Progesteron – er det farligt? Bivirkninger?

Studier med bioidentisk progesteron viser, at det kun gavner, lindrer og forebygger. Ingen studier viser, at progesteron skulle være farligt.

Studier med bioidentisk progesteron viser, at det kun gavner, lindrer og forebygger.

(Se symptomer på progesteronmangel her)

Progesteron er et feelgood hormon

Progesteron er det første hormon, vi begynder at mangle som kvinde. Et fald kan mærkes allerede i slutningen tyverne (vi bliver måske mere sensitive i ugen op til menstruationen end tidligere).

Kvinder, der altid har haft problemer med deres cyklus, har måske manglet progesteron hele deres liv. 

Men skal vi være bange for at tage et tilskud af progesteron, når vi mangler det? Nej, heldigvis:

Her er en artikel fra Pubmed, der pure frikender progesteron:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29055286/

“…Use of progesterone has been linked to lower rates of uterine and colon cancers and may also be useful in treating other cancers such as ovarian, melanoma, mesothelioma, and prostate.

Progesterone may also be helpful in preventing cardiovascular disease and preventing and treating neurodegenerative conditions such a stroke and traumatic brain injury.

Conclusions • Physicians should have no hesitation prescribing natural progesterone. The evidence is clear that progesterone does not cause breast cancer. Indeed, progesterone is protective and preventative of breast cancer.”

Gestagen kaldes progestin på engelsk.

Progesteron og gestagen er IKKE det samme

Det er det kunstige hormon gestagen, der giver bivirkninger, og potentielt øger risikoen for cancer.

Hvorfor anbefaler man så hormonspiraler, provera, minepiller og p-stav med 100 procent gestagen uden problemer eller advarsler? Hvorfor ikke vælge det fredelige og gavnlige progesteron? Der er så meget her, der ikke giver mening...

INGEN studier viser, at progesteron er farligt

En kvinde i fertilitetsbehandling, som har gentagne aborter bag sig, vil forebyggende få 200-800 mg i døgnet i de første 3 måneder af sin graviditet. Der er massive data på, at det ikke skader hverken mor eller barn.

Er lægens hormonbehandling farlig?

Den konventionelle hormonbehandling, fra lægen, er heller ikke farlig. Hvis lægen altså ordinerer de rigtige præparater, i de rigtige doser, til de rigtige kvinder, på det rigtige tidspunkt. Lægen kan dog stadig ordinere de gamle syntetiske produkter, og er måske ikke engang opmærksom på forskellen.
 

Forskel på hormonmængden i piller og creme

Den nyeste måde at give østrogener på gennem små doser gennem huden via creme, gel eller plastre kombineret med bioidentisk progesteron. Risikoen ved den kombination er meget mindre end de nedenstående tal fra sundhed.dk.
 

Der skal nemlig en meget mindre mængde af hormoner til, når det optages gennem huden end som tabletbehandling.

Risikoen for brystcancer ved traditionel hormonbehandling

 
(Kilde: Sundhed.dk Ditte Trolle, speciallæge
Fagligt opdateret:30.03.2022):
 
” – Generel behandling med østrogener alene i op til syv år ser ikke ud til at øge risikoen for brystkræft
 
– Hvis man anvender en kombination af østrogen og gestagen i længere tid, er der en lidt øget risiko
 
– Risikoen er større, jo flere år man benytter medicinen
 
– Ved kombinationsbehandling i fem år svarer den øgede risiko til 2-3 ekstra tilfælde om året per 1000 kvinder i alderen 50-70 år.
 
Det er mindre end risikoen ved at drikke to genstande alkohol om dagen, ryge eller være overvægtig.
 
Uden hormonbehandling vil over 100 ud af 1000 kvinder få brystkræft på et tidspunkt i livet.
 

Hormonbehandling øger chancerne for overlevelse ved brystkræft

På den positive side har man fundet frem til, at kvinder, som bruger hormoner og får brystkræft, har en bedre overlevelse i forhold til andre med brystkræft.
 
Dette medfører, at selv om risikoen for at få brystkræft er en anelse højere, er risikoen for at dø af brystkræft ikke øget blandt disse kvinder.”
 
(Kilde: Sundhed.dk Ditte Trolle, speciallæge
Fagligt opdateret:30.03.2022)
 

Hormonforskrækkelse = underbehandling af danske kvinder

De fleste læger, og selv gynækologer, er desværre alt for tilbageholdende med hormoner til kvinder i overgangsalderen, fordi et stort studie i 2002 (WHI), viste en overdødelighed ved hormonbehandling.
 

