fbpx

Smørsyre, motion og en salat med hurtigt-syltede-rødløg og kikærter

Vi er afhængige af, at vores tarmbakterier har det godt. Fordi 70-80 procent af vores immunforsvar sidder dernede. Mine kostprincipper tager udgangspunkt i, at dit immunforsvar får den optimale næring hver dag.

De sundhedsfremmende tarmbakterier ELSKER grove ufordøjelige fibre fra grøntsager og bælgfrugter, også kaldet præbiotika, så jeg satser altid på, at have rigeligt af den slags i mine hovedmåltider. Især når jeg gerne vil være ekstra mæt.

Sultne tarmbakterier craver nemlig mad og gør os ekstra sultne og modtagelige for impulsmåltider. Så de skal bare have noget foder!

En af de vigtige ingredienser i tarmbakteriernes antiinflammatoriske effekt er, at de laver smørsyre. Smørsyre tætner vores tarm, så der ikke kommer skadelige bestanddele ind i vores blodbane.

Mens jeg sad og lavede opskriften på denne præbiotiske salat, så dukkede der en undersøgelse op i mit feed, der påviste en klar sammenhæng mellem motion og de smørsyredannende tarmbakterier – så spændende!!

6 ugers motion ændrede fuldstændigt sammensætningen af bakteriekulturen i maven på forsøgspersonerne. Der kom væsentligt flere af de smørsyre-producerende bakterier – det vil sige et bedre immunforsvar.

6 uger efter forsøget, hvor forsøgspersonerne ikke måtte motionere, der var deres bakteriekultur tilbage ved udgangspunktet – use it or lose it! Det gælder også vores andre organer – muskler, led, hjerner – de skal holdes vedlige altid.

(Link til hele studiet her)

Her er der foder til de kære væsner. De elsker bælgfrugter og løg. Hvis du vil vide alt, hvad jeg ved om kost, tarmbakterier, immunforsvar og fedtforbrænding, så tilmeld dig mit onlinekursus – det er al min viden fordelt over 6 intensive uger (link til kursus er her). Start med at spise den her, den kan alle lide:

Salat med syltede rødløg, feta og kikærter

Salat med hurtigt-syltede rødløg

(2 portioner, hvis den står alene)

1 dåse kikærter

1 mellemstort rødløg + en spiseskefuld æblecidereddike + et nip salt

20 små tomater

100 gram god fetaost

2 spiseskefulde velsmagende øko jomfruolivenolie

Nogle stængler frisk basilikum (brug både blade og stængler hakket fint)

God grov peber

Fremgangsmåde

Start med at skære rødløg ultratyndt og læg det i en beholder med eddike og salt (lad det være i mindst 5 minutter).

Imens skyller og hakker du tomater og basilikum.

Kikærterne ristes tørre på en stegepande (evt. kan du tilsætte krydderier, men de kan godt stå selv).

Feta skæres i små tern og overhældes med olivenolie.

Når rødløgene har taget smag fra eddiken, fiskes de op og anrettes sammen med de øvrige ingredienser.

Vrid noget god peber over hele herligheden til sidst.

Salaten fungerer super godt alene som frokost.

Hvis den bare er del af måltidet, så er en godt krydret kylling en rigtig god kompagnon.

God fornøjelse!

Der er altid en løsning:

Vil du have styr på tarm, vægt og helbred, så se mit onlinekursus her

Anne Seidelin – sygeplejerske, hormon- og kostvejleder
Anne Seidelin – Certificeret Coach – Østerbro

“…Efter 3 uger på Annekost, hvor manden har opført sig ENGLEAGTIGT pænt HELE tiden (liiidt irriterende, faktisk), mens fruen her har syndet i ny og næ, siger den sgu -7 kg fedt på herren i huset og -3,4 på fruen! HÆ!… se mere feedback her

Del i dit netværk:

Få E-hæftet gratis lige nu

Tilmeld dig mit nyhedsbrev gratis - og få mit effektive E-hæfte med kostplan og opskrifter med som gave: