det er sværest og samtidig mest givende at ændre noget fx: I kantinen vælger jeg x, x og x (i stedet for x.x.og x). Eller jeg vil sørge for at spise sund morgenmad hver dag. Lad det være meget simpelt og realistisk. Tag udgangspunkt i andre svære projekter, du er lykkedes med tidligere. Du skal vide HVORDAN.

3)      Sæt datoer på: startdato, delmål og slutdato. Det skaber klarhed og effektivitet at vide HVORNÅR. Lav fx et excelark med dine data. Gør det synligt for dig selv at se udviklingen. Involver gerne dit netværk (så forpligter det mere). Giv dig selv små belønninger for hvert delmål, der opnås. Du er din egen chef her. Hvordan kan du bedst motivere og belønne dig selv for dine fantastiske og vedholdende handlinger?

4)      Få professionel hjælp, hvis du har mange nederlag med i baggagen. En personlig træner er sooooo last year. Det nye sorte er selvfølgelig din egen kostvejleder og coach. Det giver ro at vide HVEM, der støtter dig.

Som du kan se, er et nytårsforsæt ikke noget, du bare lige strikker sammen 5 minutter før rådhusklokkerne går i gang. Jo mere forberedelse, jo større er sandsynligheden for, at det lykkes.

I punkt 1 bruger jeg bevidst en følelse i målformuleringen. Det gør jeg fordi positive følelser er ekstremt attraktive. De kan ikke købes nede i Netto eller i HM. I et svagt øjeblik kan din reptilhjerne jo let overbevise dig om, at en ny bikini og en sarong let kan løse problemet. Men vil det give dig glæde og ro helt nede i maven? Vil det være det rigtige valg? Sjældent..

Dit HVORFOR er det allervigtigste i hele processen – det er her du skal lægge mest tid. Gør det skarpt.

I punkt 2 skal du have en løsning på de fælder, som du bare ved, vil opstå. Du skal faktisk skrive dem ned, så du ikke skal til at diskutere med dig selv, om du nu alligevel gerne må få pommes frites til din burger – og milkshake – når nu alle de andre ved bordet må få det (og det er på tilbud, er økologisk, din yndlingssmag osv af fremragende argumenter).

Formålet ved punkt 3 er, at du ikke må give op, hvis nu det hele står lidt stille i en periode. Livet er aldrig en motorvej – det er dit liv, og det er altid uforudsigeligt – heldigvis. Men har du lavet en graf eller kurve, der viser dine fremskridt, så giver det altid et lille ekstra skub, at du kan se, det nytter. Når du gør det rigtige, tager de rigtige valg, så går vægten nedad (og omvendt, der er intet, der er gratis).

Mette-Maries graf

Punkt 4 giver næsten sig selv. Alle projekter har større sandsynlighed for at lykkes, når du har de mest kompetente folk med på holdet. Dem med lige præcis de evner og den viden, du selv mangler. Dem der giver dig styrke, vilje og lyst til at knokle for det. En sparringspartner som kun er til for dig, og som løfter projektet op, hvor det hører til, så du kan lykkes med og få styr på det hele – en gang for alle. Hvis ikke det er professionel hjælp, så få støtte fra dit netværk – det virker.

Ændring af vaner er altid en bitch

Vaner og rutiner styrer det meste af vores liv og enhver ændring kræver en vældig masse energi de første måneder. Energi som du måske har svært ved at trampe op ad jorden. Men hvad vil det give dig at lykkes med det? Se det for dig og hold fast i det billede.

En god hjælpesætning, når du skal ændre vaner er: ”Vil det her dræne mig eller nære mig?!”

Svaret giver altid sig selv, og valget er hermed blevet lidt tydeligere for dig.

Du kan stadig vælge noget, der dræner dig, men nu gør du det, trods alt, med bevidsthed.

Du springer ind i det nye år på lørdag. Gør det med glæde og med et forsæt, der vil give dig, det du ønsker i 2017.

Du ved, at 2017 bliver et fantastisk år!

Krammer, Anne.

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – København

NB! Jeg har plads til nye forløb Januar 2017

Det er Mette-Maries graf, jeg har fået lov at bruge som eksempel. Se hendes feedback til forløbet her.

 

Posted in Coaching
Gratis kostplan og nyhedsbrev:
"Sund uden at lide afsavn"

Kostplan, opskrifter og 10 nyhedsmails med mine bedste og mest effektive råd. Tilmeld dig uforpligtende her:

* felt skal udfyldes
Nye indlæg
Kategorier