Hormonstudiet er tilbagevist

Det studie er senere blevet splittet ad i atomer. Den oprindelige tolkning af data var fuld af fejl. 
 
Doserne var alt for store, alt var tabletter, kvindernes alder var for høj, og hormonerne var alle sammen kunstige. Det er ikke den behandling, man bruger i dag.
 
Men angsten for hormoner sidder stadig dybt i os alle sammen – desværre.
 

Kvinder må google sig til hjælp om overgangsalderen

Alt for mange kvinder går forgæves til lægen. De får et nej til hormoner – trods en voldsomt forringet livskvalitet. Fordelene ved hormonbehandling er endnu ikke almenviden. Undervisning i hormonbehandling i overgangsalderen er ikke en del af pensum på lægestudiet.
 
Jeg hører hver dag, kvinder fortælle, at deres læge kun har anbefalet mere motion, vægttab, yoga og hundedyre kosttilskud, herunder rødkløver, på trods af at rødkløver kun virker et par måneder – og på ingen måde er frikendt for bivirkninger.

Bioidentisk progesteron var slet ikke med i WHI studiet

 

Det er først indenfor de sidste år, at man har kunnet få progesteron i pilleform i Danmark, og det er stadig ikke det foretrukne valg. Vi gør, som vi plejer, og giver kunstigt gestagen.

Utrogestan – progesteron i pilleform

Progesteron kan faktisk ordineres som pille i Danmark, hvis den ordineres sammen med østradiol.
 
Men dosis i pilleform skal helt op på 100 mg dagligt, eller 200 mg halvdelen af cyklus, for at være effektivt nok til at beskytte livmoderslimhinden. 
 
Som creme ligger progesterondosis et sted mellem 5 – 50 mg i døgnet i alt (de fleste i den lave ende). Kvinder har behov for at kunne justere deres dosis af hormoner ift deres symptomer. Det er meget svært med en pille på 100 mg.

Hvad siger Kræftens Bekæmpelse om progesteron?

“…I modsætning til resten af verden, har man i Frankrig tradition for at bruge progesteronholdig creme som behandling til kvinder med gener ved overgangsalderen.

Det væsentligste studie er baseret på ca 80.000 kvinder fulgt i gennemsnitligt 8 år.

Af disse kvinder brugte ca. 5.500 en kombination af østrogen og progesteron, mens ca. 14.000 brugte en kombination af østrogen og gestagen – der ligner den vi bruger i Danmark.

Studiet fandt ikke en øget risiko for brystkræft blandt de kvinder, der brugte østrogen kombineret med progesteron, men derimod en øget risiko ved østrogen kombineret med gestagen.

Dette er bestemt et interessant fund, der fortjener yderligere forskning…”

Alligevel vælger Kræftens Bekæmpelse at gå med livrem og seler:

“…Biologisk set er det ikke umuligt, at progesteron påvirker østrogens effekt på væksten af brystkræftceller anderledes end gestagen gør. Men det er vigtigt at holde sig for øje, at der endnu er meget begrænset forskning på området. Det er velundersøgt, at den hormonbehandling, der normalt udskrives til kvinder med gener i forbindelse med overgangsalderen, kan lede til øget risiko for brystkræft. Der er ikke tilstrækkelig forskning til, at progesteron kan frikendes for også at have uønskede effekter.”

Personligt synes jeg at 5.500 kvinder fulgt gennem 8 år er et ret stort og validt studie.

Hvad siger gynækologen om bioidentisk progesteron?


“…I udlandet har der været anvendt bioidentisk progesteron i mange år, det har i Danmark været på special recept til enkelte apoteker i Danmark, men fås nu i tabletform (Utrogestan) til brug i skeden og oralt. 

Tanken bag brug af progesteron er, at det naturligt kan omdannes til de andre hormoner, hvilket kan være en fordel med tanke på, at kroppen selv omdanner til det den mangler. Vi har endnu ikke kliniske instrukser i Danmark at læne os op ad. (https://frederiksberg-gynaekologi.dk/)..”

Stille og roligt begynder der at ske en positiv udvikling på hormonområdet, men stadig skal vi via et fransk onlineapotek for at få progesteron som creme.

Min private holdning til hormonbehandling

Jeg vil personligt, til enhver tid, prioritere at have en hverdag, hvor jeg har energi, drive, evne og lyst til at leve et indholdsrigt liv. Jeg er ikke bange længere.

Mit liv skal ikke forpestes af uendelige hedeture, ingen søvn, smerter, ubehag, tristhed og opgivenhed.

