Tangolinser – sund gullash med røde linser

Hvor svært kan det være?

Bælgfrugter – linser – tango?

Jeg var til tangoundervisning i mandags for at få banket rusten ud af tangobenene – eneundervisning forstås. Altså fuldt fokus på mig og min krops evne til at bevæge mig korrekt henover gulvet. Nu har jeg danset det meste af mit liv og tangotrinene er ikke så komplicerede – tror mine fødder. Mine fødder gør nemlig kun det, de vil og altid har gjort!

Underviseren forklarer, og viser igen og igen, hvordan jeg bare lige skal dreje, vende fødderne, samle og så lige samtidig strække benene helt og vende siden til på en gang. Ja, ja siger jeg og gør som jeg altid har gjort i det trin – svirp, svirp.

Nej, nej, nej, siger så både underviseren og jeg i munden på hinanden. Vende, samle, strække, dreje! Hmmmmm…  Fødderne levede deres eget liv den mandag.

Så slog det mig, hvordan ALT bare er kodet ind i os som stædige vaner. Og hvor svært det dog er at ændre noget som helst!

Om det så er tangotrin eller madvaner – pyh!

Som timen gik fik jeg dog mere og mere tillid til min underviser, slappede af og lod mig føre rundt på gulvet. Når jeg i få sekunder af gangen slog hjernen fra, og stolte på min intuitive fornemmelse for trinnene, så gjorde fødderne næsten det rigtige. Så begyndte min kritiske hjerne at overveje og fundere, så gik det hele i skuddermudder igen..

Rent intuitivt ved de fleste også godt, hvad der er god næring for deres krop. Det er jo ikke mangel på viden eller gode intentioner, der får os til at guffe løs i møgmad. Det er gamle indgroede vaner og spøjse indskydelser fra hjernen om at “den trænger” til noget usundt – og helst omgående!

Det kan læres – men det kræver en seriøs indsats.

Ligesom alt andet her i livet. Der er som regel ingen quickfix, som virker i det lange løb.

Linser

Linser er et godt eksempel. Der er mange, der har en pose liggende i køkkenskuffen, hvor den ligger godt i årevis, for hvad er det lige, man skal bruge den til? Det føles helt forkert at hælde dem ned i sin mad..

Linser er smart føde! De er billige, sunde, smager godt, mætter i lang tid, er lavglykæmiske, belaster ikke miljøet – og så er de så nemme og hurtige at tilberede! Fantatisk produkt.

De skal heller ikke sættes i blød natten over. De skal bare direkte ned i gryden.

Her en nem opskrift med linser, som du kan overføre til de fleste af dine yndlingsgryderetter. Du skal bare tilsætte lidt mindre kød, end du plejer, og så supplere op med linser.

Så bare kom i gang – svirp, svirp – og sæt noget god musik på anlægget, imens du snitter løs:

Her står den og snurrer så fint på komfuret helt uden filter, kønt setup eller billedforskønnelse.

Gullash med kalvekød og røde linser

1 pakke kød i strimler ca. 500 gram (frit valg, på billedet er brugt kalvekød)

3 løg

1 sp.sk. paprika

lidt smør til at svitse i

2 dåser flåede tomater

1 dåse kokosmælk (ikke light, den er bare tyndet med postevand)

3 sp.sk æblecidereddike (eller anden spændende eddike med lidt sødme)

1 pose røde linser ca. 300 gram

8 laurbærblade

4 sp.sk soyasovs/tamari eller 1 bouillonterning

salt og peber

evt. lidt vand, hvis linserne suger for meget

Fremgangsmåde

Kødet svitses i lidt smør i en stor gryde, mens du snitter løgene og putter dem i efterhånden sammen med paprika.

Det svitses indtil det har taget farve.

Derefter kommes alle de andre ingredienser i.

Simrer i ca. 20 minutter, mens du laver en salat eller varmer nogle grøntsager som skal være dit tilbehør.

Vupti-Vapti-Mad på 30 minutter.

God appetit og nyd med nærvær!

 

Anne Seidelin – Kostvejledning København – fordi vaner kan ændres
 

Del i dit netværk:

Del på facebook
Del på google
Del på twitter
Del på linkedin
Del på pinterest
Del på print
Del på email

Få de hemmelige tricks på mail

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få lige nu mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: