fbpx

Tag testen – er du afhængig af sukker eller mad?

Sukkernarkoman?

Kan mad og sukker virkelig være afhængighedsskabende?

Vi skal jo ligesom have mad – alle sammen – hver dag – i rigelige mængder – og hvad så, er det ikke naturligt og godt?

(Rev. artikel af Anne Seidelin fra 2017)

Jo, jo, jo.. for nogle mennesker er der absolut ingen udfordringer her. De spiser bare mad, fordi de er sultne og stopper, når de er mætte igen. Den type mennesker forstår ikke, hvorfor mad kan være et problem.

Overspisning og spisen på følelser

Men alle os, der ikke kan stoppe, når der er lækre hurtige kulhydrater foran næsen på os?

Hvad handler det så om?

Du ved, man skal bare lige smage eller måske have 3 stykker af det der lækre chokolade – KUN 3!

Og en halv time efter er hele æsken tom – hvad skete der lige der?

Misbrug og selvdisciplin

Det er ikke fordi, vi ikke ved, hvor dumt det er. Eller vores rygrad er fraværende. Eller vi ikke bliver trætte og utilpasse bagefter.. Og gang på gang erklærer vi ALDRIG mere vil tømme æsken, men lære at NYDE et par enkelte stykker!!

Det ER afhængighed – sorry – Adrkkkk!

Selv om det ikke er en anerkendt diagnose at være sukkermisbruger, madmisbruger – altså afhængig.. Så har forskere på Yale alligevel udarbejdet en afhængighedstest, der er baseret på de fødevarer, vi ved af erfaring giver de største vanskeligheder med at styre indtaget.

Jo flere point du får i testen, jo større afhængighed har du.

Se skemaet / testen fra Yale her:

https://www.idrlabs.com/food-addiction/test.php

Jeg må erklære, at jeg kan genkende mig selv fra mine yngre dage i det skema.. Føj, hvor har jeg spist meget slik, brød, kage og chokolade – NYDT det ja, men også været frygtelig bevidst om, hvor underligt det var, at jeg ikke kunne lade det stå..

Religionskrig og kostregimer

Der forgår i de her år en religionskrig om, hvorvidt det er hønen eller ægget, der er årsagen til et madmisbrug.

ER det noget fysisk “Mer’ vil have mer’ -logikken” , altså at sukkeret i sig selv trigger hjernen til at tømme pakken. At vi er designet til at søge kalorietunge, fede og søde fødevarer, så vi kan lagre lidt fedt til magre tider.

Eller tager vi det første stykke / tømmer pakken, fordi vi havde det følelsesmæssigt dårligt INDEN, vi tog det første stykke.

Dulmer vi en indre uro / ubehagelig følelse med sukker? Eller får vi indre uro og dårlig samvittighed undervejs i måltidet, som så trigger til at tømme æsken?

Der mangler desværre stadig tonsvis af forskning, før nogen kan stille sig skråsikkert op og hævde at have ret.

Jeg sværger til en pragmatisk holdning, og tager individuelle samtaler, før jeg anbefaler en sukkerstrategi til det enkelte menneske.

Er der fare for en spiseforstyrrelse, eller har klienten i forvejen et forstyrret forhold til mad, sukker, forbud og kostreligioner, så starter vi med at få styr på en kærlig indre dialog, samt at gøre alle former for mad og drikke HELT tilladte.

Forbud skaber en “rør ikke den røde knap effekt”

Når man så har hamret, sparket, og hoppet på den røde knap i ugevis eller årevis, så er ens forhold til mad og selvbillede fuldstændig ødelagt.

Så undgå kostreligioner og forbud!!

Jeg bruger så mange timer i mine forløb på at skabe et naturligt og ubekymret forhold til mad.

Livet efter kostomlægning

Livet er så meget bedre uden et misbrug!!! Tænk at noget så ærgerligt som sukker har haft lov til at styre ens valg af måltider. Konstant skulle argumentere for i den indre dialog, at “det jo bare er sukker”…

Måske lidt “blød hjemmedyrker pot” i ny og næ (også kaldet raw cake eller mandelkage…). Der findes jo gudskelov andre former for nydelse end det, der ligger på hylderne hos Netto.

Tænk. Jeg troede seriøst, at jeg var født træt.. Indtil jeg tog mig selv seriøst en dag og lagde min kost om – WOOOOOW!!!! ENERGIIIII!!!

Skal du ud af din en afhængighed, så gør det meget nænsomt og selvkærligt – med masser af sunde treats.

Sunde søde treats til dine cravings

De små pandekager her kan virkelig anbefales under en sukkerudtrapning. Især hvis du ikke har den store maskinpark i køkkenet derhjemme. De kræver kun en håndmikser og en stegepande:

Opskriften er her

Det kan tage mange år at acceptere og gøre sig mentalt klar til at lære at nyde i små mængder – tag dig god tid.

Kæmper du med konsekvenserne af årevis med kurmentalitet, forbud og triste vægttabsforløb, så få fat i et professionelt menneske til at hjælpe dig igennem på en langtidsholdbar måde.

Jeg arbejder kun med metoder, der har evidens og tyngde bag sig – ingen hokuspokus.

NB! Lever du af sukker, fordi du er i overgangsalder, og bare prøver på at overleve fra dag til dag, så skal du overveje at starte på medicinsk progesteroncreme (se alt om progesteron og overgangsalder her)

Anne Seidelin – kostvejleder, ex-sukkernarkoman og sygeplejerske

“…Tak for alle dine dejlige videoer på dit 6 ugers onlineforløb Anne – det giver mig begejstring, vilje, styrke og energi til at fortsætte! Og så er jeg tosset med, at du taler rent ud af posen – ikke så meget pis, kompromiser og pakken ind. Du er mit ugentlig boost, og pludselig blev tirsdag en meget bedre dag:-)

I øvrigt oplever jeg, at alting er begyndt at blive mere intenst i smagen. Jeg er ikke selv ryger, men jeg forestiller mig, at det må være lidt i stil med det, rygere oplever, når de holder op med at ryge og pludselig får smagssansen igen. Det kan også være, at det for mit vedkommende handler om fokusskiftet fra at få store mængder af sukker konstant til pludselig at mærke efter, hvad jeg reelt gerne (og i hvilke mængder) vil fylde min krop med. Det er SÅ fedt! Og ikke mindst når jeg får oplevelsen, at det ALTID er den første mundfuld af “sukker-mad”, der smager allerbedst. De efterfølgende mundfulde giver mindre og mindre tilfredsstillelse. 

Rigtig god weekend til dig, Anne.

Kh, Heidi.… (se kurset her)”

Del i dit netværk:

Få E-hæftet gratis lige nu

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: