Forleden kom jeg til at tænke på “Lange Jan”. De der lange flade karamelstænger med lakridssmag – de var fantastiske – et virkelig godt minde fra min barndoms slikposer.
Efter lidt søgen på nettet måtte jeg konkludere, at de desværre ikke eksisterer længere – helt ærligt..
Men det gav mig lyst til at prøve at genskabe smagen – selvfølgelig i min egen halvforkølede sunde udgave. Med lidt god vilje kan min lakridsfudge godt kaldes “Lange-Jan-agtig”.
Uden god vilje er det lakrids-marcipan 🙂
Opskrift lakridsfudge
100 gram tørrede dadler (dem fra Urtekram i Netto fx)
400 gram mandler
2 dl øko koldpresset jomfrukokosolie
½-1 dl rålakridspulver (smag dig frem undervejs)
½ teskefuld salt
½ teskefuld ammoniumclorid (salmiakpulver)
Evt lidt vand (hvis det bliver for kompakt i konsistensen)
Fremgangsmåde
Mandlerne køres til det fineste mel på køkkenmaskinen og tages fra.
Dadler og kokosolie køres til en jævn karamelmasse.
Tilsæt lakridspulver, salt og salmiak til karamelmassen.
Smag til med ekstra lakrids eller salmiak (gentag smagningen efter mandelmelet er kommet i).
Tilsæt mandelmelet, og kør det hele sammen til, der er en sej sammenhængende masse.
Smag til igen.
Herfra kan du enten fylde massen i chokoladeforme eller rulle det ud i tynde stænger mellem 2 lag madpakkepapirer.
Jeg lavede begge dele og det fungerede godt både som pæne chokolader og som stænger.
Sættes i fryseren, og spises direkte fra fryseren, så har det den helt rigtige seje konsistens.
Kan drysses med lidt ekstra lakridspulver umiddelbart før servering.
God fornøjelse og nyd med fuldt nærvær!
Der er altid en løsning: