Filterkaffe er den sundeste variant

De sidste par år er der tikket flere og flere store undersøgelser ind på databaserne, der sætter fokus på de gavnlige stoffer i kaffen. Ca. 3 kopper dagligt anbefaler de.

Skadelige olier i kaffe

De skadelige stoffer I kaffen er kahweol og cafestol. Det er nogle fedtstoffer, som øger det skadelige kolesterol i kroppen og potentielt kan give hjertekarproblemer. Disse stoffer kan heldigvis fanges i et filter. Derfor er filtreret kaffe altid at foretrække.

Dvs. gammeldags bryggemetode med kaffekande og tragt, maskine eller kaffepods (små filterpuder med alm. kaffe indeni) på de nye espressomaskiner. Kaffepods giver dog mere affald og er et dyrere produkt.

Frysetørret kaffe er også filterkaffe

Frysetørret kaffe er produceret som gammeldags filterkaffe og har dermed også et lavt indhold af kahweol og cafestol.

Kaffekapsler er ikke undersøgt

Nespresso er der ikke så meget videnskab omkring endnu på sundhedsfronten, men der er i hvert fald noget med miljøhensyn og aluminium, der ikke helt spiller. Smagen fejler ikke noget.

Stempelkaffe er værst

Jo længere tid bønnerne i kontakt med vandet, jo mere koffein, kahweol og cafestol vil der komme i det færdige produkt. Derfor er stempelkaffen et dårligt valg og espressobaserede produkter et bedre. Den langsomme gamle kaffemaskine hos mormor er også dårligere end den hurtigere manuelle fremstilling med tragt og kaffekande.

Vandet skal ikke være kogende

Kogende vand trækker flere bitterstoffer og skadelige stoffer ud end vand på 90-95 grader, så tag kedlen af, før vandet kommer helt i kog, hvis du manuelt varmer vandet.

Mit bedste bud på bryggemetode og indtag:

Friskkværnet økologisk kaffe, filter, kogekedel med 95 grader varmt vand og direkte ned i termokanden. Derefter indtages 2-3 kopper fordelt inden kl 13.00 – så er du helt sikker på ikke at have glæde af koffeinen under nattesøvnen.

Økologisk selvfølgelig

Kaffebønner bliver sprøjtet rigtigt meget, og selv om de vaskes inden ristningen, er der masser af sprøjterester tilbage. Baristaer hævder de kan smage forskel. For mig er det mere glæden ved at købe et ordentligt produkt, der samtidig skåner miljøet og de mennesker der dagligt har deres gang i plantagerne.

Sundhedsmæssige fordele:

Risiko for cancer i tarm, mund, hals, lever, æggestokke og den arvelige form af brystcancer reduceres.

Anfaldshyppighed og disses varighed reduceres ved astma og bronkitis.

Parkinson og type-2 diabetes kan forebygges.

Koffein skærper koncentrationsevnen, den fysiske ydeevne og fedtforbrændingen ved at øge mængden af signalstofferne dopamin, adrenalin og serotonin i hjernen.

Kaffebønnerne indeholder store mængder af plantefenoler som fungerer som antioxidanter.

Mennesker med svær åreforkalkning i benene kan øge deres gangdistance fra 100 meter til 300 meter med 3 kopper kaffe i blodbanen.

Skadelige kaffe-effekter:

Øget risiko for blærecancer.

Øget produktion af mavesyre.

Øget mængde af stresshormoner i kroppen.

Indre uro, kvalme, koldsved, diare og søvnproblemer (for meget koffein).

Let vanddrivende effekt (en fordel for nogle).

Nedsat optagelse af jern fra kosten/jernbehandling.

Centralstimulerende og afhængighedsskabende med abstinenstendens ved afholdenhed som fx hovedpine, irritabilitet og indre uro.

Kaffe og søvn:

Med mindre du er meget lidt modtagelig for koffeins stimulerende effekter, så undgå kaffe efter kl.13.00, hvis du ønsker at sove inden midnat!

Duften og smagen:

Duften kan sælge et hus! Og duften, uden reelt indtag, kan stimulere hjernen til at tænke klarere!

Smagen og nydelsen er et af livets små åndehuller – mindfulness i en kop – enjoy!

Men lad være med at overdrive..

Som kostvejleder kan jeg godt anbefale kaffen som en lille treat.

Hvad med mælk i kaffen?

Mælk indeholder mælkesukker, dermed får du en blodsukkerrutchetur efterfølgende. Plus måske en puffet mave, hvis du har svært ved at nedbryde mælk.

Lær at drikke den sort.

Skal du have styr på din livsstil: Se mit onlinekursus her

Anne Seidelin – sygeplejerske, hormon- og kostvejleder

“Kære Anne, 

Det er mig som siger mange tak!  Hver gang er der som om jeg opdager noget nyt om mig selv, og det er jeg dig evig taknemlig for.

Tak fordi du følger med i min rejse med ægte interesse! Tak tak tak, tak fordi du er så sød og ærlig. Tak! 

 Tak for dine råd. Jeg vil gøre mit bedste for at efterleve dem. Jeg vil gerne ha alt min energi tilbage og stå op om morgenen og føle at jeg ikke svigter mig selv.

Det er jeg overbevist om at dine råd kan hjælpe mig med. 

 Jeg ser frem til vores næste møde! :-) ha en dejlig dag. 

 Knus, Maja” 

(Maja, Kbh, efter 2 samtaler i Den Store Pakkeløsning)

Succeshistorier om kost­forløb

Relateret indhold

Gratis e-hæfte når du tilmelder dig nyhedsbrevet

Få et gratis e-hæfte med opskrifter, minikostplan og gode råd med som bonus: