3 slags hjemmelavet marcipan uden sukker eller sødestoffer

Rev. blogindlæg fra jul 2019:

“Store konfektdag” med mine søskende begynder med at fabrikere hjemmelavet marcipan af 100% mandler uden sukker.

Det nytter ikke noget at være i min alder (årgang 1972), og så tro, at sukker ikke gør en forskel.

Jeg føler mig 10 år ældre hver gang, jeg har spist slik, brød og søde sager.

Og nej, det er desværre ikke kun indbildning:

Stabilt blodsukker ER sværere med alderen

Et nyt studie på 1000 kvinder viser, at kvinder i overgangsalderen har meget sværere ved at holde blodsukkeret stabilt:

  • Blodsukkeret efter et måltid er 42% højere end kvinder før overgangsalderen
  • Vi har 6% højere fasteblodsukker 
  • Vi spiser 12% mere sukker
  • Vi sover 12% dårligere

Minimer skaden, når du kan

NÅR du har muligheden for det, så forbered dig, og medbring noget fornuftigt til måltidet og fællesskabet. 

Lav fx marcipanen selv uden sukker.

Prioriter din gode energi og stabilitet – hold dit blodsukker så stabilt som muligt.

Drik også meget gerne et glas vand med æblecidereddike først, så tømmer mavesækken sig langsommere (se alt om det hokuspokus her).

Hjemmelavet marcipan uden sukker

Du starter fra bunden med at blende mandlerne (med den bløde brune skal på selvfølgelig) til atomer i køkkenmaskinen.

Hvis marcipanen skal være lys og ikke brun, så må mandlerne smuttes først, men så fjerner man de gavnlige stoffer og alle fibrene, der sidder i skallen.

Derefter kræver mandelpulveret kun ganske lidt væske for at samle sig til marcipanmasse.

Her er 3 varianter:

– børnemarcipanen, som er mandler, vanilje og vand

– lakridsmarcipanen, som er mandler, rålakridspulver og vand

– voksenmarcipanen, som er mandler og rom

Altså dem med rom er selvfølgelig ikke sunde, men sammenlignet med andre stykker konfekt lavet af traditionelle råvarer, så vinder de stadig – både på sundhed og smag.

Konfekt uden sukker

Hvis marcipanen skal være sødere, så tilsæt et par dadler, indtil den er sød nok. 

Overtrækker du dine konfektstykker med chokolade, så vil chokoladeovertrækket være sødt nok til gøre hele stykket tilpas sødt.

Opskrift på marcipan (børnemodel)

150 gram mandler

1 teskefuld sort vanilje (eller syntetisk vaniljeessens)

1 spiseskefuld vand (prøv dig forsigtigt frem, den skal kun lige hænge sammen)

Fremgangsmåde

Mandler blendes så fint som muligt i en foodprocessor.

Tilsæt vanilje og en lille smule vand.

Blend og tilsæt et par dråber vand ad gangen til massen samler sig.

Marcipanen skrabes ned i en frysepose, samles i en klump, og den får lov til at tage smag og samle sig lidt ekstra i en halv times tid (eller flere dage på køl).

Opskrift på lakridsmarcipan

150 gram mandler

½-1 spiseskefuld rålakridspulver

1 spiseskefuld vand

Samme fremgangsmåde.

Opskrift på marcipan med rom

150 gram mandler

1 spiseskefuld rom (til marcipanen samler sig)

Samme fremgangsmåde.

Variant med appelsinsaft

På billedet er det min søster Lærkes marcipankugler dyppet i smeltet chokolade og trillet i hakkede ristede hasselnødder.

Hun havde erstattet vand med appelsinsaft. Tilsat appelsinskal og kanel – meget lækkert!

Find gerne selv på flere varianter.

Holdbarhed og frysning af marcipan

Den færdige hjemmelavede marcipan kan kun holde sig en lille uges tid på køl, så lav ikke mere end nødvendigt.

Marcipanen kan fryses, men så skal den lige æltes grundigt igennem efter optøning.

Nyd processen – nyd smagen – livet er godt.

Oh, yes! Livet med stabilt blodsukker er så meget bedre end de gode gamle dage med kvalme, hovedpine, uren hud og svingende humør!!!

Hvis du vil med på det næste hold på mit onlinekursus og få alle de snedige tricks til et stabilt liv med en dejlig  flad mave, så se mere og tilmeld dig her.

Det ER muligt både at blæse og have mel i munden – når man bare lærer hvordan. Du kan sagtens julehygge og være sund samtidig. Eller påskehygge – eller fastelavnshygge, for det stopper jo aldrig, denne trang til at hygge sig med noget spiseligt og særligt lækkert.

Mit onlineforløb er lavet, fordi det skal være let at leve sundt. Lær hvordan du kan spise med balance og nydelse og holde vægten.

Jeg starter et nyt onlineforløb til januar, så du kan nå at få styr på din kost lige durk efter nytår – de tykke maver er de andres problem næste år – ikke dit 🙂

Anne Seidelin – kostvejleder med speciale i stabilt blodsukker – Østerbro

“da jeg meldte mig til Annes program, troede jeg egentlig ikke, at det ville lykkes at ændre min vægt til nedadgående. Det er, noget andre kan, men ikke jeg.

Jeg satte baren lavt, hvis bare jeg kunne tabe mig 5 kg, så var mit mål nået.

Nu ved jeg, at jeg kan selv ;-)

Tusind tak Anne for dit professionelle arbejde.”

(Se mere feedback her)

Succeshistorier om kost­forløb

Relateret indhold

Morgenmad eller faste?

Der var engang nogle morgenmadsproducenter, der sagde, at morgenmad var dagens vigtigste måltid.. Det lød rigtigt, men det var det ikke. Frokost er nu dagens

Læs mere

Gratis e-hæfte når du tilmelder dig nyhedsbrevet

Få et gratis e-hæfte med opskrifter, minikostplan og gode råd med som bonus: