Fødselsdagsboller – med byg og abrikos

Nu er boller ikke lige det, jeg spiser mest af, men nogle dage, så er der bare ingen vej udenom! Fødselsdage! Og der skal tandsmør på!

Nogle gange får ungerne deres vilje og så bliver de hvide og på hvedemel – så spiser jeg dem bare ikke selv. Min mave puffer, og jeg bliver ufattelig træt efter hvide kulhydrater.

Eller også får moderen sin vilje, og så spiser ungerne de sundere boller alligevel.

Først med et “øv, de er sunde” derefter med et “de smager faktisk ret godt!”

Har fiflet i det uendelige med alverdens forsøg for at få dem til at blive rigtig lækre og synes nu, at de er så gode, så de kan anbefales til andre.

Selvom de er forholdsvis lavglykæmiske, så skal du ikke indtage for mange eller for tit. Men til særlige lejligheder, gæster eller til børnene, så er de fine.

Der er masser af næring i dem, men de kan også hurtigt give dig lyst til andre stivelsesholdige produkter. Så hold øje med din krops reaktioner – får du cravings, så lad dem være.

Boller med byg og abrikoser:

400 gram bygmel (fås i helsekostbutikker)

1 dl hørfrø (dækkes med kogende vand og trækker 10 minutter)

100 gram hasselnødder

100 gram mandler

½ pakke gær

1 lille teske sort vaniljepulver uden sukker

50 gram tørrede abrikoser

1 teske salt

½ liter vand

½ dl god økologisk olivenolie

2 spiseskefulde HUSK / loppefrøskaller (fås i Matas, apoteket, helsekostbutikker)

Fremgangsmåde:

Mens hørfrøene suger det kogende vand og køler af, så ordner du nødder og mandler, som skal kværnes groft i køkkenmaskinen/kaffekværnen/kniven. Abrikoser skæres i grove tern.

Så opløses gæren i vandet. Tilsæt derefter alle de andre ingredienser. Rør blødt sammen, dejen skal være ret våd men fast – tilsæt evt lidt mere mel eller vand.

Kan sættes til hævning natten over i køleskabet med et låg på skålen eller bare hæve 1-2 timer på køkkenbordet.

Sættes med 2 våde skeer på bageplader med bagepapir på.

Bages ca. 30 minutter på 220 grader – hold godt øje med dem.

De bliver lidt flade og saftige indeni. Lad dem køle lidt af før du skærer i dem eller put pålæg/smør på udenpå uden at skære dem over.

God appetit og nyd med nærvær!

Anne Seidelin – Kostvejledning København – fordi der også skal være plads til hygge

NB! Følg med på bloggen via min Facebookprofil – daglig opdatering på relevante emner.

“…Allerede nu har jeg færre hedeture både om dagen og natten og slet ikke så vilde som før, fedt.
Mit blodtryk har været lettere forhøjet, jeg måler det morgen og aften, det har nu været perfekt i en uge, yes…”