Som en krølle på halen til mine opslag om afhængighed på Facebook, så ringede de fra Radio Nova, om jeg ville udtale mig om afhængighed i forbindelse med mad og træning.
Madafhængighed og overspisning
Misbrug og afhængighed kan ske af alle former for rusmidler og ydre stimuli. I princippet kan ALT der frigiver velværehormoner i vores hjerner misbruges. Signalstoffer enten dulmer os eller gør os høje på lykkefølelse.
Træning, sex, spil, shopping, mobiler, mad, sukker, narko, alkohol, smøger – BARE DET VIRKER.
Vi er alle disponeret for afhængighed. Vores trigger er forskellig, vi har alle en præference, og noget er mere socialt accepteret end andet. Vi kan have et sundt eller et usundt forhold til de her stimuli.
Afhængigheden og misbruget opstår, når vores drug tager magten og kontrollen over os – når det medfører negative konsekvenser i vores øvrige liv.
Du kan høre hele interviewet her: Aftenklubben 3/10-17 (udsendelsen er desværre ikke længere tilgængelig online).
Kender du nogen, eller du selv ude i et misbrug? Så ræk hånden ud og tag imod hjælp – ellers kan det ødelægge dig.
Kostvejledning til madafhængighed
Handler det om mad og sukker, så find en kompetent kostvejleder, gerne en med et terapeutisk syn på kost, det kunne være mig. Andre misbrug eller afhængigheder kræver en terapeut med lige netop dit felt som speciale.
Er du i tvivl, om du er ude på et skråplan? Start med at spørge din allerklogeste veninde eller ven – hvad deres vurdering er af dit forhold til mad, træning, alkohol? Og lyt!
Test dig selv om du er afhængig
Brug den her test fra Yale University, og erstat ordet mad med dit yndlingsdrug.
Der er altid en løsning:
Vil du have styr på cravings, vægt og helbred, så se mit onlinekursus her
Anne Seidelin – sygeplejerske, hormon- og kostvejleder
“…Jeg er SÅ glad for at være kommet i gang hos dig! Sukker har styret mig i flere år, men nu er det som om, at min før så elskede chokoladebar ikke interesserer mig mere…” (se mere feedback her).