Flere i min familie og omgangskreds er vegetarer eller veganere, hvilket er dejligt inspirerende.
Man kan jo godt være en usund vegetar, og leve af franskbrødsmadder med syltetøj og slik (dem har jeg mødt et par gange, og de har det ikke så godt).
Eller man kan være en mere nørdet vegetar, og gå op i mikro-makro og den rette proteinsammensætning.
Under alle omstændigheder giver det nogle andre udfordringer, og det fordrer et meget større fokus på kostsammensætning og indholdsstoffer – især hvis man også udelader mælkeprodukter og æg.
HUSK at få B-12 vitamin, hvis du går all in som vegetar eller veganer.
De vegetarer, som har fuldstændig styr på deres kost, er til gengæld også beriget med de mest fantastiske blodprøveresultater – og har dermed ”sat i banken” til et langt og godt liv uden skavanker.
Sidste gang, en af mine vegetarveninder kom spontant forbi til frokost, havde jeg kun æg, rødløg og broccoli i køleskabet, så frem med det:
Opskrift på omelet med broccoli og løg til 2 personer:
Et halvt broccolihoved
Et lille rødløg i tynde skiver
Lidt økologisk smør til at stege i
2 teskefulde karry
4 økologiske æg fra fritgående høns
Lidt salt
Lidt peber
Fremgangsmåde:
Broccoli deles i mindre buketter og dampes halvmøre i cirka 10 minutter i en gryde med lidt vand i bunden.
Æg piskes let sammen i en skål med lidt salt og peber.
Smør, løgskiver og karry brunes på en pande et par minutters tid.
Tilsæt æggemasse og læg broccoli ovenpå.
Dæk evt. panden med et stort grydelåg. Steg for svag varme til æggene stivner.
God appetit og nyd med nærvær – og god samvittighed!
Anne Seidelin – kostvejledning og kostplaner til alle typer kostønsker og alle aldre
“…Jeg er simpelthen så glad for, at jeg meldte mig til disse uger.
Det har været en forandring, der kan mærkes. 4,5 kg lettere på 5 uger…..det kniber med livvidden, men der skal nok flere kg. til. Måske skyldes det også min alder på 73 år…”