Indtil videre klarer jeg mig fantastisk på progesteroncreme og en lille smule Ovestin (østriolcreme).

Når cremerne en dag ikke hjælper mig nok, så vil jeg supplere med bioidentisk østradiol eller testosteron, og finde en læge, der vil samarbejde om det, da det er receptpligtig medicin.

Start ALTID med progesteroncreme

Uanset hvor gammel du er, så start altid med det mildeste produkt.

Min erfaring er, at progesteroncremen kan være alt rigeligt især i perimenopausen.

Samtlige symptomer fra den store hormonmangel-liste kan forsvinde eller mindskes KUN med progesteroncreme.

(Se listen med symptomer på progesteronmangel her)

Jo yngre du er, jo mere er progesteroncreme det eneste produkt, du behøver.

Men indtil videre er der desværre ingen læger eller gynækologer, der vejleder i brugen og doseringen af progesteroncreme.

Det er ikke en behandling, der undervises i, eller bruges, i Danmark. Men i Frankrig og Spanien har lægerne brugt det i årevis.

Progesteron doseres udelukkende via symptomer

Dosering af progesteron foretages kun ud fra dine symptomer og din historik. Alle former for hormontest er kun øjebliksbilleder og dermed spild af penge.

(Se artikel om hormontest her)

Din dosering af progesteroncreme og øvrige hormoner er unik

Der er ikke to kvinder, der skal have samme dosering af hormoner.

Især progesteron skal doseres helt individuelt efter din særlige situation, historie og symptomer.

Overdosering og underdosering af progesteron

Både for lidt og for meget progesteron er en ubehagelig oplevelse. Det er ikke farligt, men det kan give nogle virkelig dårlige oplevelser. Lad være med at starte uden en grundig rådgivning.

Alle kvinder er unikke

Du er unik, og skal have en personlig plan for, hvordan du kan få mest mulig glæde af din hormonbehandling.

Vores hormoner indgår i komplicerede samspil med hinanden. Det er potente stoffer og skal behandles med kløgt og respekt.

Progesteron er fundamentet for de andre hormoner. 

Book en hormonsamtale her

Der er ingen kvinder med gener fra overgangsalderen, der skal lide i stilhed længere.

(Se artikel om hvad progesteron er her)

Slut med at skulle vinde guldmedaljen i at bide tænderne sammen. Slut med at fortie generne i overgangsalderen. Vær med til at bryde de sidste tabuer.

Hvad siger mine klienter efter at have prøvet progesteroncreme:

“…Den var godt nok svær i starten, TAK for at tvinge mig til at forsætte og hjælpe mig, selv når jeg skældte ud 😬🤗❤️Jeg kan slet ikke leve uden creme nu, hold kæft en forskel. Jeg anbefaler den og DIG til alle ❤️❤️❤️… (Karin).”

“… ALLE mine symptomer er væk pånær min migræne, men den har det meget bedre nu. Håber den snart er væk også… (Henriette).”

“…Hej Anne. Vi skal tale sammen på tirsdag, men jeg bliver nødt til at give dig en melding allerede nu. Jeg har ikke haft det bedre de sidste 15 år!!! Jeg har ikke hedeture om dagen længere og kun en enkelt eller 2 om natten. Væsken i fingrene væk, mine skuldersmerter er halvveret, ingen humørsvingninger, sover uden at skulle op og tisse, er frisk om morgenen og slet ingen hovedpine. Kan det passe? På 10 dage? Jeg ikke tro på det. Har du hørt om det før? Du er den bedste investering i mit liv nogensinde tak 😊😊😊 (Jane)”

“…Jeg har blødninger, som da jeg var ung, jeg har ingen væskeophobninger i kroppen, jeg har ingen hedeture, jeg har masser af energi, og jeg føler mig stærk og glad (Anja T).”

“…Mindre træthed, min PMS forsvandt helt, jeg holdt op med at være sulten hele tiden, mine menstruationssmerter forsvandt, væske i kroppen forsvandt (Line GN).

Succeshistorier om hormonvejledning

Relateret indhold

Anne Seidelin

Progesteroncreme – erfaringer og anbefalinger

https://www.youtube.com/watch?v=g_wCTnPiKzI&ab_channel=anneseidelin.dk Har du også symptomer på hormon-ubalancer? Symptomerne kan optræde både før, under og efter overgangsalderen: Træthed døgnet rundt Alt for sårbar, sensitiv og grådlabil

Læs mere

Nyhedsbrev om hormoner og sundhed

Få et gratis e-hæfte med opskrifter, minikostplan og gode råd med som bonus: