Evidens: Æblecidereddike virker på blodsukker, energi og mæthed

Jeg har desværre tidligere kaldt det hokuspokus, men må æde mine ord, da der ligger et utal af seriøse studier derude. Æblecidereddike før et måltid sænker bl.a. blodsukkeret (op til 30%) og insulinniveauet (op til 20%).

Effekten af æblecidereddike før et måltid

  • Det sænker blodsukkeret efter et måltid (op til 30%)
  • Det sænker niveauet af insulin (op til 20%)
  • Det øger mæthedsfornemmelsen
  • Det sænker fasteblodsukkeret
  • Det sænker HbA1c (det lange blodsukker)

DOSIS: En spiseskefuld = 15 ml æblecidereddike i 200 ml vand, max 20 minutter før et måltid.

Brug et sugerør

Syreniveauet svarer til cola.

Brug et sugerør, og skyl munden med vand bagefter.

Æblecidereddike er gennemtestet videnskabeligt

Jeg har desværre tidligere kaldt det hokuspokus, men må æde mine ord, da der ligger et utal af seriøse studier derude.

Der er i alt 131 studier under ”applecider vinegar” alene på den lægefaglige artikelbase PubMed. Jeg vil fremhæve 3 valide studier længere nede.

Hvorfor virker æblecidereddike?

  • Eddike hæmmer midlertidigt vores spytamylase i at nedbryde stivelse til simple sukkerarter 
  • (Derfor ses den største reduktion af blodsukker også, når måltidet indeholder stivelse)
  • Den lavere pH værdi i mavesækken gør, at maven tømmer sig langsommere (længere tids mæthedsfølelse)
  • Behovet for insulin er derfor mindre efter et måltid

 Alle typer eddike (undtagen balsamico) kan bruges, men æblecidereddike er bedst undersøgt.

Mine erfaringer og anbefalinger

At drikke lidt eddike i et glas vand har været let at implementere i hverdagen.

Jeg kan godt lide smagen og fornemmelsen i kroppen bagefter.

Jeg kan især mærke en forskel i energien efter dagens første måltid. Jeg fungerer bare bedre om eftermiddagen, når jeg husker min eddike.

Det virker selvfølgelig kun, når jeg gør det. Der er ingen langtidseffekter. Men til gengæld virker det, HVER gang jeg gør det.

Bland det hjemmefra

Når jeg skal ud, så blander jeg vand og eddike i en drikkedunk, og tager den med. 

Studier om eddike

Her er et stort metastudie fra 2021, hvor man sammenfatter alle resultater fra de ni største og mest valide studier:

Hadi A, Pourmasoumi M, Najafgholizadeh A, Clark CCT, Esmaillzadeh A. The effect of apple cider vinegar on lipid profiles and glycemic parameters: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. BMC Complement Med Ther. 2021 Jun 29;21(1):179. doi: 10.1186/s12906-021-03351-w. PMID: 34187442; PMCID: PMC8243436.

Konklusionen er klar:

We found a significant favorable effect of ACV (æblecidereddike) consumption on FPG (fasteblodsukker) and blood lipid levels (kolesteroltal).

Her et studie kun på Type-2-diabetes:

A Systematic Review and Meta‐analysis: Vinegar Consumption on Glycemic Control in Adults with Type 2 Diabetes Mellitus February 2020 Journal of Advanced Nursing 76(2)

Konklusion:

6 relevant studies, including 317 patients with type 2 diabetes mellitus, were selected from 356 studies identified through electronic searches and reference lists. The meta-analysis showed significantly better fasting blood glucose and hemoglobin A1c (HbA1c) level. In secondary analyses, there was a remarkable reduction in total cholesterol and low-density lipoprotein postintervention. 

Et sidste metastudie med signifikante resultater:

Shishehbor F, Mansoori A, Shirani F. Vinegar consumption can attenuate postprandial glucose and insulin responses; a systematic review and meta-analysis of clinical trials. Diabetes Res Clin Pract. 2017 May;127:1-9. doi: 10.1016/j.diabres.2017.01.021. Epub 2017 Mar 2. PMID: 28292654.

Konklusion:

Objective: Postprandial hyperglycemia plays a decisive role in the development of chronic metabolic disorders. The effect of vinegar intake with a meal on postprandial glucose has been studied in several trials with conflicting results.

Results: The pooled analysis of studies revealed a significant mean glucose and insulin area under the curve (AUC) reduction in participants who consumed vinegar compared with the control group (standard mean difference=-0.60, 95%CI -1.08 to -0.11, p=0.01 and -1.30, 95%CI -1.98 to -0.62, p<0.001, respectively).

Conclusions: The findings suggest that vinegar can be effective in reducing postprandial glucose and insulin levels, indicating it could be considered as an adjunctive tool for improving glycemic control.

Er eddike noget for dig?

Er du færdig med at gå og eksperimentere selv med alting. Så få noget professionel hjælp i et af mine forløb.

Vi får styr på hormoner, vægt, helbred og energi. Altid kun realistiske løsninger, som du har lyst til at fortsætte med – fordi de virker.

Se forløb med alle de vigtige livsstilsændringer her

Kh, Anne.

Anne Seidelin – sygeplejerske og hormonvejleder

Succeshistorier om kost­forløb

Relateret indhold

Triglycerider og kost

Faldt lige over det her gamle blogindlæg fra 2013. Og intet er ændret i holdningen til livsstilsændringer. “Ekstreme blodprøver” Gil kom til mig, fordi hans

Læs mere

Gratis e-hæfte når du tilmelder dig nyhedsbrevet

Få et gratis e-hæfte med opskrifter, minikostplan og gode råd med som bonus: