fbpx

“Vupti-vapti-æg” – og lidt om kolesteroltal

I en snæver vending og lidt inspireret af køleskabet og fryserens indhold, så kan man med en bakke æg og en pose frosne ærter komme rigtigt langt i sine bestræbelser på en ok morgenmad, der mætter og holder en kørende uden cravings 3-4 timer ud i fremtiden.

Meget “vupti-vapti-agtigt”.

Æg er geniale til morgenmad

De mætter godt, stabiliserer blodsukkeret og indeholder letoptagelige proteiner til kroppens muskler (som skal ud og træne senere på dagen jo…)

Og nej, du behøver ikke frygte det forfærdeligt farlige kolesterol i æggeblommerne.

Æg er også smarte til on-the-go løsning

Selv 7-eleven har fået æg på menuen nu:

Æg 7-eleven

Så bliver det altså ikke lettere.

De koster 18 kr – og de er økologiske – tak for det!

Kost og kolesterol?

Det kolesterol du indtager via kosten er stort set uden betydning, set i forhold til den mængde kolesterol, som kroppen selv producerer.

Kroppen danner meget mere kolesterol selv, end den mængde du spiser.

Spiser du lavglykæmisk med få elementer af stivelse og sukkerholdige produkter – så er dit kolesteroltal på ingen måde i fare.

Du kan roligt guffe 2-4 æg i dig dagligt.

Jeg har set så mange blodprøvesvar på folk, både dem på de traditionelle æggereducerede kostplaner fra de kliniske diætister og andre velmenende personer, og så mine egne kunder, før, under og efter kostændringer.

Resultaterne taler deres tydelige sprog.

Det er bestemt ikke æggene, der er skurken her – det er sukker, stivelse og alkohol – samt mangel på bevægelse.

Se fx de her blodprøvesvar, jeg skrev om i går (se hele blogindlægget her):

Samlet kolesteroltal på 6,9 er UDEN æg og 4,2 er MED æg..

Blodprøvesvar kolesterol

Dengang jeg var sygeplejerske

Blodprøvesvar får mig altid ned ad Memory Lane..

I gamle dage, da jeg var sygeplejerske, skulle jeg altid kalde patienten ind til en ekstra kontrolblodprøve, når jeg lavede for vilde resultater med kostvejledningen – lægerne troede ikke på det.

Slut med statiner

“Det kan ikke lade sig gøre uden medicin, Anne!!”, sagde de.

“I bøgerne står der, at kolesteroltallet højst kan sænkes med et par procent ved hjælp af kost- og livsstilsændringer”.

Da det var sket adskillige gange, så accepterede de, at bøgerne åbenbart tog fejl – og hende Anne måtte kunne noget med de kostændringer 🙂

Og da der er mange og hyppige bivirkninger ved statiner, som er den hyppigst brugte type medicin til at behandle et for højt kolesteroltal med, så var patienterne villige til at fortsætte på deres nye livsstil.

Det er 6½ år siden, jeg håber, lægerne har fået nye bøger nu.

Det var ellers nogle dejlige og dygtige læger, skal jeg skynde mig at sige.

Opskrift “Vupti-vapti-æg”

150 gram grøntsagsrester fra aftensmaden

2-3 økologiske æg fra fritgående høns (de har den bedste fedtsammensætning)

Salt og peber

En teskefuld økosmør (flere omega3 fedtsyrer end smør fra køer, der kun spiser soyaskrå)

Fremgangsmåde

Smørret smeltes på panden.

Det grønne varmes i smørret først.

Derefter tilsætter du æg og rører rundt.

Smag til med salt og peber – enhver anden form for krydderi eller krydderurter er også velkomne.

God appetit og nyd med nærvær!

Anne Seidelin – Kostvejleder, Coach og Sygeplejerske – Østerbro

“…tak fordi du lærte mig at spise sundt og fornuftigt, og stikke næsen tilbage i sporet igen, når jeg var kommet lidt ud af kontrol. Det var aldrig lykkedes uden din professionelle tilgang og viden.. læs flere kundeudtalelser her

Del i dit netværk:

Få E-hæftet gratis lige nu

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: