Rå krydret rødkål uden sukker – juleinspireret

Er der smutveje til en sundere juleaften eller julefrokost uden alt for mange afsavn? Et temmelig hyppigt spørgsmål i mine samtaler og på onlinekurset for tiden. For hvad gør man, når man er inviteret ud, gerne vil være høflig – og forøvrigt elsker julemad?

Min egen lille indre sukkerjulegris er da også helt pjattet med decembers fristelser. Der er så mange gode minder forbundet med brunkager, pebernødder, snebolde, glögg, brunede kartofler osv osv osv.

På en dårlig dag kan jeg føle mig som en gammel ex-junkie, der går i Netto og finder, at alle hylderne er fyldt med næsten gratis heroin, kokain og amfetamin. Det kan virkelig være en hård tur, og det kræver seriøse skyklapper langs med sportvarehylderne..

De mange ekstra sociale arrangementer gør også, at der alligevel alt for tit kommer for mange fristelser indenbords trods de gode intentioner.

Som kompensation må dagens måltider være ekstra skarpe, så sundheden ikke dykker, influenzaen tager over, og trætheden overmander en som en tung tung tung dyne.

Vores kroppe skal håndtere ALT, hvad vi byder den. ALT skal nedbrydes og håndteres – der er ingen gratis snacks – alt har sin pris. For mange kulhydrater påvirker også vores kønshormoner og hjernekemi meget negativt. Du kan selv mærke det – men det kan dine omgivelser altså også..

Til juleaften, og andre julearrangementer med julemad, der medbringer jeg altid en kæmpe portion blodsukkerstabil rødkål. Den kan være i en traditionel varm udgave uden sukker, eller i en rå model som den nedenunder.

Så VED jeg, der er noget sundt og godt på min tallerken, som kan kompensere for det øvrige indhold den dag.

Værtinden/værten bliver altid glad for en ekstra ret mad, de kan sætte på bordet. De andre gæster ser næsten også helt lettede ud over, at de ikke skal nøjes med sukkervarianten fra Beauvais 🙂

Vores tarmbakterier ELSKER kål, så bare giv den fuld skrald!

Opskrift på julens rå rødkålsalat:

½ rødkålshovede

saft og fintrevet skræl af 1 økoappelsin

½ spiseskefuld agavesirup (kan udelades)

2 spiseskefuld øko olivenolie

2 spiseskefulde æblecidereddike

1 teskefuld kanel

Et nip salt

(Et drys ristede nødder eller mandler, hvis du er til den slags knas)

Fremgangsmåde:

Rødkålen snittes på den fine riveside på rivejernet, eller meget hurtigere, på foodprocessoren/køkkenmaskinen.

De øvrige ingredienser blandes sammen og fordeles grundigt i rødkålen.

Sættes på køl. Kan holde sig 4-5 dage. Kan bruges som tilbehør til det meste kød.

NB! Det er faktisk den samme opskrift du kan bruge til varm rødkål (tilsæt lidt vand under kogningen, så virker det).

God appetit og nyd med nærvær.

Anne Seidelin – Kostvejleder, Coach og Sygeplejerske – en god investering.

“Ikke nok med at alle rådene virker. Jeg taber mig, graviditetsmaven forsvinder, og rent mentalt føler jeg, jeg kommer i bedre balance med mig selv, mærker mig selv bedre og bliver stærkere og får mere mod på at sige fra. Så det er bare ren lykkekur.

Og så ikke mindst er du Anne super hurtig til at svare og hjælpe hvis der opstår spørgsmål eller problemer.

Venlig hilsen 
Britta Klaustrup (Hold 1, onlinekursus, nov. 2018)”

Del i dit netværk:

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email

Få de hemmelige tricks på mail

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få lige nu mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: