Ranes præbiotiske gryderet med jordskokker og kidneybeans

Du skal passe på din mave, for ca. 80 procent af dit immunforsvar sidder i din mave-tarm-kanal.

Din mavetarmkanal indeholder 1,5-2 kilo livsvigtige bakterier.

Kost til sunde tarmbakterier

Sammensætningen af dine bakterier i mavetarm-kanalen bestemmer, hvor sund du er – og – hvor meget energi og overskud du har i hverdagen. De flinke bakterier giver nemlig også mere energi og et bedre humør. De påvirker vores hjernekemi. Så lad os hjælpe vores små venner dernede i mørket mest muligt.

Har du været syg, stresset, sovet dårligt, spist elendigt i lang tid, fået antibiotika eller bare spist for meget sukker og stivelse, så har din bakteriesammensætning det skidt. De dårlige bakterier har taget over, formeret sig uhæmmet, og fører kun mere og mere elendighed med sig.

De skadelige bakterier skal nu have kam til deres hår og de gavlige bakterier skal have de vildeste luksusforhold, så de kan formere sig lystigt derudaf.

Det gør du ved at starte med at sulte de dårlige tarmbakterier – slut med at hælde deres yndlingsfoder ned i guffeluffen (mættet fedt, animalske proteiner, “frysepizzaer”, sukker og stivelse). Når ikke de får næring, så er det slut med at formere sig.

Erstat sukker, stivelse og junk med næringsrigt foder til de gavnlige bakterier (grøntsager, salater, rodfrugter, fibre, bønner, linser, kikærter og monoumættet fedt).

Probiotika er de gode tarmbakterier

Præbiotika er foder til de gode tarmbakterier

(Og antibiotika er medicin, som slår alle bakterier ihjel)

(Så er Onkel Kaj også med)..

Hvis du er ihærdig nok, kan du på bare 4 dage få balancen tippet over til det gode hold. Derefter skal de selvfølgelig vedligeholdes med dagligt sundt foder, men det burde være til at overkomme, når du først mærker den rare effekt i kroppen.

Jeg har lavet den ultimative præbiotiske fodergryde til formålet, som smager så godt, at selv den 10-åriges veninder spiser 2 portioner (sker ret sjældent).

Har du problemer seriøse med din mave, eller er du blevet for slap, træt og tyk, så kan jeg lave en personlig kostplan til dig, som giver dig ro, velvære og mere energi (tjek mine forløb her)

Præbiotisk gryderet

Præbiotisk vegetarisk gryderet

400 gram jordskokker (med skræl men skrubbet rene)

4 store porrer

4 løg

4 fed hvidløg

4 dåser kidneybeans

3-4 dåser flåede tomater (om du vil have en tynd eller tyk udgave?)

4 spiseskefulde æblecidereddike

(Det er da til at huske fremover, ikk..)

1/4 liter øko piskefløde (ikke sundt, men smager godt, hvilket også er vigtigt)

2 bouillonterninger (grøntsag) som bare smuldres i retten

En masse chili (efter evne)

1/2 spiseskefuld gurkemejepulver (antiinflammatorisk)

1/2 spiseskefuld røget paprika (eller almindelig)

Salt og peber

Fremgangsmåde

Jordskokkerne skæres i små firkanter (det er skrællen, der indeholder mest af det sunde).

Porrer renses grundigt for jord og skæres i tynde skiver.

Løg skæres i små firkanter (har du en foodprocessor, kan du lade den skive det hele tyndt).

Ristes i lidt smør eller kokosolie i en stor gryde.

Tilsæt de øvrige ingredienser og kog i ca. 20 minutter.

Spises uden tilbehør.

Kan fryses, så du har sund, hjemmelavet mad – også til en alt for travl dag.

God fornøjelse!

OBS! Bør ikke indtages umiddelbart før en biograftur, da glade tarmbakterier gasser en hel del efter sådan et festmåltid…

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygeplejerske – Kbh. Ø

Du er og bliver min forevigt stjerne, jeg hører stadig din stemme og mærker din varme, selvom du ikke er tilstede, og jeg kommer ALDRIG tilbage til mine gamle dårlige vaner.. (se resten under feedback)

 

Del i dit netværk:

Få de hemmelige tricks på mail

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få lige nu mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: