Mit ønske med den her del af hjemmesiden er at inspirere helt almindelige mennesker. Give et indblik i, hvordan jeg selv sammensætter mine retter, hvordan det kan gøres let, praktisk og billigt at spise sundt i hverdagen.
Jeg synes ikke, det er fantastisk at lave mad. Jeg er god til det, men det skal mest bare overstås, så jeg kan få dejlig mad i maven, og kan bruge min tid på noget andet. Jeg ELSKER til gengæld at spise og spiser ekstremt langsomt. Så smag er utroligt vigtigt i min verden. Mad SKAL være nydelse, smag og oplevelse.
Så hvordan ser det ud i den virkelige verden?
Jeg laver mindst en gang om ugen en kæmpe gryde med grøntsager, smag og bælgfrugter – ugens grundgryde – og den varierer jeg så løbende med forskellige smage, drys og sammenhænge. På dag 4 kommer alle resterne i fryseren.
Her er min sidste udgave. Den er så mild i smagen, at den kan bruges til næsten alt. Jeg giver flere forslag til sidst i teksten.
Vil du gerne blive en haj til at spise sundt, så kom med på mit næste onlineforløb. Der er kun 15 pladser i alt, så meld dig til i god tid. Se detaljer om de 6 ugers forløb her.
Grundgryde med linser, kål og rodfrugter
3 store løg
1 knoldselleri
1 blomkål (med inderstok)
4 gulerødder
Lidt smør eller olivenolie til at stege i
2 dåser hakkede tomater
1 dåse kokosmælk
3 bouillonterninger
5 spiseskefulde æblecidereddike
Finthakket citronskræl (kan det gule) og saft fra en hel økocitron
1-2 hele chili finthakket (standard-styrke fra supermarkedet)
8 fed finthakket hvidløg
1 spiseskefuld røget paprika
5 spiseskefulde soyasovs
1 pose grønne eller sorte linser 400 gram
Salt og peber
Fremgangsmåde
Hvis du har en køkkenmaskine med rivefunktion, så er du et heldigt menneske. Alle grøntsager rives på den grove side.
Har du kun en kniv, så er det letteste at snitte det hele til små firkanter, mens du lytter til en god lydbog eller god musik.
Grøntsager svitses i få minutter. Tilsæt hakket tomat og kokosmælk. Tilsæt linser, sørg for at de kommer nederst i gryden, så de er dækket af væske. Er linserne ikke helt dækket, så tilsætter du vand, til de er dækket.
Gryden simrer i cirka en halv time, mens du snitter og tilsætter de øvrige smagsgivere.
Herfra bliver det sjovt, for nu skal der smages til:
Lasagnesovs:
For at finde ud af, hvor meget grundgryde, du skal bruge, kan du fylde lasagnefadet halvt op med sovs. Brug en pose kogte kikærteskruer som pastaen i lasagnen.
Krydderier/smag: grundgryden tilsættes 2 store dåser koncentreret tomatpure, masser af revet muskatnød, mere røget paprika, tørret basilikum og oregano. Smag til med mere salt og peber.
Læg sovs og skruer i lag i fadet. Drys med revet mozzarella eller anden dejlig ost. Bag i ovnen på 200 grader i cirka 20 minutter til osten er gylden.
Tilbehør til et stykke fisk eller kød:
Grundgryden ristes på panden og tilsættes friske grønne krydderurter ved servering.
Grøntsagssuppe:
Grundgryden blendes og serveres med en klat creme fraiche.
Asiatisk gryderet:
Tilsæt 2 ekstra dåser kokosmælk, 4 spiseskefulde karrypulver, 1 limefrugt (saft og grøn skræl), en knold ingefær, ekstra chili, server med en dusk friske koriander.
Fyld i en æggewrap:
Tilsæt friske grønne krydderurter – smagen kan gå i alle verdenshjørner.
Mexicansk gryderet:
Den letteste udgave er at tilsætte 2 ekstra dåser hakkede tomater og 2 poser mexicansk krydderi-blanding. Server med creme fraiche og en skive lime.
Restemad:
Frys alle resterne ned i små fryseposer på dag 4, så har du let frokost eller aftensmad til de travle eller dovne dage.
God appetit og nyd med nærvær!
Anne Seidelin – Kostvejledning København – styr på hverdagen.
Vil du gerne lære alt det der med kroppen og kosten en gang for alle? Så hiv fat i mig og start med et samtaleforløb eller tag et onlinekursus (se alle detaljerne her).
Hvad fik Laila ud af onlineforløbet?:
“…Der kommer aldrig et godt tidspunkt, så jeg sprang bare ud i det med en fyldt kalender (det bliver jo aldrig anderledes).
Jeg har fået et fantastisk overskud til at lave sjovere og bedre mad, der er stadigvæk mange af dine opskrifter jeg ikke har lavet endnu og dem glæder jeg mig til.
tak for god vejledning og hurtig besvarelse, når jeg har haft spørgsmål.
Har tabt 9 kg pt på min nye livsstilsændring (og det stopper ikke der) samtidigt har jeg haft mit sociale liv med fest, koncerter og lækre middage. Er blevet god til at prioritere hvornår sundhed er vigtigst og hvornår jeg gir-den-gas er vigtigst og kan idag flexe mellem de to ting-og så må vægttabet bare tage lidt længere tid
Er blevet så god til at træffe sunde valg – og ikke mindst til at sige fra.
Kort sagt, er ALT mht mad og madvaner blevet meget nemmere! Og alt mad er blevet bedre, sjovere, sundere og lækkert
9 kg på 6 uger
6 ugers online forløb.
De STØRSTE anbefalinger.
Laila Brinck, 22/10-21, efter de 6 uger på onlineforløbet “sund uden afsavn”