fbpx

Hjemmelavet kikærtemel – uden iblødsætning – fremgangsmåde

Kikærter er ikke en bønne, men en ært (skægt nok), og kikærter indeholder ikke de samme problematiske stoffer, som bønner gør.

Det vil sige, at kun rigtige bønner kræver iblødsætning natten over, og efterfølgende kogning, for at vi kan tåle dem.

Linser og kikærter behøver ikke at ligge i blød natten over

Kikærter behøver ikke iblødsætning eller kogning, men man kan med fordel iblødsætte dem, hvis man vil afkorte kogetiden for dem dagen efter.

Linser kræver heller ikke iblødsætning og kan også blendes til mel.

Blend selv kikærter til mel

Skal du bruge kikærtemel, så tager du altså de tørre og hårde kikærter direkte fra posen og blender dem grundigt, indtil det bliver til mel mel – ikke så mange dikkedarer.

Det kræver kun en stærk blender, kaffemølle, minihakker eller foodprocessor.

Det larmer helt sindsygt, så overvej tidspunktet for udførelsen og ørepropper..

Min egen køkkenmaskine (en helt almindelig grim Braun) klarer snildt 150 gram kikærter ad gangen (passer til de 6 lowcarb burgerboller, se opskriften her).

Kikærtemel

Større stykker kikærter i kikærtemelet?

Hvis der er store stykker i melet, så kan du sigte melet efterfølgende og blende de store stykker en ekstra gang. Kaffemøllen er god til de sidste små stykker. Det gør dog ikke den store forskel i det færdige produkt, at det ikke er helt finmalet.

Holdbarhed kikærtemel?

Jeg kender ikke holdbarheden på melet endnu, da jeg indtil videre bare har blendet den nødvendige mængde til bollerne fra gang til gang. Men jeg vil skyde på en uges tid i en lufttæt beholder på køl.

Hvis du tester det, så skriv gerne dine erfaringer til mig i en mail.

Hvad kan kikærtemel bruges til?

Kikærtemel kan selvfølgelig bruges i brød og boller, men kan også bruges til at lave sprøde hormonvenlige klidkiks, pandekager, pizzabund og vafler med også. Jeg skal nok poste flere opskrifter stille og roligt, efterhånden som jeg eksperimenterer og finder de bedste løsninger. Hvis du har nogle gode ideer eller ønsker, så skriv dem endelig til mig. Jeg vil gerne gøre det let at være sund her på min hjemmeside.

Kikærtemel og hævning

Kikærtemel hæver selvfølgelig ikke, da der ikke er gluten i, så derfor skal du bruge bagepulver og æg som hævemiddel.

Opskrift på boller lavet af kikærtemel

De her burgerboller / madpakkeboller / madbrød er lette at lave, smager godt og hæver rigtigt fint (se opskriften her):

Køb dit kikærtemel færdigt, hvis du har en presset hverdag

Madlavning, indkøb og planlægning skal ikke tage tid. Så virker det uoverskueligt at lave kikærtemel fra bunden, så køb det endeligt færdigt i helsekostbutikken eller i de helt store supermarkeder – gør det let for dig selv!

Min mission som kostvejleder er, at kost bare skal være kost, det skal ikke være bøvl og evig grublen over kalorier, sundhed og vægt. Døjer du med overvægt, hormonelle ubalancer, dårligt helbred eller manglende energi, så kan du overveje at få en skræddersyet kostplan i mine live-forløb. Så skal jeg nok tage 100% ansvar for, at din kost passer til dig og dit liv – slut med at bruge krudt på det (se mine forløb her).

Jeg kommer ikke til at lave dit mel for dig, men jeg giver dig en indkøbsliste i mine forløb, så du kan bestille det hele på Nemlig eller et andet lavpraktisk sted fra.

Vægttab og kikærtemel / kikærteboller?

Hvis du er i gang med mit onlinekursus “sund uden afsavn” og er i fase 1, så skal du lige vente et par uger med at spise den her slags erstatningsbrød, indtil du har smidt dit mavefedt og er klar til fase 2 🙂

Har du meget mavefedt, og prøver at tabe dig, så er det altid bedre med mere grønt end brød – også kikærtebrød.

Anne Seidelin – Kostvejleder, coach og sygeplejerske – Østerbro

“…TAK, Anne!!! Bare tak… jeg havde opgivet at tabe mig, men nu ved jeg hvordan… (se mere feedback her).”

Del i dit netværk: