Ristede Hasselnødder – akrylamid og allergi

Rister du dine fødevarer kan de danne akrylamid, som i store doser kan være kræftfremkaldende (findes også i brød, især i ristet brød, chips og kaffe og alle mulige andre almindelige ristede fødevarer).

Jeg prøver at undgå hysteri om den slags, så selvfølgelig rister jeg både nødder og mandler, når jeg har lyst til det. Fordi det smager lækkert og stadig er sundt.

Når du rister nødder kommer til at smage af dobbelt så meget, bliver søde og sprøde.

Smagen kan faktisk komme til at minde frygteligt meget om Nutella, hvis du vælger hasselnødder 🙂

Se en lille køkken-instruktionsfilm her om nødder:

Youtube chokokugler

Ulempen er, at rigtige nøddeelskere kan komme til at gå for meget amok i dem og dermed indtage for mange kalorier.

Er du en af dem, der voldspiser, så lav kun en ganske lille portion ad gangen. Især hvis du prøver på at smide et par kilo. Men du må ikke være bange for det sunde fedt, som nødder og mandler indeholder – det er så godt for dig.

Hasselnødder og birkeallergi

Har du birkeallergi / birkepollenallergi, har du en stor risiko for ikke at kunne tåle hasselnødder, da de krydsreagerer.

De fleste kan godt tåle en lille mængde hasselnød trods deres allergi, hvis de bare varmebehandles og endnu mere, hvis de ristede skaller nulres af først.

Prøv dig frem. Får du kløe og irritation i svælget eller andre allergisymptomer, så hold dig langt væk.

Og når det er sagt, så oplever jeg, at mange allergier bliver mildere og mildere, jo bedre kroppen får det generelt ved hjælp af generelle kostomlægninger.

Kroppen får simpelthen mere overskud til at tage sig af alle sine skavanker istedet for at knokle rundt med dårlige fødevarer, der dræner mere end de nærer.

Opskrift og fremgangsmåde ristede nødder (eller mandler)

– Nødder og mandler hakkes groft

– ristes ved meget svag varme på en pande (gerne slip-let) eller i lidt smør

– tilsæt evt. lidt kanel eller sort vaniljepulver

– efter ca 10 minutter er de gyldne og klar

– tages fra varmen

– afkøles og puttes på et lufttæt glas

NB: Du kan også give den 20 minutter i ovnen ved 160 grader og evt. tilsætte soya / tamari for at få en salt snack. Eller du kan blande dem med vaniljepulver og lidt agave for en sød og slikagtig snack.

Smager supergodt sammen med æblemosen (opskrift hér).

Anne Seidelin – Kostvejleder og coach – København

Hej Anne

Du får lige et billede af mit nørde Excel ark. Jeg så et 6-tal for første gang i morges,

det har jeg ikke set siden engang i 2005:-)

Mette-Maries graf

Tuuuuuuuuusind tak for hjælp og gode råd, det er så fantastisk.

Rigtig glædelig jul og godt nytår, vi ses i januar.

Kærlig Hilsen, Mette-Marie.