“Jeg vil gerne med på dit onlinekursus efter jul, men KUN hvis jeg må blive ved med at spise pasta, det kan jeg ikke leve uden..”, lød det fra manden i den anden ende af røret i går.
Og jeg kan godt forstå ham, for vi spiser pasta med kødsovs hele tiden i det her land, og hvad skal vi så spise? Og hvad er der galt med pasta?
Så jeg forklarede, at under et vægttab, der vil jeg anbefale at pasta kun dukker op ved særligt festlige lejligheder..
Er pasta forbudt hos Anne Seidelin?
Hvis nu pasta gør dig træt, tung, tyk, og giver dig oppustet mave og ømme led og muskler. Måske uren hud, dårlig mave og overgangsaldersymptomer? Hvad vil du så helst? Fortsætte med pasta eller sige pænt farvel, selvom det gør ondt at miste så god en gammel ven?
Manden valgte sin pasta i denne omgang. Og det er helt ok! Smerten ved at fortsætte sine vaner, skal være større end, smerten ved at ændre dem, ellers bliver det alligevel ikke en vedvarende ændring – så kort kan det siges. Og selv om det måske kunne være nok at skære ned, så var kærligheden til pasta størst.
Man er klar til livsstilsændringer, når man er klar – ikke et sekund før.
Danskernes yndlingsret nummer et
Den ret danskerne hyppigst sætter på middagsbordet, er pasta med kødsovs. Det er så nemt og alle spiser med stort velbehag – børn og voksne.
Hvad stiller man op med den ret, når man ikke spiser pasta længere?
Hvis man er i gang med en livsstilsændring. Eller hvis man allerede er i mål, og er blevet så uendelig glad for nye lavere vægt, sin højere energi og bedre helbred. Skal man ødelægge sine resultater ved at spise pasta?
Ja! Men kun hvis du VIRKELIG får glæde af pasta (føles som en treat), eller du er inviteret ud, og andre mennesker har gjort sig umage med at lave dejlig mad til dig, og der ikke er et alternativ til pastaen på bordet som fx en salat.
Kødsovsen fejler som regel ikke noget. Kødsovs vil næsten altid være lavglykæmisk, så er du derhjemme, eller hos de salatglade værter, erstatter du bare pastaen med grøntsager – vupti!
Forslag til pasta-alternativ:
Den oplagte er at bruge bønnepasta, kikærtepasta eller linsepasta. Det kan du købe som spotvare i Netto eller i større supermarkeder.
Skal det gå stærkt og være grøntsagsbaseret, så brug frosne ærter, grønne bønner, wokmix, eller en eller anden frossen grøntsagsblanding.
Har du bedre tid, så lav et rodfrugtfad i ovnen (opskrift hér) eller en rodfrugtmos (opskrift hér).
Den sundeste variant er råt fintsnittet spidskål eller en klassisk råkost ved siden af sovsen (opskrift på råkost hér).
Den sjoveste variant er raw spaghetti – det er mine pigers favorit (se indlæg om spiralizer hér).
De rå grøntsagsspiraler kan sagtens blancheres kort i kogende vand eller ristet i lidt smør på panden.
Pludselig har du nu ikke blot en enkelt opskrift i ærmet med temaet “pasta med kødsovs”, der er utallige sunde varianter uden pasta.
Har du flere varianter, så skriv dem gerne til mig – jeg elsker ny inspiration!
Der er stadig pladser tilbage på onlineforløbet (men du mister måske din pasta midlertidigt, eller du skal i hvert fald prøve at skære ned..).
God fornøjelse!
Anne Seidelin – kostvejleder – live og online – København Østerbro
“…Målvægten er i hus og velværet er i top. 7 overflødige kg røg der, fra jeg startede i april. Jeg er så stolt og glad. Og virkelig meget klogere på, hvor enkelt det kan være at gøre noget godt for min krop – selv om livet til tider foregår med 180 km/t…” (se mere feedback her)