Kød eller bønner – hvad mætter mest?

Jeg har, selvfølgelig, sagt det i mange år, men nu siger forskerne det sandelig også:

“Bønner mætter mere og bedre end kød!”

Jeg vil tilføje, at bønner også giver mere sundhed, bedre fordøjelse og et højere energiniveau efter et måltid.

Så er der hele miljøområdet, det etiske, dyrevelfærden og økonomien – der er vist meget win-win at hente her.

Bønner mætter

Det er utroligt vigtigt at man føler en god mæthed – især hvis man gerne vil tabe sig.

Hvis du er ordentligt mæt til hovedmåltiderne, så mindsker det seriøst trangen til at snacke (og snacks er som regel noget med kulhydrater, der jo sætter sig som mavefedt, hvis der er mavefedt i forvejen, som giver endnu mere insulinresistens, og så kører møllen – fedt, fedt, fedt….)

Så måske er tiden kommet til at springe ud i det?

Bønner, linser og kikærter kan det samme. Og de smager godt – hvis du altså giver dem noget smag – de kræver medspil fra krydderier (eller fra lidt kød). Jeg er ikke selv vegetar, men foretrækker mætheden fra vegetariske proteiner – den føles bare bedre.

Lidt kød – men godt kød – og masser af vegetarisk protein, det er en god kombination i min verden.

Artiklens konklusion

CONCLUSION: Vegetable-based meals (beans/peas) influenced appetite sensations favorably compared to animal-based meals (pork/veal) with similar energy and protein content, but lower fiber content.

MEALS BASED ON VEGETABLE PROTEIN SOURCES (BEANS AND PEAS) ARE MORE SATIATING THAN MEALS BASED ON ANIMAL PROTEIN SOURCES (VEAL AND PORK) – A RANDOMIZED CROSS-OVER MEAL TEST STUDY

Marlene D. Kristensen1,2, Nathalie T. Bendsen1,3, Sheena M. Christensen1, Arne Astrup1 and Anne Raben1* 

(Se hele artiklen her)

Mangler du inspiration til, hvordan du – måske uden nogen som helst kendskab til bønner, linser eller kikærter – får lavet din første sunde og mættende ret?

Så prøv gerne min begyndergryde her:

kikærter med kokos og æbler

Cremede kikærter (2-3 portioner)

20 minutter alt inkl.

400 gram kogte kikærter (evt. fra dåse)

1 stort rødløg i grove stykker

½ spiseskefuld økologisk smør

1 dåse økologisk kokosmælk

1 stor dåse koncentreret tomatpure

1 mellemstort æble i tynde både

1 spiseskefuld æblecidereddike

1 teskefuld karry

1 teskefuld tørret timian

Salt og peber

Fremgangsmåde

Løgstykkerne svitses i smør.

Kikærter svitses med, når løgene begynder at tage farve.

Resten tilsættes.

Koges et par minutter.

Færdig.

Serveres som en selvstændig ret.

Kan fryses, og bliver kun bedre af at være i køleskabet til næste dag eller dagen efter igen.

God fornøjelse, Anne.

Anne Seidelin – Kostvejleder i København – og selvfølgelig også på Skype

“Jeg er gået fra 94 kg til 84 kg – på egen vægt. Sidst jeg vejede 84 kg er vel 25 år siden?

Mine taljemål er faldet fra 108 cm til 98 cm.

Mit blodtryk er faldet fra 130/77 til 105/71.”

(Se mere fra Jespers feedback her)

Del i dit netværk:

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email

Få de hemmelige tricks på mail

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få lige nu mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: