Hvert hormon har sine egne mangelsymptomer
En kvindes historie, symptomer og tilstand fortæller, hvilke hormoner hun mangler.
Det er altid rart at blive bekræftet med en test, men det er unødvendige oplysninger.
Læger tester ikke dit hormonniveau
Hormoner bør kun testes, hvis du er under 45 år. Og kun for at udelukke, om du kunne fejle noget andet end overgangsalder. I så fald er det en lægeopgave, og skal testes med blodprøver. Fancy spytprøver eller urintest er sjove, men ubrugelige set fra et fagligt ståsted.
Hormontest er altid kun et øjebliksbillede
Har du stadig en cyklus, ændrer dine hormoner sig fra time til time.
Test i perimenopausen er dermed ubrugelige.
Er din cyklus stoppet, så har du nærmest ingen hormoner tilbage.
Test er dermed helt unødvendig.
Hvad siger lægens retningslinjer
Diagnostiske kriterier:
- Ophør af menstruation og klimakterielle symptomer er diagnostisk hos kvinder > 45 år. Dette er mere præcist end måling af FSH eller østradiol, der begge kan variere betydeligt i klimakteriet
- Kvinder under 45 år med menostasi og klimakterielle symptomer bør undersøges for andre årsager til symptomerne end klimakterium. I første omgang måler man hCG, prolaktin og TSH
- Et år efter sidste menstruation kan menopausen fastslås
Du skal ikke “udrenses” før en hormonbehandling
Pas på behandlere, der sælger dyre produkter, lange forløb, detox, tarmskylninger, ekstreme mængder af vitaminer, urter og unødvendige hormontest. Progesteron som solobehandling kan også være et rødt flag, hvis behandleren ikke også tilbyder hjælp til østrogen/østradiol.
Der er ingen evidens bag disse anbefalinger. Til gengæld fastholder det kvinder i endeløse behandlingsforløb til en formue. Nogle gange tager det toppen, men ikke på sigt, da kvinders æg jo ikke kommer tilbage på urtemix og yoga.
Østradiol er ikke farligt
Hvis en behandler fortæller, at østrogen er farligt, især østradiol er spøjst nok voldsomt farligt i den alternative verden, så løb din vej. Vedkommende mener det sikkert godt, men det passer ikke.
Bioidentiske hormoner: fuld pakke med progesteron, østriol, østradiol og testosteron fra lægen koster et par hundrede kroner om måneden. Det får man ikke mange onlinekurser i urter, spyttest, helseprodukter eller zoneterapi for.
Hormonmangel behandles med hormoner
Agnus Casus (Vitex), rødkløver eller sojaprodukter virker ved at ligne den ægte vare, men det svarer til at sætte en Duplo på en Lego.
En kvindekrop skal ikke have hormoner til planter. Den skal have menneskehormoner. De samme hormoner, som den selv har dannet hele livet.
Hormoner er unikke
Der er ikke to kvinder, der nogensinde har haft ens hormoner på noget tidspunkt i livet.
Der er derfor heller ingen kvinder, der skal nøjes med en “one-size-fits-all” løsning.
Alle typer af hormonbehandling skal doseres efter det unikke menneske man er.
Hormoner kræver stor viden at håndtere
Progesteron, østriol, østradiol og testosteron er meget potente stoffer, de skal håndteres med respekt.
Det kan være fristende at starte på egen hånd med produkter fra nettet, men kønshormoner er mindst ligeså svære at dosere som insulin, stofskiftehormoner eller væksthormon.
Fordi du er unik, og du skal behandles unikt, af et professionelt menneske, der kan lytte til hele din historie og tolke dine komplekse symptomer.
Og du skal have en personlig hormonplan, der virker for dig, i dit liv.