fbpx

Hjælper kostændringer på allergi?

Hvis man har krydsallergier mellem nødder og birk fx, så giver det max mening at undgå nødder og andre fødevarer, der kan give de krydsreaktioner.

Har man allergier overfor bestemte fødevarer fx kiwi, mælk eller gluten, så giver det også god mening at holde sig fra det.

Men bare sådan allergisk over for støv, pollen, kat osv, hvad med det?

Der er ingen nævneværdig evidens for at det skulle hjælpe noget som helst på allergi eller eksem at ændre sin kost.

Et par enkelte småforkølede artikler på tvivlsomme sites måske, men ikke noget dobbeltblindt og gennemtestet (så faktisk burde jeg tie stille indtil det foreligger).

Men altså hvis man dropper junk, slik, sodavand, hvidt brød og den slags. Bliver ens allergi så mindre, eller forsvinder?

Det burde ikke betyde noget (ifølge de medicinske kompendier), men…

Jeg ser det bare ske. Så nu siger jeg det højt alligevel. Det skader jo ikke at prøve – altså – hvad kunne der ske?

Når kosten bliver sund, lavglykæmisk, antiinflammatorisk og fuld af grøntsager, så mindskes symptomer på allergier – nogle gange – og det er fantastisk.

Min egen lille arbejdshypotese er, at når kroppen får ro og næring nok, så kan den godt overskue at få fikset et par allergier (når der er nu ikke andet og mere presserende, den skal ordne – som fx Matadormix, Pepsi Max eller et burgermeal). At kroppen kan det meste selv, hvis den bare får arbejdsro.

Nu har det aldrig været allergi eller eksem, der har været hovedfokus for mine kunder. Fokus har generelt været på velvære, vægt eller mere energi og overskud. Huden og slimhinderne har bare tit reageret positivt på ændringerne.

Nogle gange er det først blevet åbenlyst, hvor positivt det har været, når der pludselig er røget en stor mængde skodmad indenbords igen – så kan reaktionen blive endnu værre end før. Der har været nogle aha-oplevelser undervejs.

Det er et vældig spændende område og jeg vil fortsat holde øje med artikler, der kan understøtte disse erfaringer.

Har du egne erfaringer med opblussen eller forbedring af allergi eller eksem efter kostændringer, så skriv dem gerne i kommentarfeltet.

Jeg blev inspireret til at dykke ned i emnet efter denne opdatering forleden:

Gitte

Og nu har jeg lavet et lille spørgeskema i min lukkede Facebookgruppe for at se, hvor mange der har erfaringer i samme retning.

Giver lyd senere med resultatet.

(Gitte har givet mig lov til at bringe screenshot’et her. Jeg fik altså gåsehud, da jeg læste det…).

Sund mad har ingen bivirkninger – og smager godt!

Anne Seidelin – kostvejleder, coach og sygepelejerske – København Ø

Del i dit netværk:

Få E-hæftet gratis lige nu

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: