Rister du dine fødevarer hårdt kan de danne akrylamid, som i store doser kan være kræftfremkaldende. Jeg prøver at undgå hysteri om den slags, så selvfølgelig rister jeg stadig både nødder og mandler, når jeg har lyst til det, men jeg gør det mere nænsomt end tidligere.
Se en lille køkken-instruktionsfilm her om nødder:
Hasselnødder og birkeallergi
Har du birkeallergi / birkepollenallergi, har du en stor risiko for ikke at kunne tåle hasselnødder, da de krydsreagerer.
De fleste kan godt tåle en lille mængde hasselnød trods deres allergi, hvis de bare varmebehandles og endnu mere, hvis de ristede skaller nulres af først. Prøv dig frem. Får du kløe og irritation i svælget eller andre allergisymptomer, så hold dig langt væk.
Og når det er sagt, så oplever jeg, at mange allergier bliver mildere og mildere, jo bedre kroppen får det generelt ved hjælp af generelle kostomlægninger.
Kroppen får simpelthen mere overskud til at tage sig af alle sine skavanker istedet for at knokle rundt med dårlige fødevarer, der dræner mere end de nærer.
Opskrift og fremgangsmåde ristede nødder (eller mandler)
– Nødder og mandler hakkes groft
– ristes ved meget svag varme på en pande
– tilsæt evt. lidt kanel eller sort vaniljepulver
– efter ca 10 minutter er de gyldne og klar
– tages fra varmen
– afkøles og puttes på et lufttæt glas
NB: Du kan også give den 20 minutter i ovnen ved 160 grader og evt. tilsætte soya / tamari for at få en salt snack. Eller du kan blande dem med vaniljepulver eller kanel for en sød snack.
Smager supergodt sammen med æblemosen (opskrift hér).
Der er altid en løsning:
Hvis du vil have styr på hele din livsstil, så se mit onlinekursus her
Anne Seidelin – sygeplejerske, hormon- og kostvejleder
Hej Anne
Du får lige et billede af mit nørde Excel ark. Jeg så et 6-tal for første gang i morges,
det har jeg ikke set siden engang i 2005:-)
Tuuuuuuuuusind tak for hjælp og gode råd, det er så fantastisk.
Rigtig glædelig jul og godt nytår, vi ses i januar.
Kærlig Hilsen, Mette-Marie.