fbpx

Dårlig ånde – fordøjelse eller vægttab

Ulrik er 35 år gammel, har dårlig ånde, og hans kone gider ikke kysse mere

Jeg møder Ulrik første gang for 3 måneder siden

Ulriks krav til vores forløb var meget konkret:

– min mave skal være flad igen

– jeg skal have min energi tilbage

Den udfordring fik vi klaret på de første 8 uger. Han tabte 10 kilo. Ulrik havde bare behov for en metode og en lavpraktisk plan, der var realistisk i hans turbulente hverdag. Men han tog 4 uger mere, indtil han var knivskarp – flere muskler og 2 kilo fedt mindre.

Hvad med den dårlige ånde?

Ja, den troede Ulrik ikke var så slem. Han kunne ikke selv lugte det, og hans netværk var for høflige til at påpege den. En gang i mellem havde han godt lagt mærke til at folk trak sig lidt tilbage, når han kom for tæt på. Eller at konen ikke havde lyst til at kysse så længe. Når han spurgte, sagde alle bare ”nej, nej..”.

Han stangede tænder, gumlede tyggegummi og brugte tandtråd for at være på den sikre side. Men jeg kunne lugte det og jeg fik formidlet mine observationer, fysiologiske forklaringer og løsningsforslag.

3 uger efter kom der denne Messengerbesked:

Dårlig ånde 1

3 måneder efter er Ulrik helt i mål:

Dårlig ånde 2

Dårlig ånde 3

Den hyppigste forklaring på mænds dårlige ånde er, at mænd sluger deres mad

Det havde Ulrik altid gjort. Han og hans brødre havde altid konkurreret om, hvem der kunne spise hurtigst og mest derhjemme. Det var sejt at kunne skovle en kæmpe portion indenbords på få sekunder!

Nu var det blevet en vane og hans travle hverdag indbød ikke ligefrem til langsommelighed og nydelse. Stress nedsætter vores produktion af spyt og fordøjelsesenzymer.

Store stykker mad i fordøjelseskanalen har ikke en jordisk chance for at blive nedbrudt ordentligt

Vi får dermed ikke særligt meget næring ud af maden. Og de store klumper ligger bogstaveligt talt og rådner og gasser hele vejen fra mavesækken, til den ender ildelugtende og stinkende i tønden.

Stillesiddende arbejde giver langsom tarmpassage. Lugter dine prutter og afføring meget dårligt, så skal du også overveje, om du tygger din mad for lidt, har for travlt og bevæger dig for lidt?

En anden årsag kunne være, at Ulrik også spiste mange sukkerholdige treats og snacks, når han havde langt imellem sine måltider. Eller købte pølsehorn og kanelsnegle hos 7-Eleven som frokost, når han ikke var på kontoret.

Sukker og stivelse giver høj bakterievækst fra mund til tarm, og det er ikke de sunde tarmbakterier, man gavner desværre.

Dårlig ånde og vægttab

En tredje årsag kunne være at vi stinker af sødlig acetone, når vi forbrænder ketonstoffer, der er en energikilde, kroppen danner af fedt. Vi kan også lugte af ammoniak, når vi forbrænder proteiner.

Når vi er i kalorieunderskud så kan vi altså komme til at lugte af død gnu før et måltid. Men det er heldigvis kun så længe vi faster – det forsvinder igen, når vi spiser.

Start med at tygge din mad

Kan du relatere til noget fra Ulriks historie, så start med at tygge din mad grundigt. Overvej derefter, hvad din kost indeholder. Sørg for at spise så grønt og sundt som muligt. Og se hvad der sker.

PS: Ulrik opfordrede mig kraftigt til at skrive denne artikel og bruge hans historie. Han kan nemlig lugte sine kollegers ånde nu..

Der er altid en løsning:

Vil du også have styr på vægt, fordøjelse og helbred, så se mit onlinekursus her

Anne Seidelin – sygeplejerske, hormon- og kostvejleder

Del i dit netværk:

Få E-hæftet gratis lige nu

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: