Findes der sukkerafhængighed?
De danske autoriteter vil i hvert fald ikke give det en diagnose. Svenske forskere er ikke i tvivl!
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor og underviser i medicinsk og fysiologisk kemi ved Lunds Universitet i Sverige, publicerede allerede i 2005 en videnskabelig artikel om sukkerafhængighed
http://www.erlanson-albertsson.se/sockerberoendecea05.pdf
Ja, du bliver afhængig
Hun refererer i artiklen til flere konkrete forsøg. heraf et lille udpluk:
Nogle stakkels rotter fik lov at drikke sukkervand ad libitum gennem fire uger sammen med deres almindelige foder. I løbet af en uge havde de tredoblet deres sukkerindtag på bekostning af deres foder. Efter fire uger tog man sukkervandet fra dem og nu fik rotterne tydelige tegn på abstinenser med angst og uro som de mest fremherskende symptomer.
Sukker frigiver belønningshormoner
Dernæst gav man dem et stof der sætter sig på de samme morfinreceptorer i hjernen (men uden morfinens effekt) og rotternes abstinenser forsvandt. De konkluderede at sukker frigiver dopamin og morfinlignende stoffer i hjernen, som både virker dulmende, som en belønning og som smertestillende.
Disse stoffer er afhængighedsskabende og kræver konstant en større og større mængde sukker for at give samme tilfredsstillende effekt. Når hjernen pludselig fratages disse stoffer, opstår der en form for kemisk panik, der giver angst og en kraftig indre uro, indtil stofferne indtages igen.
Rygestop og sukkertrang
Man har undersøgt ex-alkoholikere og ex-rygeres sukkerforbrug før og efter deres afvænning. Begge grupper indtog betydeligt større mængder sukker under og efter afvænningen. Man formoder at det skyldes sukkerets evne til at udløse de samme velværehormoner som nikotin og alkohol – (summen af laster er konstant!)
10 % ønsker hjælp
I en interviewundersøgelse med medicinstuderende ved Lunds Universitets, skulle de studerende besvare et skema angående deres forhold til sukker (oprindeligt beregnet til at vurdere et misbrug af alkohol eller kokain!). Resultatet var, at 10 procent havde et reelt afhængighedsforhold til sukker, og var så belastede af det, at de ønskede hjælp til at komme ud af deres afhængighed.
Sukker er en ond spiral
Hun afrunder artiklen med at pointere at sukker kan virke dejligt beroligende og belønnende for nogle mennesker, men for andre kan sukker være en ond spiral og give sundhedsmæssige fysiske og mentale komplikationer – ligesom andre centralstimulerende og afhængighedsskabende stoffer.
Charlotte Erlanson-Albertsson er slet ikke i tvivl om at sukker er afhængighedsskabende, hun har sågar udtalt at ekstremt sukkerholdige drikke- og fødevarer slet ikke burde kunne sælges i almindelige butikker.
Cravings og dårligt humør af sukker
Efter min mening en lige lovlig svensk udtalelse, men der er ingen tvivl om, at rigtig mange mennesker ville få det så meget nemmere i deres dagligdag, hvis de ikke konstant skulle abstrahere fra de utallige fristelser i kiosker og supermarkeder. Vi bliver jo visuelt bombarderet med sukkerholdige produkter der appellerer til vores småstressede hjerner med løfter om ny energi og dulmende effekter – løfter der holder i de første 20 minutter efter indtagelse – og efterfølgende sender os ud i flere cravings og elendigt humør..
Hvem kan ikke få lyst til sukker
Eller Seven-Eleven der sender duften af kanel og karamelliseret sukker ud på gaden foran butikken – samtidig med at du ser på det store klistermærke med 2 kæmpesnegle for 10 kroner – TAK for hjælpen!
Jeg tror ikke, jeg kender et eneste menneske, som ikke i en eller anden grad, eller på et eller andet tidspunkt i deres liv, har oplevet sukkerets uimodståelige kalden – evt. bare som en trang til at tømme slikposen, selvom fornuften og maven siger nej…
Få hjælp til sukkerafvænning
Det er svært – rigtigt svært – at holde op med at spise sukker. Det er ligeså svært som afvænning fra nikotin og alkohol. Hvorfor tror du, at du kan klare det selv? Fordi det har du gjort før? Men det holdt ikke?
Et fornuftigt forhold til sukker – det findes faktisk
Jeg har været der selv – flere gange – og ved, hvor hårdt det er. Hvor massive fristelserne kan være og hvor lille ens fornuftige stemme kan blive i pressede situationer. Jeg ved det! Men jeg ved også, hvor godt det er at være clean – og få et fornuftigt forhold til det. For total afholdenhed, det virker nemlig heller ikke. Meget mere om det næste gang.
Se mit onlinekursus her
Anne Seidelin – sygeplejerske, hormon- og kostvejleder
“Hej søde Anne
Tak er kun et fattigt ord, men du skal alligevel have en kæmpe tak, fordi du har fået mig til at ændre mit liv fuldstændigJeg har det nu bedre med mig selv, alle kan mærke på mig jeg har det bedre! I dag kom kollegaer hen og fortalte mig hvor stolte de er af migDet er en fantastisk følelse at ens selvtillid er boostet så meget og jeg er dig evig taknemmelig!Stort tak… Igen! Du er en stjerne!Knus og kram fra Ina”