Sund æblemos – kog æblerne med skræl!

Har du et æbletræ? Eller har du på anden måde adgang til danske (eller svenske), sprøde og helt fantastiske æbler? Så kender du også frustrationen ved ikke at kunne nå at spise og bruge dem, inden de falder ned og sæsonen slutter.

Jeg solgte min andel i en svensk ødegård for 2 år siden, men får stadig lov til at komme derop en gang imellem. Derude på græsplænen står der 6 æbletræer der er så gamle, at de for længst burde være holdt op med at bære frugt, men de er sejlivede. Og ødegården er placeret 7 km inde i skoven, så de er i den grad økologiske.

Jeg kom altså hjem med adskillige poser helt uimodståelige æbler i alle farver og faconer.

Hvad så?

Jeg er desværre den sukkerfølsomme type, der ikke skal have særligt meget frugt, før min gode energi over dagen bliver til træthed og kortluntethed.

Løsningen blev at lave æblerne om til bittesmå portioner sukkerfri frossen æblemos. Så har jeg mos til hele vinteren – både til en sund dessert og som kompot til min skyr om morgenen:

æbler pose

Jeg havde heldigvis udtænkt den lavglykæmiske og praktiske løsning på vej hjem i bilen. Og grøden kunne laves ganske hurtigt ved bare at skrubbe æblerne rene, skære dem i mindre stykker og fjerne kernehuset:

æbler gryde

Æblemosen koges med skræl og krydderier – køn er den ikke, før den bliver blendet:

æbler kogt

Fremgangsmåde:

-  Æblerne vaskes og skæres i mindre stykker uden kernehus

-  Koges/dampes til de er møre i 2 cm vand (10-20 min.)

- “Sødes” med kanel, kardemomme, vanilje eller en blanding af dem alle

- når æblerne koges lidt ind, fremhæves den naturlige sødme og det er slet ikke nødvendigt med sukker

- Du kan eksperimentere med krydderierne ved at koge flere små portioner. Min favorit, som ses nedenunder er med rigelige mængder kanel (2 skefulde til en grydefuld samt 1 spiseskefuld kardemomme og 1 teskefuld sort vaniljepulver).

- Mosen blendes derefter meget grundigt og er vupti færdig

- Køles ned og puttes i små beholdere/poser til fryseren, så du har til laaaang tids brug.

æblemos

En portion svarende til en deciliter vil ikke påvirke dit blodsukker, slet ikke hvis du giver det modspil af skyr, nødder eller evt. flødeskum (se æbledesserten hér).

 God fornøjelse – det kan faktisk være et hyggeligt familieprojekt.

Anne Seidelin – Kostvejleder med speciale i stabilt blodsukker.

PS: Er du mere interesseret i min kat og min frokost end æbler, så følg med på Instagram her.

Posted in Opskrifter
Tab 5 kilo på 10 uger:
"Sund uden at lide afsavn"

Kostplan, opskrifter og 10 nyhedsmails med mine bedste og mest effektive råd. Tilmeld dig gratis og uforpligtende her:

* felt skal udfyldes
Nye indlæg
Kategorier
Skriv til Anne
Loading...