Frikadeller smager bedst lavet helt traditionelt på gris – sådan er det!
Men kød fra firbenede dyr er ikke sundhedsfremmende på nogen som helst måde.
Gris smager godt. Det mætter. Det er lavglykæmisk. Så langt så godt, men sundt er det ikke. Slet ikke, hvis det er proppet med antibiotika. Og der er også en vis dårlig smag i munden ved en gris opdrættet bag tremmer i en fabrikshal – adrkk..
Så kan man bruge hakket kylling.
Men det findes ikke i en økologisk variant – endnu – så det er endnu en gang fabriks-tremme-uhyrlighed. Eller hak farsen selv (men så er den hele kylling mere lækker).
Og endelig den vegetariske variant, lavet på bønner, linser og kikærter. Den smager bare ikke af frikadelle.
Let skal det jo ikke være…
Jeg bøjer mig i støvet for den runde og kompromissøgende konsensusfrikadelle, som jeg har eksperimenteret med i årevis.
Den er på 2/3 øko-gris og 1/3 kikært. Så er der både smag og lidt sundhed.
Giver du dem yderligere et ordentligt skvæt antiinflammatoriske krydderier, så begynder det at ligne noget, der kan anbefales.
Opskrift Minifrikadeller
400 gram økologisk hakket gris
250 gram udblødte eller kogte kikærter (en dåse er også fint)
3 æg
1 stort hakket løg
1 bouillonterning udrørt i 1 dl kogende vand
1 spiseskefuld (med top på) HUSK
1-3 teskefulde karrypasta (rød eller grøn) eller 2 teskefulde tørret karrypulver
En frisk hakket chili (styrke og mængde efter ønske)
2 x 2 cm frisk ingefær hakket i små stykker
4 fed hvidløg presset eller skåret i fine skiver
Evt. revet citronskræl fra ½ øko citron
Evt. friske grønne krydderurter
Godt med friskkværnet peber
Evt ekstra salt (lav gerne en smagefrikadelle og juster mængden af krydderier derefter)
Fremgangsmåde
For at undgå at farsen bliver for ”lang / sej”, så rører jeg den med håndkraft.
Kikærterne hakkes groft eller fint efter egen smag.
Og så røres det hele bare sammen, til du får en ensartet masse.
Stilles i køleskabet en lille times tid, så det hele samler sig, og smagen fra krydderierne udvikler sig.
Steges i smør eller kokosolie på panden.
Laver du er dobbelt portion, har du en for lille stegepande – eller du bare er utålmodig – kan du stege dem hurtigt på panden til de har den rigtige farve udenpå og sætte dem i ovnen på 200 grader i et ekstra kvarters tid, til de er gennemstegte.
De kan fryses.
Holder sig 3-4 dage på køl.
Serveres med en kæmpe portion grønt.
Super velegnede til madpakken.
God fornøjelse!
Anne Seidelin – kostvejleder med speciale i realistiske løsninger – Østerbro.
Gratis rådgivning er også en mulighed. Bare tilmeld dig mine 10 mails med viden og opskrifter i: